Tenis

Đoković se mučio, Murray projurio, Radwanska i Kvitova uvjerljive

Branimir Korać • četvrtak, 26.06.2014.
Đoković se mučio, Murray projurio, Radwanska i Kvitova uvjerljive
Foto: EPA

Zanimljiv je bio program prvog dana drugog kola u obje konkurencije u Wimbledonu. Najimpresivniji je bio Andy Murray koji je ispustio samo dva gema protiv Blaža Role. Novak Đoković imao je težak posao protiv Radeka Štepaneka, a od turnira se oprostio David Ferrer...

Treći nositelj Wimbledona i branitelj naslova Andy Murray pomeo je s travnjaka Blaža Rolu prepustivši mu tek dva gema. Bio je to dan kada je Murray mogao napraviti sve što je poželio, impresionirani Rola igrao je prvi put u životu protiv čovjeka iz Top 20 i to protiv Murraya u Wimbledonu. 6:1, 6:1, 6:0 izgleda vrlo ružno za Rolu kojem ništa nije polazilo za rukom.

"Zadovoljan sam što sam ovako brzo završio meč. Mislim da su me dugački mečevi u Roland Garrosu koštali boljeg rezultata, ne smatram da bih svladao Nadala, ali bio bi zanimljiviji meč. Tamo sam odigrao previše setova u kojima sam imao prednost i padao, a to mi nije bilo potrebno", tvrdi Murray.

Osvajač juniorskog Wimbledona iz 2009. godine Andrej Kuznjecov iznenadio je sedmog nositelja Davida Ferrera. Ferrer je imao 2-1 u setovima, ali Kuznjecov se nije predavao, uspješno je napadao i stavljao Ferrera u probleme. Na kraju je upisao 77 winnera, odnosno 51 više nego Ferrer. Španjolac je tako prekinuo niz od deset uzastopnih ulazaka u četvrtfinale na Grand Slam turnirima.

"Ovaj meč sam izgubio zbog protivnika koji je jednostavno bio bolji. Mislim da sam igrao dobar meč, ali me je vrlo iznenadio odličnom igrom. Pogodio je puno winnera", govorio je Ferrer nakon susreta.

Protivnik Marina Čilića u trećem kolu bit će Tomaš Berdych koji je ponovno izbacio Bernarda Tomica. Bio je to težak posao za Berdycha koji se mučio s raspoloženim Australcem i ozljedom zapešća koja mu je stvarala dodatne probleme.

"On je bio prvi veliki ispit u Wimbledonu ove godine i bio je jako dobar. Posebno teško bilo je u prva tri seta kada me opasno pritiskao i prolazio sam kroz teške trenutke. Ozljeda je problem, ne možete uvijek povući udarac koji želite", rekao je Berdych za kojeg je Tomic ustvrdio kako je među tri-četiri najbolja igrača na travi danas.

Novak Đoković susreo se s prvim težim izazovom i uspješno ga je riješio. Radek Štepanek uvijek je neugodan protivnik na ovoj podlozi, a Đokovića je natjerao u četiri seta gdje je četvrti set riješio tek u 13. igri.

"Trenirali smo zajedno prije Wimbledona i dobro poznajemo igru jedan drugog. Međutim nisam si smio dozvoliti ovako kompliciran meč. Imao sam 2-0 u setovima i break lopte i trebao sam završiti meč u tri seta. Svaka čast Radeku na borbenosti, odigrao je odlično, odlično se slaže s gledateljima i veliki je zabavljač. U Wimbledon sam došao s malo mečeva na travi, u prvom kolu sam kratko boravio na terenu i bio sam vrlo koncentriran jer sam svjestan njegove kvalitete. On nikada ne odustaje, odlično je čitao moje prolaze na mreži. Bilo je teško i zadovoljan sam pobjedom", rekao je Đoković.

Da se Wimbledon igra češće, Sergij Stakhovskij bio zasigurno bio bolje plasiran na ATP ljestvici. Nakon prošlogodišnje pobjede protiv Rogera Federera, sada je odigrao gotovo pa savršen meč protiv Ernestsa Gulbisa i zasluženo slavio u tri seta. Nijemac Tim Puetz dobio je prvi set protiv Fabija Fogninija, bio blizu iznenađenja i u trećem, no Fognini se izvukao i slavio u četiri seta.

Iznenađenje nije dozvolio Grigor Dimitrov koji je u tri seta svladao mladog Australca Lukea Savillea. Saville je imao velikih problema na reternu, Dimitrov je na svom servisu potpuno kontrolirao igru i zaslužio pobjedu. Razočarao je Mihail Južnji koji je poražen od kvalifikanta Jimmyja Wanga.

Kod tenisačica druga nositeljica Na Li ispustila je tek po dva gema u svakom setu protiv Austrijanke Yvonne Meusburger. Ovo nije Austrijanki najbolja podloga, igrala je vrlo defenzivno i čekala na pogreške Na Li i s takvom igrom bila je bez šanse. Na Li u Wimbledonu nije nikada otišla dalje od četvrtfinala i pokušat će probiti tu granicu ove godine.

"Lako je za reći, ali teško za napraviti. Vi možete razmišljati o drugom tjednu, ali ja moram pobijediti u barem još jednom susretu da bih mogla o tome razmišljati. Kada i ako uđem u drugi tjedan, onda ću se nadati najboljem", kaže Kineskinja.

