Nogomet

VIDEO: Ni čudesni Ochoa nije pomogao, Portugal bez Ronalda u produžecima slomio Meksiko

Dario Dodić • nedjelja, 02.07.2017.
VIDEO: Ni čudesni Ochoa nije pomogao, Portugal bez Ronalda u produžecima slomio Meksiko
Foto: EPA

Aktualni prvaci Europe, nogometaši Portugala, posve su zasluženo osvojili treće mjesto na Kupu konfederacija u Rusiji svladavši nakon produžetaka s 2:1 reprezentaciju Meksika...

Iako su do pobjede došli vrlo teško, nogometaši Portugala posve su zasluženo osvojili treće mjesto na Kupu konfederacija. U Moskvi su tek nakon produžetaka slomili otpor Meksika, a valja napomenuti da su uz puno muke, u posljednjim minutama regularnog dijela susreta, uopće izborili produžetke.

Bila je to utakmica u kojoj je Portugal dominirao, ali europski prvaci muku su mučili s realizacijom u čemu im nije pomogao niti fantastični vratar Meksika, Guillermo Ochoa. Nedostajao je Portugalcima Cristiano Ronaldo, koji je ovih dana postao otac po drugi (i treći) put pa je s obzirom da se Portugal nije plasirao u finale dobio slobodno biti sa svojim blizancima.

Ronaldov se izostanak itekako osjetio na travnjaku, jer teško je za vjerovati kako ne bi realizirao neku od prigoda koje su Portugalci imali, ako ništa barem onu s 11 metara.

Igrala se 17. minuta kada je mladi portugalski napadač Andre Silva dobio sjajnu dugu loptu, lijepo je primio i zagradio ispred Rafe Marqueza. Kapetan Meksika ga ruši, iako sudac Al Mirdasi nije ocijenio dvoboj kao prekršaj za najstrožu kaznu video-tehnologija nagnala ga je na promjenu odluke. Sam je Silva uzeo loptu, dobro je gađao donji lijevi kut, ali još bolje je reagirao Ochoa, pročitao je stranu i odbio loptu u korner. Bio je to četvrti uzastopni promašeni jedanaesterac Portugala na Kupu konfederacija.

Nakon kornera sjajnu je prigodu za pogodak imao Nani, ali dobio je malo previsoku loptu pa je glavom nije uspio usmjeriti u mrežu Meksika.

Tek nakon pola sata uzvratili su Meksikanci. Lijepo se Javier Hernandez Chicharito riješio Neta, sjajno pucao, ali odlično reagira Rui Patricio. Imao je Portugal do kraja poluvremena dvije sjajne prilike za vodstvo, izvrstan udarac Semeda s ruba kaznenog prostora sjajno je obranio Ochoa, dok je Peralta pet minuta kasnije umalo nakon nezgodnog ubačaja Gelsona glavom zatresao vlastitu mrežu.

U nastavak su Portugalci ušli na isti način na koji su završili prvih 45 minuta - pritiskom. Sjajnu je prigodu imao Gelson, no nije dobro iskoristio lijepo proigravanje Silve, puca iz dobre pozicije kraj gola. Kazna je uslijedila vrlo brzo, kada je iz sljedećeg napada Meksiko došao do vodstva. Lukavi Chicharito prošao je po lijevoj strani, izborio par centimetara prostora za ubačaj, gađao je Velu, no Meksikanac promašuje loptu, kao i Rui Patricio, odbija se od nesretnog Neta u mrežu Portugala, ni krivi ni dužni Meksikanci su poveli.

Uslijedila je opsada Ochoinog gola, prvi je promašio Pizzi nakon sjajne kombinacije s Gelsonom. Fantastičnu je prigodu imao Martins čiji udarac glavom s pet metara briljantno brani Ochoa. Promašio je nakon kornera i Nani, dok je volej Vele na drugoj strani promašio cilj.

Umrtvili su Meksikanci igru, Santos je ubacio u igru Quaresmu i potez mu se isplatio u sudačkoj nadoknadi. Igrala se 91. minuta, s desne je strane ubacio Quaresma, u sredini pronalazi Pepea, koji se uspijeva otrgnuti iz Layunovog zagrljaja i džonom zabiti za produžetak.

Prvi su u produžetku priprijetili Meksikanci, zaboravljen je na lijevoj vratnici nakon ubačaja s desne strane ostao Lozano, dobro je pucao, ali situaciju je odlično čitao Patricio i uspio zatvoriti bliži kut. U samoj završnici prvog produžetka Portugal dolazi do potpunog preokreta. Ponovno je s desne strane ubacio Quaresma, do Gelsona, koji na malom prostoru prebacuje Layuna, desni bek Meksika loptu zaustavlja rukom, Portugalci dobivaju još jedan penal. Hrabar je bio Adrien Silva, šalje Ochou u lijevu stranu, a loptu u desnu za trijumf Portugala.

Do kraja su Semedo i Jimenez pocrvenili pa su obje momčadi utakmicu završile s desetoricom igrača. Najbliže izjednačenju Meksiko je bio u 118. minuti kada je fantastičan pokušaj Herrere iz voleja s 20 metara odlično obranio Rui Patricio.

Kup konfederacija, utakmica za treće mjesto:
Portugal - Meksiko 2:1 (1:1) - nakon produžetaka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!