Nogomet

Chelsea pao na Upton Parku, Aston Villa upisala šesti uzastopni poraz, Arsenal privremeno na prvom mjestu

Marjan Kreševac • subota, 24.10.2015.
Chelsea pao na Upton Parku, Aston Villa upisala šesti uzastopni poraz, Arsenal privremeno na prvom mjestu
Foto: EPA

Slaven Bilić proslavio je i treću pobjedu u londonskim derbijima, nakon Arsenala i Palacea bio je bolji od Chelseaja s 2:1, Aston Villa je kod kuće izgubila od Swanseaja, Leicester je bio bolji od Crystal Palacea, West Bromwich i Watford kao gosti bili su uspješniji od Norwicha i Stoke Cityja.

Za nas najzanimljiviji dvoboj subotnjeg programa Premiershipa odigran je na Upton Parku gdje je momčad Slavena Bilića dočekala posrnuli Chelsea. Prije početka susreta Bilić je izjavio sljedeće: "Odigrali smo nekoliko dobrih utakmica, ali nedostaje nam strpljenje kada igramo kod kuće. Strpljenje nam nije problem kada igramo u gostima, protiv Arsenala, Cityja i Liverpoola postigli smo golove u pravom trenutku, moramo pristupati utakmicama na isti način bez obzira gdje igramo".

Bilić je mogao biti zadovoljan pristupom u ovoj utakmici. Na samom početku igralo se na uskom prostoru oko sredine igrališta, a prijetnje su dolazile isključivo preko udaraca iz daljine, za domaće je prvi zaprijetio Dimitri Payet u šestoj minuti, ali njegov udarac odlazi visoko preko gola. S druge strane udarac je okušao Diego Costa s identičnim učinkom, udarcem nebu pod oblake. Chelsea je polako preuzimao terensku inicijativu, ali na vrhuncu njihovih nastojanja, šok.

Igrala se 17. minuta, Dimitri Payet još jednom je okušao svoj udarac s time da je ovaj puta bio malo precizniji i prisilio je Asmira Begovića da odbije loptu u korner. Gostujuća obrana loše je reagirala na ubačaj iz kuta i očistila je loptu direktno na noge Maura Záratea koji iz prve pogađa donji desni kut gola Chelseaja. Bilić nije mogao poželjeti bolje otvaranje. Nakon postignutog gola West Ham se nije povukao već je nastavio agresivno prema vratima Begovića.

Najbolju priliku za povećanje vodstva propustio je Manuel Lanzini u 39. minuti susreta kada ga je Payet prekrasno odigranom petom izbacio oči u oči s Begovićem, ali Lanzini u nastojanju da prebaci istrčalog vratara šalje loptu preko grede. U 42. minuti pomoćni sudac prekida akciju Williana i Cesca Fabregasa zbog navodnog zaleđa Španjolca. Pred sam kraj poluvremena gosti su si dodatno otežali, zbog grubog prekršaja potpuno opravdano Nemanja Matić zaradio je drugi žuti karton, a samim time i isključenje. Igrači Chelseaja izrazito su burno reagirali na ovu odluku glavnog suca i zbog prigovora zaradili još sva žuta kartona (Diego Costa i Cesc Fabregas). Prekršaj Matića imao je svoj epilog i u tunelu gdje je trener Chelseaja, Jose Mourinho zbog prigovora zaradio preseljenje na tribine.

U 55. minuti Chelsea se vraća u utakmicu, nakon udarca iz kuta i gužve u kaznenom prostoru domaćih lopta dolazi do Garyja Cahilla koji sa sredine kaznenog prostora nogom pogađa donji desni kut gola i poravnava rezultat na 1:1. Gol je dao krila gostima koji su ponovno preuzeli inicijativu i iako s igračem manje bili su opasniji takmac na terenu, ali slično kao i u prvom dijelu domaći su našli savršen lijek, pogodak. Igrala se 79. minuta, Aaron Cresswell ubacio je loptu s lijeve strane, najspretniji u kaznenom prostoru bio je Andy Carroll i glavom pospremio loptu iza leđa Begovića. Do kraja utakmice, a pogotovo u sudačkoj nadoknadi gledali smo dosta paničnu obranu West Hama, ali panična ili ne uspjela je izdržati do kraja i priskrbiti Biliću još jedan veliki skalp u ovoj sezoni.

