Košarka

Perasovićev Efes nastavio niz i zadržao priključak u vrhu, poraz Žižićeve Darušafake

Sportnet • nedjelja, 05.02.2017.
Perasovićev Efes nastavio niz i zadržao priključak u vrhu, poraz Žižićeve Darušafake
Foto: EPA

U 17. kolu turske košarkaške lige odigran je zanimljiv okršaj gradskih rivala Istanbula BB i Fenerbahčea u utakmici između momčadi iz vrha odnosno dna ljestvice, Anadolu Efesa i Ankare Kolejliler, gdje su u oba slučaja gosti došli do važnih pobjeda. Banvit je slavio na gostovanju kod Darušafake i nanio joj drugi uzastopni prvenstveni poraz...

AUTORI: Domagoj Ivanković

Istanbul BB - Fenerbahče 69:76

Domaćini su neporaženi na svom terenu zadnjih pet utakmica i taj niz su odlučno namjeravali nastaviti što je pokazao sjajan otpor u prvoj četvrtini gdje nisu dopuštali odvajanje košarkašima Fenerbahčea gdje je rezultat bio izjednačen (20:20).

Tek sredinom druge četvrtine prvenstveno koševima Meliha Mahmutoglua i Bogdana Bogdanovića gosti odlaze na devet koševa razlike (28:37), no tu prednost nisu uspjeli zadržati do kraja prvenstveno radi sjajnog napadačkog skoka domaćina pa Fenerbahče odlazi na poluvrijeme s četiri poena prednosti.

Potrebno je napomenuti kako su obje ekipe imale izuzetno nizak postotak šuta za tri poena koji je iznosio ispod 30% što je onemogućavalo bilo kakvo odvajanje na osjetniju prednost.

U nastavku gosti dodaju brzinu više, ubrzavaju ritam utakmice čime ponovno odlaze na devet poena prednosti. No, izgleda da je ta „magična“ brojka od devet poena bila ona za koju domaćini nisu dozvolili da bude prijelomna pa su čitavo drugo poluvrijeme nastojali utakmicu vratiti u egal.

Ipak Fenerbahče je rutinski održavao prednost do samog kraja utakmice i okončao konačnim rezultatom 76:69.

Najbolji u redovima Fenerbahčea su bili Bogdan Bogdanović s 18 poena (5/7 za dva, 1/6 za tri, 5/5 slobodna bacanja) uz pet skokova i tri asistencije i Melih Mahmutoglu sa 16 poena (3/3 za dva, 3/5 za tri, 1/1 slobodna bacanja).

U domaćim redovima najbolji je bio Deniz Kilicli s 20 poena (9/11 za dva, 2/2 slobodna bacanja) uz tri skoka i Sean Armand sa 16 ubačenih poena (6/16 za dva, 1/5 za tri, 1/2 slobodna bacanja) uz po pet skokova i asistencija.

Ankara Kolejliler - Anadolu Efes 72:74

Nakon velike pobjede u Euroligi protiv Zvezde Perasovićeva momčad sjajno je započela utakmicu protiv posljednjeplasirane momčadi prvenstva Ankare Kolejliler i već na kraju prve četvrtine imala dvoznamenkastu prednost od 12 koševa prednosti (21:9).

Međutim domaćini su prvenstveno na krilima Shannona Shortera i Ramona Gallowayja s nekoliko vezanih poena se u potpunosti vratili u utakmicu i drugu četvrtinu zaključili u svoju korist rezultatom (20:9). Ovim rezultatom su dali naslutiti kako bez obzira na trenutno stanje na tablici ne misle lagano predati pobjedu u ruke gostima iz vrha tablice.

Treća četvrtina je bila samo nastavak onoga što smo mogli vidjeti na kraju druge četvrtine, potpuno izjednačena utakmica gdje je svaki poen bio važan i mogao predstavljati prijelomni dio utakmice.

Košarkaši Efesa ipak nisu željeli svojim navijačima prirediti iznenađenje kola i izgubiti nakon nekoliko velikih pobjeda i u tijesnoj su završnici slavili rezultatom 72:74.

Najbolji igrač Anadolu Efesa je bio francuski reprezentativac Thomas Huertel s 21 poenom (3/13 za dva, 3/4 za tri, 6/6 slobodna bacanja) uz četiri skoka i pet asistencija, uz njega se istaknuo i Derrick Brown s 12 poena (3/6 za dva, 2/3 za tri, 0/3 slobodna bacanja) pet skokova i dvije asistencije.

Kod poražene momčadi Shannon Shorter je ubacio 21 poen (5/12 za dva, 3/4 za tri, 2/2 slobodna bacanja) četiri skoka i dvije asistencije uz vrlo raspoloženog Iana Hummera koji je zabio 17 poena (7/12 za dva 1/1 za tri) uz 6 skokova.

Darušafaka - Banvit 70:76

Do nove je pobjede, 12. ukupno, došla momčad Banvita na gostovanju kod Darušafake kojoj je ovo drugi uzastopni prvenstveni poraz. Odlični gosti vodili su veći dio utakmice i u konačnici zasluženo došli do pobjede 70:76.

Slovenski dvojac u gostujućim redovima Vidmar-Murić jako je dobro otvorio utakmicu i predvodio svoju momčad u prvoj četvrtini (7:12). Raspoloženi gosti su preko Kuliga došli do osam koševa prednosti u osmoj minuti utakmice. (11:19), međutim Darušafaka ubrzo serijom 7:0 dolazi u egal (21:22).

Banvit je odlično otvorio drugu četvrtinu, cijela se gostujuća petorka upisala u strijelce u seriji 13:2 kojom su došli do najvećih +12 (23:35). Domaćin uzvraća s devet uzastopnih poena, ali gosti ponovno uzvraćaju i poluvrijeme zaključuju s osam poena prednosti (37:45).

Kao što su zaključili prvo poluvrijeme gosti su odigrali i drugo. Treću su četvrtinu završili poenima Korkmaza za ponovno odlazak na 12 koševa razlike (52:64). Tri i pol minute prije kraja vodili su 61:73, ali je Darušafaka s devet uzastopnih poena zaprijetila preokretom, međutim tricu je ubacio Orelik i riješio pitanje pobjednika.

Do novog ih je slavlja predvodio Jordan Theodore sa 17 poena (7/14 za dva, 1/4 za tricu, slobodna bacanja 0/1), dok su po 12 koševa dodali Furkan Korkmaz i Gediminas Orelik.

Najefikasniji je kod Darušafake bio Brad Wanamaker s 20 poena (5/13 iz igre, slobodna bacanja 7/8). Ante Žižić zaključio je susret s tri poena (1/3 za dva, slobodna bacanja 1/2) i dva skoka za 13 i pol minuta provedenih na parketu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!