Košarka

Video: Hezonja zapalio Blaugranu i vodio Barcelonu do pobjede protiv Real Madrida

Branimir Korać • petak, 03.04.2015.
Video: Hezonja zapalio Blaugranu i vodio Barcelonu do pobjede protiv Real Madrida
Foto: EPA

Pretposljednje kolo Top 16 Eurolige donijelo je novu prezentaciju talenta Marija Hezonje. "Hezonja je bio vrlo motiviran protiv nas", kratko je ustvrdio Pablo Laso, a Xavi Pascual je samo dodao: "Mario je poseban igrač." Real Madrid upisao je poraz u Barceloni, a dok je Hezonja bio najbolji strijelac, Tomić je bio vodeći po valorizaciji...

Nižnji Novgorod - Unicaja 75:94

Ako je i postojala neka sitna nada za Nižnji Novgorod da može dohvatiti doigravanje, ona je nestala nakon visokog domaćeg poraza od Unicaje. Rusi su lakoćom poraženi s čak 94:75 u odličnom danu Španjolaca koji su odigrali svoju najbolju gostujuću utakmicu u Euroligi ove sezone.

Problem za Unicaju je što joj je ovo tek treća pobjeda, koliko ima i Nižnji Novgorod, te joj ništa ne znači po pitanju prolaza u četvrtfinale. Više je riječ o podizanju samopouzdanja uoči važnih susreta prije doigravanja u španjolskom prvenstvu.

Od početka susreta igra domaćina nije najbolje funkcionirala, Unicaja je krenula s 27:10, ali je do odlaska na odmor Nižnji Novgorod uspio smanjiti zaostatak i dovesti ga u jednoznamenkaste vode. No u drugom poluvremenu sve je bilo na strani Unicaje koja je već na kraju treće četvrtine imala nedostižnih 81:55 te je bilo jasno da će odnijeti pobjedu.

U pobjedničkom sastavu Mindaugas Kuzminskas ubacio je 18 poena (6/6) dok je Vladimir Golubović dodao 17 (8/8) i devet skokova. Kod domaćina Taylor Rochestie ubacio je 14 poena (4/6), a Gal Mekel 13 poena (5/9) uz pet skokova.

Maccabi - Galatasaray 81:72

Iako je u velikim kadrovskim problemima, Galatasaray se ne predaje unaprijed. Odigrao je dobru utakmicu u Tel Avivu i stvorio dosta problema Maccabiju koji se uspio odvojiti tek u posljednjoj četvrtini.

Kao i dosta puta ove sezone, istanbulska momčad ipak nije izdržala do kraja i upisala je poraz unatoč tome što je bila ravnopravan protivnik. Međutim okrnjeni kadar i problemi s rotacijom ostavljaju traga i dok ima snage, Turci se solidno drže.

Ovdje su na početku posljednje dionice zakucavanjem Justina Cartera uspjeli poravnati na 58:58, ali nakon toga je uslijedila serija domaćina 10:0 koja je zaključila priču.

"Najopasnije su one momčadi koje nemaju što za izgubiti i koje igraju bez ikakvog pritiska. Galatasaray je igrao bez nekoliko važnih igrača s početka sezone, ali nas to nije zanimalo i tražili smo pobjedu. Moramo nastaviti napredovati bez obzira što se bliži kraj sezone, imamo još puno prostora, igra nam treba biti još tečnija", smatra Devin Smith.

Smith je utakmicu završio s 22 poena (8/16), osam skokova i pet asistencija, a Brian Randle dodao je 19 poena (9/12) i šest skokova. Kod Galatasaraya Kerem Gonlum ubacio je 18 poena (7/10) i uhvatio šest skokova dok je Justin Carter dodao 12 poena (5/9) i sedam skokova.

Panathinaikos - Alba 66:68

Alba je nadu u prolazak u četvrtfinale zadržala velikom pobjedom u Ateni kod Panathinaikosa, jednom od svojih najvećih euroligaških pobjeda ikad. Momčad Saše Obradovića slavila je sa 68:66 i ukoliko upiše pobjedu u Berlinu protiv Maccabija, igrat će u četvrtfinalu.