Nakon utakmice Bilić je bio pun hvale za strijelca odlučujućeg pogotka: "Uvijek se vraćao nakon pet ili šest tjedana treninga, ali to mu nije pomoglo. Trči i tuče se s ljudima u kaznenom. Sad je trenirao žestoko šest do osam tjedana i postupno se vratio u momčad", rekao je Bilić i nastavio: "Nemoguće ga je čuvati u kaznenom prostoru. Njegova kvaliteta nikad nije bila upitna. Ako je u dobroj formi sad, dobre su šanse da će dugoročno biti bez ozljeda. Od toga će West Ham i Engleska profitirati".

Osvrnuo se Bilić i na poništeni pogodak Chelseaja i na isključenje Matića: "Ako me pitate za Mourinha, žao mi ga je. Ne može nitko reći da je bio u zaleđu, ali i da nije bio, bilo je na rubu. Bila je to teška odluka za suca. Zamrznete li sliku i dalje niste sigurni. Da je priznat gol, mi bismo imali pravo žaliti se, a crveni karton je čist, dva žuta kartona bila su opravdana".

Andre Ayew golom u 87. minuti donio je pobjedu Swanseaju na gostovanju kod Aston Ville i time samo još više bacio u očaj navijače s Villa Parka čija je momčad u deset utakmica uspjela upisati samo četiri boda s negativnim nizom od šest poraza za redom. Prvo poluvrijeme utakmice uglavnom je prošlo u međusobnom nadmudrivanju bez konkretnijih prijetnji prema suparničkom golu, ali je zato drugi dio bio bogat događajima i igrom.

Domaći su poveli u 62. minuti preko Jordana Ayewa, Andreovog mlađeg brata na suparničkoj strani. Gabriel Agbonlahor ubacio je loptu u kazneni prostor, a Jordan je najviši u skoku i s ruba peterca glavom šalje loptu iza leđa gostujućeg vratara. Nismo dugo čekali na izjednačenje, u 68. minuti Gylfi Sigurdsson izborio je slobodan udarac koji je sam izveo i pogodio za poravnanje rezultata na 1:1. Nakon izjednačenja obje momčadi dale su sve od sebe da prigrabe tri boda, no uspješniji su bili gosti. U 87. minuti André Ayew je lijepo reagirao na ubačaj Kylea Naughtona i iz velike blizine pogodio za konačnih 1:2 i veliko slavlje gostiju.

Leicesterov napadač Jamie Vardy nastavlja s fenomenalnim golgeterskim izvedbama, zabio je u sedmoj uzastopnoj utakmici i svojim golom u 59. minuti utakmice osigurao gostima sva tri boda. Leicester je bio puno življa momčad u prvih 25 minuta i bili su jako blizu pogotku kada je Marc Albrighton pogodio stativu. Iako je Leicester bio bolja momčad za pogodak im je bila potrebna kardinalna greška obrane Palacea.

Brede Hangeland odigrao je loše dodavanje, a takav poklon Vardy nije propustio i upisao je svoj deseti prvenstveni pogodak. Nakon primljenog pogotka Palace se trgnuo i ozbiljno pritisnuo domaće, posebno u posljednjih 15 minuta susreta. Leicester je izdržao sve napade i uspio odigrati prvu utakmicu bez primljenog pogotka u ovogodišnjem prvenstvu. Claudio Ranieri najavio je nagradu za takvo postignuće, nadamo se da je ispoštovao svoju riječ.

Igrači Tonyja Pulisa postigli su svoj tek treći pogodak na gostovanjima, ali i taj jedan bio je dovoljan da zaviju Norwich u crno i oslade se sa sva tri boda. Norwich je ušao u utakmicu s mislima na prošlotjedni tragični poraz 6:2 od Newcastlea, ali nisu ništa napravili da bi uvjerili svoje navijače da je to bio samo jedan loš dan. Mišljenja smo da je na pred Norwichem loš mjesec, a možda i više sudeći prema igrama koje prezentiraju.

Ključ uspjeha West Bromwicha bio je u granitnoj obrani koja je svela broj grešaka na minimum, a eventualno ono što je i prošlo iza leđa obrane s lakoćom je rješavao golman, Boaz Myhill. Jedini i odlučujući pogodak pao je na samom početku drugog poluvremena u 46. minuti. Salomón Rondón je zabio glavom iz blizine na ubačaj Jamesa McCleana. Trećim uzastopnim porazom Norwich se opasno približio zoni ispadanja, a WBA se popeo među osam najboljih momčadi prvenstva.

