Rukomet

Zagrebaši po posljednju pobjedu u LP: Oslabljeni i mladi Červarov Metalurg "okreće novu stranicu"

Zvonka Keliš • nedjelja, 22.02.2015.
Zagrebaši po posljednju pobjedu u LP: Oslabljeni i mladi Červarov Metalurg "okreće novu stranicu"

Momčad PPD Zagreba ove će nedjelje zaigrati i u svom posljednjem dvoboju natjecanja po skupinama Lige prvaka uoči ždrijeba parova osmine finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja koje je, pak, na rasporedu ovog utorka. U desetom europskom susretu ove sezone Zagrebaši će u Skoplju snage odmjeriti s oslabljenim i itekako mladim Metalurgom Line Červara koji protiv Zagreba želi steći važno iskustvo.

Hrvatski rukometni prvak protekle je subote sjajnim pogotkom Duška Čelice po isteku 60. minute susreta s Naturhouse La Riojom ostvario toliko željeni cilj proteklih sezona te je osigurao svoje mjesto među najboljih 16 europskih momčadi. Ove nedjelje, pak, osam dana kasnije, u Skoplju u dvorani Boris Trajkovski momčad PPD Zagreba zaključuje natjecanje po skupinama Lige prvaka te traži i šestu europsku pobjedu ove sezone kao bi na najbolji mogući način dočekao ždrijeb parova i samu osminu finala Lige prvaka koja za protivnika nudi KIF Kolding, Vardar ili Pick Szeged.

Iza sebe su tako Zagrebaši ostavili devet susreta u Ligi prvaka, a time i pet slavlja te četiri poraza čime su sakupili deset bodova vrijednih trećeg mjesta u nimalo lakoj skupini A. Pred njima je stoga i posljednje, deseto kolo netom prije ždrijeba parova osmine finala koji je na rasporedu ovoga utorka u Beču u 12.30 sati. U SEHA GSS ligi PPD Zagreb miruje još od 7. veljače i vrlo dobrog slavlja nad Vardarom, a novi ga susret očekuje upravo s istim makedonskim suparnikom iz Lige prvaka, već ovog utorka.

"Bit ćemo u Skoplju pet dana, odigrat ćemo dvije utakmice, kako onu Lige prvaka tako i SEHA lige. Što se tiče Lige prvaka idemo se, kao i svaki puta, maksimalno boriti. Znamo da je Metalurg dosta oslabljen zbog odlaska dosta važnih igrača stoga igraju oni mlađi, no s time se ne zamaramo, mi idemo igrati svoju igru i po nova dva boda. Treće mjesto nam je osigurano, no idemo ga dodatno potvrditi. Nadam se da će svaki od nas dati svoj maksimum, da nećemo ući u utakmicu kao da nam nije važna te da ćemo pobijediti", izjavio je povratnik nakon ozljede i sve raspoloženiji Zagrebov lijevi vanjski Stipe Mandalinić.

Trener Veselin Vujović sa svojom je momčadi u Skoplje doputovao već u petak te nakon mirnog tjedna s dodatnim uigravanjem svoje momčadi te novih nekoliko treninga u Makedoniji, zasigurno kreće po nove europske bodove i ove nedjelje. Pritom se svakako može osloniti na odlično raspoloženog Filipa Ivića, pripomoći mu može i Ivan Stevanović, dok se ispred njih ponovno treba naći čvrsta i agresivna obrana na kojoj trener Vujović radi sa svojom ekipom te koju toliko traži. Uz siguran napad, dobre ideje, raspoložena krila, posebice za kontre i polukontre, veliku borbu na crti i raspoložene pivote te dobre reakcije i šuteve vanjskih igrača čiji će dobar dan itekako biti potreban, PPD Zagreb bi trebao koračati k još jednom sigurnom slavlju.

Uoči susreta s Metalurgom trener Vujović je kazao: "Slijedi utakmica relaksirajućeg karaktera s time da takve utakmice nisam volio niti volim igrati. Momčad Metalurga je vrlo mlada i željna dokazivanja, ali zašto ne bismo rekli da je i naša momčad mlada i željna dokazivanja. Naravno da smo favoriti u utakmici, a da je Metalurg u svom kompletnom sastavu mi bi i dalje smatrali da smo bolji i jači i da trebamo dobiti utakmicu. Moramo naučiti dobivati svaku utakmicu, i dobru i lošu, i jakog i slabog protivnika, i kod kuće i u gostima, a jedna od takvih utakmica jest i ova protiv Metalurga."

"Naravno da je Metalurg oslabljen odlaskom velikog broja igrača koji su godinama činili strukturu i kvalitetu kluba, ali to ne umanjuje našu želju. Igrat ćemo maksimalno i naravno iz poštovanja prema imenu Metalurga koji je posljednjih nekoliko godina mnogo značio i doprinio afirmaciji makedonskog rukometa. Putujemo sa 17 igrača, naravno nakon toga igramo utakmicu SEHA lige tako da igrač koji ne bude igrao u utakmici Lige prvaka bit će u sastavu u drugom susretu", nadodao je Zagrebov strateg.

