Nogomet

Rijeka ponovno u Kranjčevićevoj, Slaven i Zagreb na teškim gostovanjima

nedjelja, 24.08.2014.
Rijeka ponovno u Kranjčevićevoj, Slaven i Zagreb na teškim gostovanjima
Foto: Bruno Karadža

Čak četiri dvoboja MAXtv Prve lige odigrat će se ove nedjelje. U 19 sati Lokomotiva će ugostiti Rijeku, Osijek Hajduk, a Split Slaven Belupo dok će se u 21 susresti Dinamo i Zagreb...

U klubu iz Parka mladeži vlada sjajna atmosfera. U četvrtak su izvukli "nulu" u Dugopolju u prvoj utakmici posljednjeg pretkola Europske lige. Protivnik je bio ugledni Torino. Međutim, Splićani nemaju vremena za odmor i slavlje. Već danas dočekuju Slaven Belupo. Ovo je iznimno bitna utakmica za Crvene jer, za razliku od Europe, u domaćem prvenstvu nisu startali najbolje. Već četiri utakmice ne znaju za pobjedu.

Ovaj europski uspjeh je, ističu iz Parka mladeži, rezultat odlično posloženog tima kojeg je ukomponirao Ivan Matić. Trener Splita tvrdi kako su igrači najzaslužniji za dosadašnje rezultate. Međutim, jedan pojedinac ipak iskače iz tog "uštimanog" i kompaktnog kolektiva. Vratar Andrija Vuković. Golman Splita nije primio pogodak u posljednjih devet europskih poluvremena, više od 420 minuta! Do sada je tri puta bio proglašen igračem utakmice. No, niti on sebe ne stavlja u prvi plan.

"Moje obrane zasluga su cijele momčadi. Međutim, europski rezultat moramo što prije zaboraviti. O uzvratu ne smijemo razmišljati jer nas čeka utakmica protiv Slaven Belupa i to je u ovom trenutku naša najvažnija utakmica", kazao je Splitov golman.

Nedostaje: Erceg (ozljeda)

Nakon poraza u Rijeci u prošlom kolu, Farmaceuti moraju na još jedno gostovanje, ovog puta u Park mladeži, gdje čeka Split. Trenutna predzadnja pozicija tablice previše "miriše" na prošlu sezonu da bi bila ugodna Koprivničanima, pa je dobra igra veliki imperativ.

"Početak prvenstva nije nam naklonjen, jer nakon susreta s Dinamom, Hajdukom i Rijekom sada nas očekuje i ogled sa Splitom. Ždrijeb nas zaista nije mazio, ali iz te kože ne možemo", kazao je trener koprivničkog sastava Elvis Scoria.

Naglasio je strateg Farmaceuta važnost susreta dodatno riječima: "Split je domaćinska momčad, a to pokazuju i njegovi europski rezultati. Učinit ćemo sve da se dobro predstavimo i pokušamo osvojiti bodove. Ovo prvenstvo je vrlo kvalitetno, pet ekipa borit će se za vrh, a pet za sredinu ljestvice i opstanak među kojima smo i mi."

Nedostaju: Brlek, Vugrinec, Parlov, Gregurina (ozljede)

Lokomotiva je imala dobar ulazak u sezonu, svladala je u gostima Osijek s visokih 4:1, no nakon toga je zaredala s porazima. Trener Tomislav Ivković i njegovi igrači žele pod svaku cijenu izbjeći novi poraz, no u goste im dolazi protivnik koji baš i nije najbolji za "vađenje". U Kranjčevićevoj gostuje Rijeka.

"Koncentracija nam je zasad najveći neprijatelj. Jednostavno nakon što povedemo, izgubimo koncentraciju, a sve je krenulo krivim smjerom od susreta protiv Dinama u Kranjčevićevoj. Imali smo vodstvo, prokockali ga i tu smo počeli padati. Postižemo pogotke i stvaramo prilike, ali previše golova primamo", tvrdi Tomislav Ivković.

