Nogomet

Video: Španjolci ispratili Makedoniju s pet pogodaka, Welbeck zabio za pobjedu Engleske

Davor Mikulić • utorak, 09.09.2014.
Video: Španjolci ispratili Makedoniju s pet pogodaka, Welbeck zabio za pobjedu Engleske
Foto: EPA

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. se nastavlja, a osam susreta igralo se u kasnijem terminu. Španjolska je postigla pet pogodaka protiv Makedonije, a Englezi su u drugom poluvremenu slomili otpor Švicaraca...

Crna Gora - Moldavija 2:0

Crnogorska reprezentacija na startu je kvalifikacija dočekala Moldaviju i upisala očekivanu pobjedu. Domaći je sastav imao veliku dominaciju tijekom prvih 45 minuta, a pogodak je stigao tek u sudačkoj nadoknadi kada je kapetan Mirko Vučinić uspio savladati vratara Cebanua. Nikolić je ubacio iz kuta, a nečuvani Vučinić glavom pogađa mrežu.

Nastavak je donio nešto manji broj prilika, ali Crna Gora je u 73. minuti uspjela postići još jedan pogodak kada je strijelac bio Tomašević. Ponovno se sve dogodilo nakon udarca iz kuta, ali tek iz drugog, popravnog pokušaja. Nikolić je prizemnom loptom na drugoj vratnici našao opet nečuvanog Tomaševića. To se pokazalo i konačnim rezultatom.

Austrija - Švedska 1:1

Iz praktički prve opasnije situacije na utakmici Austrija je već u sedmoj minuti povela protiv Švedske. Sebastian Larsson je u pokušaju da spriječi ubačaj s lijeve strane rukom dirao loptu u svom šesnaestercu, a sudac je bez puno razmišljanja pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je David Alaba.

Samo pet minuta poslije rezultat je bio na početku nakon što je Zlatan Ibrahimović glavom pronašao Zengina koji ju prima i neobranjivo zakucava u Almerovu mrežu. Isti je igrač četiri minute poslije mogao i okrenuti rezultat, no lopta je odsjela na gredi. Austrijanci su bili bolja momčad, ali Issakson je uspješno branio pokušaje Arnautovića i Baumgartlingera, a posebno onaj Harnikov iz 40. minute kada su se našli u situaciji jedan na jedan.

Sasvim drugačija slika bila je u drugom poluvremenu u kojem nije bilo pogodaka. Sa svake strane ubilježena je tek jedna opasnija situacija, no vratari su ostali bez posla.

Estonija - Slovenija 1:0

Slovenija je u prvoj utakmici novog kvalifikacijskog ciklusa putovala u Estoniju odakle se vraća praznih ruku. Prvi dio potekao je bez rezultatskih promjena, a posao domaćinu olakšao je Stevanović koji je u 79. minuti isključen iz igre. Od tri žuta kartona, koliko ih je pokazao glavni sudac na cijeloj utakmici, slovenski je reprezentativac dobio dva.

Estonci, koji su uglavnom bili u podređenom položaju, iskoristili su to u 86. minuti. Strijelac pogotka vrijednog pobjede bio je Purje, igrač koji je u igru ušao samo minutu ranije. Nakon velike gužve u gostujućem šesnaestercu i nakon što su loptu nekoliko puta Slovenci blokirali došla je do Purja koji nije imao težak zadatak.

Luksemburg - Bjelorusija 1:1

Iznenađenje večeri priredio je Luksemburg koji je na svom terenu došao do boda protiv favorizirane Bjelorusije. Poveli su domaći igrači pred kraj prvog dijela utakmice kada je u 43. minuti Gerson iskoristio asistenciju Da Mote.

Mnogobrojni napadi Bjelorusa nisu bili uspješni sve do 78. minute. Kalačev je dao loptu za Drahuna koji je uspio napokon zatresti domaću mrežu, a više od toga protiv momčadi kojoj je jedini cilj bio obrana jednostavno se nije moglo.

San Marino - Litva 0:2

Slabašni San Marino poražen je od Litve, što zapravo nije ništa novo. Domaća reprezentacija u cijeloj je utakmici imala svega jedan pokušaj prema vratima Arlauskisa pa bi bilo kakav drugi ishod bio pravo čudo.

Već u petoj minuti mrežu Simoncinija zatresao je Matulevičijus i sve je ukazivalo na golijadu, no pogodak Novikovasa iz 36. minute bio je konačan rezultat.

Španjolska - Makedonija 5:1

Daleko najuvjerljivija bila je reprezentacija Španjolske koja je s pet pogodaka ispratila Makedoniju. Mojsov je u 15. minuti prekršajem u svom šesnaestercu zaustavio Silvu, a Sergio Ramos je bio siguran i Panenkom prevario Pacovskog za minimalno vodstvo. Nepune dvije minute poslije Španjolska je udvostručila svoju prednost. Juanfran je na drugoj vratnici dobio loptu i iz prve ju vratio na peterac gdje je potpuno sam bio Paco i bez ikakvih problema pogodio nebranjenu mrežu Makedonije.

Ipak, u 28. minuti i gosti su došli do pogotka, također s bijele točke. Juanfran je neoprezno startao na Trajkovskog, dok Iker Casillas nije imao nikakve šanse protiv Ibraimija. U trećoj minuti sudačke nadoknade Busquets je udarcem iz daljine ponovno odveo Španjolsku na dva pogotka prednosti.