U Ateni je bilo sve samo ne lako, vrlo rano ostala je bez Leona Radoševića koji se nakrcao osobnim pogreškama i participirao je manje nego što je bilo predviđeno, Panathinaikos je konstantno bio u prednosti i tek u posljednjoj četvrtini gosti su uspjeli doći do preokreta.

U posljednju dionicu Panathinaikos je ušao s vodstvom 55:46, ali gosti predvođeni Reggiejem Reddingom uspjeli su se vratiti u utakmicu i u samu završnicu ući s malom prednosti. Kod 68:66 Alex Renfroe nije pogodio i dao je priliku domaćinu, ali AJ Slaughter promašuje tricu, Jamel McLean hvata skok i gosti odnose pobjedu.

Renfroe je susret završio sa 16 poena (6/10) i devet asistencija, a Redding s 14 poena (6/7). Marko Banić je za 23 minute ubacio četiri poena (2/4) jednako kao i Radošević za 16 minuta. Kod Panathinaikosa Dimitris Diamantidis ubacio je 18 poena (6/7) dok su po 12 dodali AJ Slaughter (5/9) i Antonis Fotsis (3/4, pet skokova).

Barcelona - Real Madrid 85:80

Svijet ponovno priča o Mariju Hezonji. Mlada hrvatska zvijezda ispunila je još jedan san, srušila je madridski Real. Izuzev šuta za tricu, statističke kategorije ne otkrivaju koliko je Hezonja kvalitetno odigrao i to u malih 17 minuta koje je dobio. Zahvaljujući njegovim tricama Barcelona je okrenula utakmicu na svoju stranu, no osim toga pružio je ogroman doprinos i na drugoj strani parketa.

El Clasico je donio očekivano dobru i atraktivnu košarku, Barcelona je nešto nervoznije krenula u utakmicu i tek kada su ušli oni s klupe utakmica je otišla na njezinu stranu. Dio Pascualovih veterana je podbacio i energija koja je došla s klupe bila je ključna.

S Hezonjom u igri Barcelona je izgledala moćno i u napadu i u obrani, a nakon njegovog izlaska Real Madrid je uhvatio priključak i zakomplicirao završnicu. Ipak, u završnici susreta Navarro je odradio ono što ga još najbolje služi, bio je miran s linije slobodnih bacanja, priključio se tricom Oleson te osigurao Barceloni pobjedu.

"Ovo je jako važna pobjeda, osim toga upisana je protiv Real Madrida. Jako smo sretni, sada se moramo pripremiti za ono najvažnije što slijedi, a to je doigravanje. Uz ove navijače bit će fantastičan doživljaj", rekao je Hezonja.

Utakmicu je završio s 15 poena (5/6 trica) i dva skoka, a Ante Tomić je za 23 minute ubacio osam poena (3/6) uz osam skokova i četiri asistencije. Kod Madrida Rudy Fernandez ubacio je 20 poena (8/16), a Sergio Rodriguez 17 poena (5/7).

Laboral Kutxa - Fenerbahče Ulker 93:76

Laboral Kutxa ostaje u utrci za doigravanjem nakon što je na svojem parketu svladala Fenerbahče i prekinula nevjerojatnu seriju od devet uzastopnih gostujućih pobjeda Obradovićeve momčadi.

Bilo je vidljivo da je domaćin motiviraniji, željniji pobjede i u paklenoj atmosferi zasluženo je slavio. Turci su konstantno bili u zaostatku i nisu mogli u drugom poluvremenu uhvatiti priključak i okrenuti utakmicu.

Mike James predvodio je Laboral Kutxu s 19 poena (5/9), a po 15 su dodali Darius Adams (6/10), Fabien Causeur (5/8) i Fernando San Emeterio (5/10). Kod gostiju ponovno je odskakao Nemanja Bjelica sa 17 poena (6/9) i deset skokova.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Maccabi Tel Aviv81:72Galatasaray
Barcelona85:80Real Madrid
Panathinaikos66:68Alba Berlin
Žalgiris76:70Crvena zvezda
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!