Kako je Casey Dell'Acqua igrala uoči Wimbledona, predviđalo se da bi Agnieszka Radwanska mogla imati neugodan meč. Međutim Australka nije imala dobar dan, servis je nije uopće služio, puno toga je promašila i na kraju se brzo oprostila od turnira.

"Obožavam igrati na ovoj podlozi, stvarno odgovara mojem načinu igranja. Jedino bih voljela da travnata sezona traje malo duže, upravo zato što tako kratko traje i dolazim u Wimbledon jako motivirana", kaže Radwanska.

Na ovoj podlozi sjajno se snalazi i Petra Kvitova koja je to pokazala i protiv Mone Barthel. Njemici je prepustila samo dva gema u meču koji je potrajao samo 55 minuta.

"Odlično sam se osjećala na terenu, trava je moja omiljena podloga i iz Wimbledona nosim krasne uspomene još iz 2011. godine. Osvojiti Wimbledon nešto je najljepše i zato se s guštom vraćam u London."

Brzo se od turnira oprostila Elena Vesnina koja je odigrala skroman meč protiv Barbore Zahlavove Strycove. Vesnina je puno griješila i uhvatila je šest gemova u cijelom meču. Pred Viktorijom Azarenkom je dugačak put na povratku u vrh svjetskog tenisa, a pokazao je to i dvoboj protiv Bojane Jovanovski.

Wimbledon, muški, drugo kolo:
Sergij Stakhovskij (Ukrajina) - Ernests Gulbis (Latvija, 12) 6:4, 6:3, 7:6(5)
Kevin Anderson (Južnoafrička Republika, 20) - Edouard Roger-Vasselin (Francuska) 7:6(0), 1:6, 6:3, 6:4
Andy Murray (Velika Britanija, 3) - Blaž Rola (Slovenija) 6:1, 6:1, 6:0
Jeremy Chardy (Francuska) - Marinko Matosevic (Australija) 6:7(5), 7:6(7), 7:6(9), 4:6, 7:5
Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 21) - Benjamin Becker (Njemačka) 6:7(4), 7:6(0), 6:3, 6:4
Leonardo Mayer (Argentina) - Marcos Baghdatis (Cipar, WC) 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4
Fabio Fognini (Italija, 16) - Tim Puetz (Njemačka, Q) 2:6, 6:4, 7:6(6), 6:3
Grigor Dimitrov (Bugarska, 11) - Luke Saville (Australija, Q) 6:3, 6:2, 6:4
Roberto Bautista Agut (Španjolska, 27) - Jan Hernych (Češka, Q) 7:5, 4:6, 6:2, 6:2
Andrej Kuznjecov (Rusija) - David Ferrer (Španjolska, 7) 6:7(5), 6:0, 3:6, 6:3, 6:2
Tomaš Berdych (Češka, 6) - Bernard Tomic (Australija) 4:6, 7:6(5), 7:6(3), 6:1
Gilles Simon (Francuska) - Robin Haase (Nizozemska) 7:6(1), 6:4, 6:4
Jimmy Wang (Kineski Tajpeh, Q) - Mihail Južnji (Rusija, 17) 7:6(1), 6:2, 6:7(5), 6:3
Novak Đoković (Srbija, 1) - Radek Štepanek (Češka) 6:4, 6:3, 6:7(5), 7:6(5)

Wimbledon, žene, prvo kolo:
Vera Zvonareva (Rusija, WC) - Tara Moore (Velika Britanija, WC) 6:4, 6:7(3), 9:7
Zarina Diyas (Kazahstan) - Kristina Mladenovic (Francuska) 7:6(4), 6:4

Wimbledon, žene, drugo kolo:
Na Li (Kina, 2) - Yvonne Meusburger (Austrija) 6:2, 6:2
Barbora Zahlavova-Strycova (Češka) - Elena Vesnina (Rusija, 32) 6:4, 6:2
Venus Williams (SAD, 30) - Kurumi Nara (Japan) 7:6(4), 6:1
Agnieszka Radwanska (Poljska, 4) - Casey Dell'Acqua (Australija) 6:4, 6:0
Ekaterina Makarova (Rusija, 22) - Misaki Doi (Japan) 7:5, 6:4
Petra Kvitova (Češka, 6) - Mona Barthel (Njemačka) 6:2, 6:0
Caroline Garcia (Francuska) - Varvara Lepchenko (SAD) 7:5, 6:3
Bojana Jovanovski (Srbija) - Viktoria Azarenka (Bjelorusija, 8) 6:3, 3:6, 7:5
Lucie Šafarova (Češka, 23) - Polona Herceg (Slovenija) 7:6(7), 7:5
Tereza Smitkova (Češka, Q) - Coco Vandeweghe (SAD) 6:3, 7:6(4)
Shuai Peng (Kina) - Maria Kirilenko (Rusija) 6:0, 6:3
Caroline Wozniacki (Danska, 16) - Naomi Broady (Velika Britanija, WC) 6:3, 6:2
Lauren Davis (SAD) - Flavia Pennetta (Italija, 12) 6:4, 7:6(4)
Dominika Cibulkova (Slovačka, 10) - Alison Van Uytvanck (Belgija) 3:6, 6:3, 8:6
Michelle Larcher de Brito (Portugal, Q) - Jarmila Gajdosova (Australija, WC) 6:3, 4:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!