Drugo poluvrijeme bilo je puno izjednačenije, za razliku od prvog, a nakon samo dvije minute Adis Jahović se našao u sjajnoj prilici, no taj udarac brani Casillas. Kazna je za promašaj stigla tri minute poslije. David Silva je dao loptu na lijevu stranu za Jordija Albu koji mu je ponovno vraća i Silva prizemnim udarcem pogađa suprotni kut Pacovskog.

Prilika nije nedostajalo, a za novi pogodak čekalo se do prve minute sudačke nadoknade. Silva je ukrao loptu Makedoncima i na desnoj strani uposlio Pedra koji sjajnim lobom postavlja velikih i zasluženih 5:1.

Švicarska - Engleska 0:2

Ne toliko zanimljivu utakmicu odigrali su Švicarska i Engleska koja je bila uspješnija i osvojila prva tri boda. Nakon prvog dijela susreta mreže su mirovale, iako su obje momčadi imale svoje prilike. Wayne Rooney je pokušao tri puta matirati Sommera, dok su u redovima Švicarske prijetili Seferović i Lichsteiner.

Lichsteiner je okušao svoj udarac i nakon četiri minute igre u nastavku, no iako je imao dobru poziciju lopta je otišla daleko od Hartovih vrata. U 52. minuti opasno je bilo i pred domaćim vratima, ali udarac Raheema Sterlinga završio je u bloku švicarskih braniča.

U 57. minuti Seferović se našao u odličnoj situaciji za postizanje pogotka i pucao pod gredu što je Hart uspio obraniti, a nakon dvije minute pogodak je došao na suprotnoj strani. Rooney je povukao loptu od sredine terena i na lijevoj strani uposlio Sterlinga koji odmah upošljava Dannyja Welbecka, a novi igrač Arsenala s pet metara pogađa Sommerovu mrežu.

Švicarci su pokušavali izjednačiti rezultat, a najveću priliku je imao Josip Drmić koji je sam izašao pred Harta, ali odlazi previše u stranu i loptu na putu do mreže blokira gostujući branič. Sve dvojbe otklonio je Welbeck na asistenciju Rooneyja u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Ukrajina - Slovačka 0:1

Minimalnom pobjedom kvalifikacije je otvorila i Slovačka na gostovanju u Ukrajini, a jedini pogodak na susretu viđen je u ranoj fazi utakmice. Marek Hamšik je dao loptu za Maka koji s ruba šesnaesterca prizemnim udarcem pogađa mrežu Pjatova.

Ukrajina je do kraja bila dominantnija, posebno u drugom dijelu utakmice, pokušavala doći barem do poravnanja rezultata, ali Slovačka je uspjela zadržati rezultat i upisati sva tri boda na teškom gostovanju.

Kvalifikacije, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica
27.03.2015.
Slovačka3:0Luksemburg
Španjolska1:0Ukrajina
Sjeverna Makedonija1:2Bjelorusija
15.11.2014.
Španjolska3:0Bjelorusija
Sjeverna Makedonija0:2Slovačka
Luksemburg0:3Ukrajina
12.10.2014.
Bjelorusija1:3Slovačka
Luksemburg0:4Španjolska
Ukrajina1:0Sjeverna Makedonija
09.10.2014.
Bjelorusija0:2Ukrajina
Sjeverna Makedonija3:2Luksemburg
Slovačka2:1Španjolska
08.09.2014.
Španjolska5:1Sjeverna Makedonija
Ukrajina0:1Slovačka
Luksemburg1:1Bjelorusija
1Slovačka 511:2+915
2Španjolska 514:3+1112
3Ukrajina 56:2+49
4Bjelorusija 54:10-64
5Sjeverna Makedonija 55:12-73
6Luksemburg 53:14-111

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2014. u 11:49
    Gledao sam dvadesetak minuta snimke Španjolske i Makedonije i treba reći da je Bes bio dobar, iako je u tih 25 minuta slabo dobivao lopte. No, svaki put kad bi je dobio, bio je konkretan, okomit..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2014. u 08:09
    Španjolci nisu rekli svoju zadnju riječ
    Obrisan korisnik

Kvalifikacije, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica
27.03.2015.
Slovačka3:0Luksemburg
Španjolska1:0Ukrajina
Sjeverna Makedonija1:2Bjelorusija
15.11.2014.
Španjolska3:0Bjelorusija
Sjeverna Makedonija0:2Slovačka
Luksemburg0:3Ukrajina
12.10.2014.
Bjelorusija1:3Slovačka
Luksemburg0:4Španjolska
Ukrajina1:0Sjeverna Makedonija
09.10.2014.
Bjelorusija0:2Ukrajina
Sjeverna Makedonija3:2Luksemburg
Slovačka2:1Španjolska
08.09.2014.
Španjolska5:1Sjeverna Makedonija
Ukrajina0:1Slovačka
Luksemburg1:1Bjelorusija
1Slovačka 511:2+915
2Španjolska 514:3+1112
3Ukrajina 56:2+49
4Bjelorusija 54:10-64
5Sjeverna Makedonija 55:12-73
6Luksemburg 53:14-111