Watford je na gostovanju kod Stoke Cityja pomalo šokantno odnio sva tri boda golovima Troyja Deeneyja u 43. minuti i Almena Abdija u 69. minuti utakmice. Troy Deeney postigao je svoj prvi pogodak u Premiershipu prizemnim udarcem na lijepo dodavanje Odiona Ighaloa koji je bio asistent i za drugi pogodak na utakmici. Pobjedom u ovom susretu Watford je preskočio Stoke na tablici i s dva boda prednosti drži 12. mjesto u prvenstvu.

U posljednjem susretu dana, Topnici su nastavili svoj pobjednički niz i četvrtom uzastopnom pobjedom zasjeli na čelo Premiershipa, barem do sutrašnjeg velikog dvoboja u Manchesteru. Utakmica je bila riješena u prvom poluvremenu i to u vremenskom razmaku od dvije minute. Prvi pogodak za Arsenal postigao je Olivier Giroud glavom na ubacivanje Mesuta Özila, a dvije minute kasnije, točnije u 38. još jedan gol glavom. Najviši u skoku bio je Laurent Koscielny, a asistencijom se može pohvaliti Santiago Cazorla.

Pred kraj poluvremena nadu Evertonu u pozitivan rezultat vratio je Ross Barkley, ali više od toga nije išlo. Iako je Everton pokušavao koliko su mu domaći dozvolili nije uspio doći do izjednačenja. Evertonu je ovo drugi poraz u nizu koji ih je spustio na deseto mjesto tablice.

Premiership

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Aston Villa1:2Swansea City
Leicester City1:0Crystal Palace
Norwich City0:1WBA
Stoke City0:2Watford
West Ham 2:1Chelsea
Arsenal2:1Everton
Sunderland3:0Newcastle
Manchester United0:0Manchester City
Bournemouth1:5Tottenham
Liverpool1:1Southampton
1Leicester City 3868:36+3281
2Arsenal 3865:36+2971
3Tottenham 3869:35+3470
4Manchester City 3871:41+3066
5Manchester United 3849:35+1466
6Southampton 3859:41+1863
7West Ham  3864:51+1362
8Liverpool 3863:50+1360
9Stoke City 3841:55-1451
10Chelsea 3859:53+650
11Everton 3859:55+447
12Swansea City 3842:52-1047
13Watford 3840:50-1045
14WBA 3834:48-1443
15Crystal Palace 3839:50-1142
16Bournemouth 3845:67-2242
17Sunderland 3848:62-1439
18Newcastle 3844:65-2137
19Norwich City 3839:67-2834
20Aston Villa 3827:76-4917

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2015. u 05:37
    u budućnosti bude on vodio tri lava
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2015. u 01:24
    bravo Bilić.. pretty bubbles in the air..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2015. u 23:47
    Kaj je tu cudno amaterski portal je sportnet
    Obrisan korisnik
  • narada10824.10.2015. u 23:04
    ima li ko linka za video snimak o golovima West Hama -Chelsea?
    narada108
  • arsenal-lover24.10.2015. u 22:40
    Watford igrao dvaput? E moj sportnet...
    arsenal-lover

Premiership

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Aston Villa1:2Swansea City
Leicester City1:0Crystal Palace
Norwich City0:1WBA
Stoke City0:2Watford
West Ham 2:1Chelsea
Arsenal2:1Everton
Sunderland3:0Newcastle
Manchester United0:0Manchester City
Bournemouth1:5Tottenham
Liverpool1:1Southampton
1Leicester City 3868:36+3281
2Arsenal 3865:36+2971
3Tottenham 3869:35+3470
4Manchester City 3871:41+3066
5Manchester United 3849:35+1466
6Southampton 3859:41+1863
7West Ham  3864:51+1362
8Liverpool 3863:50+1360
9Stoke City 3841:55-1451
10Chelsea 3859:53+650
11Everton 3859:55+447
12Swansea City 3842:52-1047
13Watford 3840:50-1045
14WBA 3834:48-1443
15Crystal Palace 3839:50-1142
16Bournemouth 3845:67-2242
17Sunderland 3848:62-1439
18Newcastle 3844:65-2137
19Norwich City 3839:67-2834
20Aston Villa 3827:76-4917