Protiv Rijeke zadovoljio bi ga bod, za taj pothvat trebat će maksimalnu prezentaciju cijele momčadi, a dobra vijest za njega je da može računati na sve snage.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Rijeke u velikom su naletu i ne žele stati sa serijom pobjeda. Serija se proteže od prošle sezone kada su je završili osvajanjem Kupa protiv Dinama, a nastavila se i ove. Riječani proživljavaju pravu renesansu i uživaju u ponajboljim danima u klupskoj povijesti još tamo od onog vremena kada su pobjeđivali i Real Madrid u Europi.

"Negativna serija Lokomotive nije odraz njezine nekvalitete. Kod tako mlade momčadi uvijek su moguće pogreške koje odrede tijek utakmice. Gledao sam ih u Puli, mogli su tamo do pogotka u 94. minuti i slika bi bila drugačija, morat ćemo jako paziti. Trenutna pozicija na ljestvici nikako ne odgovara kvaliteti Lokomotive", upozorava Matjaž Kek.

Rijeka će tražiti i 17. uzastopnu pobjedu, a u ovom susretu neće biti duže odsutnih Kneževića, Maleša i Močinića, a dobra vijest je da se Knežević polako uključuje u rad s ostatkom momčadi.

Nedostaju: Knežević, Maleš, Močinić, Krstanović (ozljede)

Osijek je još u potrazi za prvom pobjedom u Gradskom vrtu u ovoj sezoni. Poslije lošeg otvaranja prvenstva s Lokomotivom, osvojio je još samo bod protiv Splita, a sada želi iskoristiti Hajdukovu posvećenost Europskoj ligi kako bi popravio svoj status na tablici. Trener Tomislav Rukavina gledao je dvoboj u Kijevu i očekuje da će se Hajduk bitno drukčije postaviti:

"Nije lako uspoređivati te utakmice. Hajduk je bio postavljen malo povučenije jer je respektirao Dnipro, iako vidio sam određene probleme u Hajdukovoj igri. Očekujem da će protiv nas igrati otvorenije. Na nama je da se pokušamo nametnuti. Imamo dobru momčad i uz malo sreće i bolje suđenje nego smo imali dosad možemo do pozitivnog rezultata."

Bijelo-plavi su sigurno svježija momčad, a uz to će biti i gotovo kompletni. Nedostajat će samo Mile Škorić zbog trećeg žutog kartona. Bez njega će momčad pokušati prvi put ove sezone privesti utakmicu kraju bez primljenog gola, iako će to biti teško s obzirom na sjajnu Hajdukovu formu.

Nedostaju: Škorić (kartoni)

Hajduk je prošle sezone tri puta u prvenstvu prosipao bodove protiv tradicionalno neugodnog protivnika Osijeka. Pobijedio je samo u posljednjem krugu prvenstva na Poljudu (4:2). Uoči uzvratnog ogleda s Dniprom, teško je Igoru Tudoru prebaciti fokus igrača na novi prvenstveni zadatak u koji momčad ulazi bez suspendiranog kapetana Marija Maloče.

"Naša su prednost dobar moment i pozitivna atmosfera unutar momčadi. Bit će nekih promjena u sastavu, malo ću osvježiti momčad i šansu će dobiti neki igrači koji su igrali malo manje. No, moći ćemo parirati Osijeku u svim segmentima", rekao je Tudor.

Najavio je da će unijeti određene promjene u sastav kako bi osvježio pojedine igrače. Maloču bi mogao zamijeniti Nižić, a bit će zanimljivo vidjeti koliku će minutažu dobiti Artem Milevskij i Dejan Mezga, koji polako hvataju punu fizičku spremu. Abdukholikov i Maloku još čekaju pravu priliku u napadu poslije sjajnog otvaranja sezone Gotala, Maglice i Kouassija.

Nedostaju: Maloča (kartoni)

Nogometaši Dinama vrlo uspješno su odradili gostovanje u Rumunjskoj te se okreću obavezama u domaćem prvenstvu gdje će protiv susjeda iz Kranjčevićeve tražiti svoju šestu pobjedu u isto toliko nastupa ove sezone. Iako je atmosfera u momčadi opet jako dobra domaći strateg Zoran Mamić traži maksimalan angažman od svojih igrača.

