SP 2015. - Završnica, polufinale, 30.01.2015.
Poljska
Poljska 29:31 Katar

Bajka u Dohi i dalje traje: Senzacionalni Katar se plasirao u finale Svjetskog prvenstva

Davor Kovačević • petak, 30.01.2015.
Bajka u Dohi i dalje traje: Senzacionalni Katar se plasirao u finale Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Rukometna reprezentacija Katara postala je prvi finalist Svjetskog rukometnog prvenstva pobijedivši Poljsku s 31:29 i u lovu na novu nedjeljnu senzaciju igrat će protiv boljeg iz ogleda Španjolske i Francuske.

Vjerojatno nije bila senzacija nakon svega prikazanoga pobijediti Poljsku, no ono što je napravila reprezentacija Katara je senzacija na kvadrat. Katarska legija stranaca na čelu s čovjekom koji je potpuno novi orkestar uglazbio gotovo do perfekcije igrat će u velikom nedjeljnom finalu Svjetskog rukometnog prvenstva.

Na najbolji mogući način Katar je iskoristio sve moguće blagodati domaćinstva, i one sportske i one manje sportske, ali i “rupe u zakonu“ Međunarodne rukometne federacije i reprezentacija koja je prije samo dvije godine bila 20. na svijetu u nedjelju će se pokušati popeti na vrh svijeta što bi onu senzaciju iz uvoda učinilo preblagom riječi.

Podbacili poljski vratari

Mallash i Capote vukli su Katar sa šest pogodaka, dok su Marković i Hassab Alla pratili s po pet golova. Šarić je prikupio 11 obrana i daleko nadmašio poljski dvojac Szmal-Wyszomirski koji je obranio tek šest lopti. Poljake je predvodio Jurecki s osam golova, a Jurkiewicz je šest puta tresao protivničku mrežu.

Poljski izbornik Biegler jasno je označio da napad neće biti taj koji će odlučiti pobjednika, ali početak utakmice ga je potpuno demantirao. Pucale su obrane po šavovima, pogotovo ona katarska koja u 12 minuta nije mogla zaustaviti apsolutno ništa. Pokazali su Poljaci u tim trenucima raznovrsnost u napadu, kakva ih većim dijelom dosad i nije krasila, gorostasni Syprzak je hvatao lopte na “trećem katu“, krilo Daszek je odrađivao svoj dio posla, a “leteći“ Michal Jurecki je lakoćom prolazio kroz domaću obranu.

Sve je to dovelo Poljsku do dva gola razlike u devetoj minuti (6:4), ali i poljska obrana je platila ceh s isključenjima. Nakon 12 minuta, “promatrača“ Stojanovića na katarskom golu zamijenio je Šarić i odmah je rođeni Bošnjak skratio postotak poljske efikasnosti na nešto “normalnija“ dva broja.

Sa Šarićem na golu progirala je i domaća obrana, a Jurecki s jedne i Capote s druge strane zadavali su ogromne probleme IHF-u u izboru igrača utakmice (Jurecki šest od 11 poljskih, Capote pet od deset katarskih). Katarski Kubanac odlično je nadomjestio Markovićevu odsutnost duha i u 20. minuti doveo Katarane do izjednačenja (10:10).

Nastavio je domaćin igrati kao u transu, Poljaci su vidno pali u intenzitetu, nestalo je magije Jureckog i tri minute kasnije domaći su navijači mogli proslaviti i prvo vodstvo Katara (12:11), koje se do poluvremena popelo i do rekordnih +3 (15:12).

Rekord je skinut za samo pet minuta nastavka, a najveće zasluge idu Šariću (7/14) čije su obrane domaćini naplatili u napadu za velikih 19:14. Prvo isključenje Katar je dobio na isteku 42. minute i Poljaci su samo dijelom prigrabili priliku za povratak u utakmicu (18:21 i tri obrane “ludog“ Šarića).

Ponudili su se i Katarani, izgubili loptu za lagan gol Poljaka za samo -2 (21:23), ali i s brza dva gola ponovno digli na +4 (26:22) šest minuta prije kraja. Nisu Poljaci digli ruke od utakmice, ponovno su prepolovili zaostatak, vratili nadu, ali ona je nakon primljenog gola za 24:27 u trenucima s igračem više počela tinjati kao svijeća na buri, ugasivši se potpuno četiri minute kasnije.

SP 2015. - Završnica

polufinale

Poljska29:31Katar
Španjolska22:26Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • seronya31.01.2015. u 16:12
    i sudije osigurale doživotnu penziju
    seronya
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 11:10
    Trebalo bi znati nekoliko činjenica. Za Katar igraju igrači koji igraju u njihovim ligama. 7 njihovih igrača su iz Katra. Toliko da su svi stranci u ekipi
    Obrisan korisnik
  • narada10831.01.2015. u 10:55
    jeste li znali da su igrači Katara sa tom pobjedom sebi osigurali doživotnu „penziju" od godišnje $ 200.000?
    narada108
  • serieA31.01.2015. u 09:04
    ostale su se reprezentacije spremale 15tak dana a Katar vjerovatno priprema ovo natjecanje mjesecima,igrače je odabirao rivera a savez mu ih je "nacionalizirao"...sve u svemu rukomet mi je bio sport "čišći" recimio od nogometa i košarke gdje su reprezentacije pune stranaca i... [više na forumu]
    serieA
  • crodevils31.01.2015. u 08:21
    ovo je apsurd rukometa.. reprezentacija katra uopće ne postoji(nisam uopće siguran igra li u timu ijedan katranin)..ovo je čisti uspjeh šeika,njegovih novaca jer ove igrače i trenera ne bi se moglo dovesti za siću..
    crodevils