Momčad Metalurga ove se sezone ne prikazuje u najboljem svjetlu, naime, muku muči s brojnim financijskim, ali i inim problemima koji su naposljetku doveli i do odlaska velikog broja igrača, prije svega onih najvažnijih i najiskusnijih. Sada se hrvatski trener Lino Červar mora osloniti na mlade momke te tako mora iznova graditi i slagati svoju momčad kako bi se vratila među najbolje rukometne momčadi među kojima je mjesto gradila još protekle sezone. U svojim redovima odnedavno svoju priču piše i hrvatski rukometaš Marko Buvinić koji je uslijed odlaska većeg broja igrača iz redova Metalurga, napustio svoj Poreč te je preselio u Skoplje.

Talevski: "Sretni smo što imamo trenera poput Červara"

"Zagreb je za nas veliki izazov. Više nije kao prije, sada je sva igra spala na nas mlade i moramo se nositi s tim teretom. Sretni smo što imamo trenera poput Červara i mnogi bi drugi igrači rado bili u našoj poziciji. Borit ćemo se i nadam se da ćemo imati dobru podršku publike. U ovakvim velikim utakmicama važno je sakupiti iskustvo kako bi postali bolji i veliki igrači", kratak je bio Metalurgov Filip Talevski.

U Ligi prvaka Makedonci se nalaze na posljednjem mjestu ljestvice skupine A s jednim slavljem (Naturhouse La Rioja), jednim remijem (Meškov Brest) te sedam pretrpljenih poraza čime su ove sezone sakupili tek tri europska boda, dok se ni u SEHA GSS ligi makedonska momčad ne može pohvaliti dobrim rezultatima budući da se drži na šestoj poziciji s pet pobjeda, jednim remijem te također sedam poraza u 13 susreta te ukupno 15 osvojenih regionalnih bodova, dva više od sedmoplasiranog Nexea.

Upravo stoga Makedonci će predvođeni mladim snagama i posebice svojim navijačima u dvorani Boris Trajkovski željeti zaključiti svoj ovosezonski nastup u Ligi prvaka sa što boljim izdanjem te samim time i skupiti novo vrijedno iskustvo za budućnost ovih mladih momaka pred kojima je nov susret s PPD Zagrebom već za dva dana.

Netom prije susreta trener Metalurga Červar rekao je: "Stigli smo do posljednjeg susreta u Ligi prvaka. Ovo je naravno sada potpuno drugačiji sastav od onog s kojim smo krenuli u sezonu. Sada praktički imamo kombinaciju kadeta i mlađe ekipe. Nismo mislili da će biti tako, no okolnosti su takve i sada se suočavamo s novim izazovima. Metalurg okreće novu stranicu."

"Zagreb je ekipa koja je dobro pokrivena na svim pozicijama, njeguje čvrstu obranu i naši će igraći biti u uistinu teškoj poziciji. Zagreb ima dobre vratare, dobru vanjsku liniju i brza krila koja kažnjavaju svaku pogrešku. Također, ima veliki izbor igrača i za našu će mladu momčad ovo biti teška utakmica. No, ono pozitivno što možemo izvući iz našeg izdanja u drugom poluvremenu s Kielom jest da se moji momci trebaju opustiti i boriti. Ovo je za njih veliko iskustvo i za mene je to vrlo važno", jasan je bio trofejni hrvatski trener.

U posljednjih sedam sezona momčadi Zagreba i Metalurga snage su odmjerile čak 12 puta, a hrvatski je prvak upisao sedam slavlja, dok su dva susreta završila neriješenim rezultatom. Metalurg je, pak, bio uspješan u tri dvoboja. Ove sezone Metalurg je od Zagreba, nakon dobre borbe i vrlo dobrog otpora, no još uvijek sa svojim jačim snagama, pretrpio poraz u zagrebačkoj Areni 19:17, dok na susret SEHA lige u prvome dijelu sezone nije doputovao zbog nemogućnosti sakupljanja dovoljnog broja igrača za dvoboj. Ove nedjelje, pak,u potpuno novoj situaciji, s juniorima i kadetima trener Červar stječe iskustvo i uigrava momčad za budućnost Metalurga, dok momci PPD Zagreba dolaze po sigurno slavlje i nova dva europska boda pred ždrijeb parova toliko željene i sada osigurane osmine finala Lige prvaka.

Susret desetog kola Lige prvaka između Metalurga i PPD Zagreba počinje u 19 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Kiel33:22Meškov Brest
La Rioja35:33Paris Saint-Germain
Metalurg Skoplje20:22RK Zagreb
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!