"Čeka nas utakmica u kojoj nemamo pravo na pogrešku, igramo protiv gradskog rivala i želimo nastaviti seriju pobjeda. U sportu se ne živi od jučer nego samo od onoga što je ispred nas," izjavio je Mamić koji već standardno ima dosta problema s ozljedama, ali i dovoljno širok igrački kadar.

Iako nije konkretno govorio o imenima s kojima će početi utakmicu protiv Zagreba Mamić je najavio da se u momčad opet vraća Angelo Henriquez koji je protiv Petrolula bio na tribinama, a vrlo je upitan nastup Josipa Pivarića čije će mjesto vjerojatno zauzeti Ibanez.

Nedostaju: Taravel, Husejinović, Hodžić, Addy, Fernandes (ozljede)

Nakon domaćeg poraza od Osijeka kojim je prekinut pozitivan niz, momčad Zagreba odlazi na najteže gostovanje, ono u Maksimiru. Trener Pjesnika Dražen Medić uoči susreta šestog kola još se jednom osvrnuo na posljednji poraz.

"U jednu ruku je i dobro što nam se dogodio taj poraz od Osijeka. Samozadovoljstvo koje je uoči te utakmice zapljusnulo igrače ima svoju cijenu, spoznali su da bez ozbiljnog rada i pristupa nema niti rezultata. To nam daje nadu pred Maksimir, da možemo upisati dobar nastup, a sigurno se ne odlazimo braniti. Kroz Drugu ligu ne bismo prošli tako suvereno da nismo igrali isključivo napadački."

Dugogodišnji prvak, svjesni su toga i u Kranjčevićevoj, apsolutni je favorit i najteži protivnik za izvlačenje nakon domaćeg posrtaja. "Dinamo je jak, prejak za naše prilike. Kada mu se i dogodi lošiji dan, uvijek bljesne netko od individualaca. Krasi ih gard pobjednika, slabih točaka za naše prilike gotovo i nemaju, osim u ekstremnim situacijama i to tek na nekoliko sekundi."

Nedostaju: B. Boban (oporavljenik)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3685:21+6488
2Rijeka 3676:29+4775
3Hajduk (-3)3659:56+350
4Lokomotiva 3659:68-946
5Zagreb 3645:54-946
6Slaven Belupo 3638:49-1142
7Split 3642:49-741
8Osijek 3642:59-1736
9Istra 1961 3636:59-2335
10Zadar 3637:75-3832

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3685:21+6488
2Rijeka 3676:29+4775
3Hajduk (-3)3659:56+350
4Lokomotiva 3659:68-946
5Zagreb 3645:54-946
6Slaven Belupo 3638:49-1142
7Split 3642:49-741
8Osijek 3642:59-1736
9Istra 1961 3636:59-2335
10Zadar 3637:75-3832

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2014. u 12:54
    Ove sezone liga je odlična, efikasna i vjerujem da bi dosta ljudi htjelo pogledati veći broj utakmica HNL-a nego inače pa se nadam da će sad početkom jeseni i dolaskom hladnijih dana premjestiti termin jedne utakmice za 15 h, a druga u 17 h recimo. Ako su termini 19 i 21 h u ljetnim mjesecima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2014. u 12:26
    ArenaSport 2 i ArenaSport 3 ce imati prijenos Osijeka i Hajduka, odnosno Lokomotive i Rijeke. Ako je vec tako mogli su negdje od preostale dvije AreneSport ugurati i Split - Slaven Belupo, ili promjeniti termin odigravanja, za recimo u 17:00.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2014. u 11:18
    Dvije stvari mi što se tiče ovog kola malo smetaju. Prva je što se tri od četiri utakmice igraju u isto vrijeme. Zašto je to tako, da li je to zato što je većina najjačih liga počela pa nema mjesta u programu i termini se prilagođavaju Ligama Petice ili to znači da neke utakmice neće biti u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2014. u 10:33
    Split, Rijeka, Hajduk i Dinamo nesmiju misliti na uzvratne dvoboje EL, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da ih protivnici iznenade.
    Obrisan korisnik