Tenis

Ćorić utišao Brazilce i ostavio Hrvatsku u Svjetskoj skupini

Davor Kovačević • nedjelja, 20.09.2015.
Ćorić utišao Brazilce i ostavio Hrvatsku u Svjetskoj skupini
Foto: EPA

Prvi hrvatski reket Borna Ćorić za nešto više od tri sata igre i nepuna četiri seta uzeo je i treći hrvatski bod i time Hrvatskoj donio ukupnu pobjedu vrijednu ostanka u Svjetskoj skupini. Vodio je 2-1 u setovima i 4:0 u trećem kada Belluccijeva leđa nisu izdržala.

I sljedeće godine Hrvatska će igrati u Svjetskoj skupini Davis kupa. Borna Ćorić odradio je još jedan veliki posao, onako kako to i treba raditi prvi reket, a ne zaboravimo da mu je s 18 godina ovo tek druga uloga vođe svoje reprezentacije. I odveo ju je, odnosno ostavio u najvišem rangu ovog teniskog natjecanja na najbolji mogući način kapitaliziravši ono što su u subotu napravili Ivan Dodig i Franko Škugor.

I prije prvog meča obračun dva prva reketa označen je kao ključnan u konačnom ishodu u Florianapolisu. Dodig i Škugor Hrvatsku su stavili u dobitnu situaciju, a Brazilcima natovarili veliki pritisak na leđa, na leđa njihovog prvog reketa Thomaza Belluccija koji nije izdržao. Nisu izdržala njegova leđa koja su ga izdala kada je već bio u gubitnoj situaciji, a ni fanatična publika nije iz njega izvukla posljednje trzaje i dočekala meč odluke.

I protiv naelektrizirane publike i protiv Belluccija Ćorić je brzo preuzeo glavnu riječ. Brazilci na tribinama od prvog poena slavili su svaki Ćorićev promašeni servis, ali mladi Hrvat isključio je dopiranje svih vanjskih utjecaja te je Belluccija, koji je u tim trenucima igrao skromno, ostavio na dva gema u prvom setu.

Tražio je Bellucci poen, ali protiv Ćorićevog bloka nije nailazio na plodno tlo. Sve dok Ćorić nije počeo darivati malo više, što je u kombinaciji s Belluccijevim podizanjem razine igre rezultiralo izjednačenjem.

Čak 80 minuta potrajala je treća dionica. Bellucci je prvi napravio odmak u sedmom gemu, ali Ćorić je odmah, u pravo vrijeme već u sljedećem gemu izgubljeni servis. Kod vodstva 6:5 izborio je i dvije vezane break-lopte, ujedno i set-lopte na kojima je ga je izdao return, ali je zato pravu reakciju imao u tie-breaku gdje je izvukao dva velika backhanda i još nekoliko pravih udaraca za dolazak u dobitnu poziciju.

Već nakon prvog gema sljedećeg seta u kojemu je Ćorić oduzeo Brazilcu servis, Bellucci je zatražio masažu leđa, ali izdržao je još svega tri gema. Dok Ćorić nije poveo s 4:0 kada je bilo jasno da za Belluccija povratka nema, kao ni za Brazilce u Svjetsku Davis kup skupinu. Na žalost brojnih Brazilaca i Gustava Kuertena, koji je i treći dan proveo na teniskoj areni koja nosi njegovo ime, a na sreću malobrojnih „kockica“ koji su doprinijeli pravom Davis kup dekoru u Florianapolisu.

Davis kup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:
Borna Ćorić (Hrvatska) – Thomaz Bellucci (Brazil) 6:2, 4:6, 7:6 (4), 4:0, predaja Belluccija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2015. u 16:46
    To Cilic sigurno nebi bio u stanju napraviti on bi se ukakao kao inace
    Obrisan korisnik
  • interreg21.09.2015. u 09:54
    Odlican posao! Sve cestitke!
    interreg
  • narada10821.09.2015. u 00:15
    Fala Borna! Fala Ivan i Franko. Pokazali ste zube pod teškim uvjetima.
    narada108
  • Mithrandir20.09.2015. u 21:53
    Velika pobjeda! Bravo za sve dečke na čelu sa Krajanom. A to da je Borna Ćorić donio 2 boda u ovom susretu je fenomenalna! A još uvijek ima samo 18 godina.
    Mithrandir
  • vjesu20.09.2015. u 20:42
    Borna je predodredjen za velike stvari. Daj mu boze samo zdravlja!
    vjesu