Košarka

Dubrovačka veza odradila značajnu rolu u razigranoj Barceloni, Fenerbahče izvukao pobjedu u Malagi

Davor Kovačević • petak, 30.01.2015.
Dubrovačka veza odradila značajnu rolu u razigranoj Barceloni, Fenerbahče izvukao pobjedu u Malagi
Foto: EPA

Poslije odrađene većine u četvrtak, peto kolo Topa 16 Euroliga zaključeno je s tri utakmice u kojima su Barcelona i Panathinaikos već na poluvremeni riješili većinu posla, dok se Fenerbahče morao u Malagi znojiti sve do posljednjih trenutaka.

Unicajin 11. poraz u 12 utakmica

Unicaja – Fenerbahče 60:68

Zvuči nevjerojatno, ali vodeća momčad najjače europske košarkaške lige u Europi se nikako ne može sastati s pobjedom. 11. poraz u posljednjih 12 utakmica ubilježila je Unicaja, a ta jedini “uljez“ je pobjeda nad zagrebačkom Cedevitom još potkraj studenog prošle godine.

Fenerbahče je samo iskoristio još jednu traumatičnu šutersku večer Unicaje koja bi s večerašnjih 30 % šuta iz igre teško pobijedila i puno slabiju momčad no što je to turski prvak koji također nije imao večer za pamćenje, ali u prijelomnim trenucima je pogađao i sada s trećom pobjedom (i trećom gostujućom) u Topu 16 može vedrije gledati na sljedeće izazove.

S obzirom da su igrači koji nose igru momčadi iz Malage potpuno podbacili (Granger šest poena, Toolson dva, Vasileaidis bez poena), Unicaja može čak pronaći i malo zadovoljstvo što su Fenerbahče držali u neizvjesnosti do samog kraja. Imala je španjolska momčad vodstvo na poluvremenu (30:28), pa promašila sve što se moglo u trećoj četvrtini u kojoj ih je Fenerbahče limitirao na deset poena, a sebi osigurao najvećih +9 (49:40).

U posljednjih 12 minuta prednost je bila na strani gostiju koji se ponudio u posljednjim trenucima jeftino izgubivši dvije lopte što je Unicaja iskoristila za smanjenje na 60:63 u posljednjoj minuti, a onda 40 sekundi prije kraja Suarez je isforsirao tricu preko ruke i odveo svoju momčad prema porazu.

U domaćoj momčadi tek su Stefansson s 13 i Vasquez s 12 poena bili na razini, a među sedam strijelaca Fenerbahčea najviše su se istaknuli Goudelock s 20 poena, Vesely sa 17 te Bjelica s 14 poena i 13 skokova. Luka Žorić dobio je nešto više minuta nego je navikao u posljednje vrijeme i za 16 minuta ostvario četiri poena.

Dubrovačka veza isporučila 28 poena u superiornoj predstavi Barcelone

Barcelona – Žalgiris 89:72

Barceloninih 2-2 nakon četiri kola drugog kruga maksimalno je mobiliziralo sve vezane uz klub iz Palau Blaugrane. Žalgiris nije bio loš izbor za gosta španjolskog prvaka i treću domaću pobjedu, budući da su Litavci do ove večerašnje upisali 11 poraza zaredom od aktualnog španjolskog prvaka, a posljednji put slavili su još u studenom 2004. godine i to upravo na parketu Barcelone.

Da se takvo što ne bi ponovilo, Barcelona je sasjekla moguću opasnost odmah u startu furiozno otvorivši utakmicu s 20:4 nakon sedam minuta igre, a visoki ljudi Španjolaca, Tomić i Doellman, potpuno su izneredili Žalgiris koji je samo promatrao kako mu Barcelona zatrpava koš. U 17. minuti domaćini su stigli i do 43:22 i bilo je jasno da je tu utakmica riješena. Početkom posljednje četvrtine Žalgiris je uspio smanjiti na 55:67, a Barcelona je tu minijaturnu prijetnju ekspresno ugasila.

Ante Tomić bio je prvo ime Barcelone sa 16 poena, devet skokova i pet asistencija za 25 minuta na parketu, dok je drugi Dubrovčanin Mario Hezonja ubacio 12 poena uz četiri ukradene lopte za identičan broj minuta kao i Tomić. Nachbar je odigrao kvalitetnu utakmicu i ostvario 14 poena, dok su kod Žalgirisa najefikasniji bili Gudaitis sa 17 i Ulanovas s 14 poena.

Panathinaikos tricama uništio Galatasaray

Panathinaikos – Galatasaray 86:77

Utakmica slična onoj u Barceloni odigrana je u Ateni gdje će konačan rezultat još sugerirati i otvorenu i neizvjesnu utakmicu, ali daleko je bilo od toga. I Panathinaikos i Galatasaray u susret su ušli s identičnim omjerom (2-2), a nakon 40 minuta u pozitivu su prešli košarkaši grčke momčadi koji su glavninu posla obavili u prvom dijelu.

Teško se bilo Galatasarayu oduprijeti šuterskoj večeri ponešto oslabljenog Panathinaikosa (Mavrokefalidisu i Pappasu pridružen Slaughter) koji je s uvodne dvije trice odmah naznačio da će ovo biti lijepa noć u njihovoj režiji. S raspoloženim Blumsom koji je u koš pretvorio svaku loptu koju je primio u prvih 20 minuta (13 poena) PAO je na odmor otišao s 42:27, a onda u 26. minuti podigao i na najvećih 57:32. Visoko vodstvo u glavama igrača Panathinaikosa riješilo je utakmicu i Galatasaray je to vrlo dobro iskoristio i velikom serijom prije kraja došao i do -6.

14 trica pogodili su domaći košarkaši iz 29 pokušaja, a slične preciznosti bili su i za dva poena (17/30). Prednjačio je spomenuti Blums koji je učinku s poluvremenu dodao još tri poena, dok je Diamantidis pratio s 14 poena. Micov je bio prvi strijelac gostiju sa 16 poena, a 14 je ubacio Gonlum.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Maccabi Tel Aviv90:86Real Madrid
Crvena zvezda86:69Alba Berlin
Barcelona89:72Žalgiris
Panathinaikos86:77Galatasaray
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA31.01.2015. u 13:52
    oko hezonje se mora poćeti graditi igra u repki,bez obzira na mladost i neiskustvu najveći je talent hrv a možda i europske košarke čak bi rekao i veći prospekt od šarića
    serieA
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 09:31
    Ako Hezonja ne bude igrao barem 16-17 minuta po tekmi na Euru, tog trenera treba ubiti, bez obzira tko to bio.
    Obrisan korisnik