Nogomet

Dinamo, Hajduk i Osijek okreću se domaćim obavezama, slavonski derbi u Vinkovcima, gradski u Zagrebu

Branimir Korać • nedjelja, 27.08.2017.
Dinamo, Hajduk i Osijek  okreću se domaćim obavezama, slavonski derbi u Vinkovcima, gradski u Zagrebu
Foto: EPA

Nakon ispadanja iz Europe, Dinamo, Hajduk i Osijek okreću se HNL-u. Modri gostuju u Kranjčevićevoj kod Lokomotive, Osijek putuje u Vinkovce, a Hajduk na Poljudu dočekuje Istru 1961...

Lokomotiva 26. put kreće u sraz s Dinamom i pokušat će doći do prve pobjede. Zbog neskrivene suradnje ova dva kluba, dvoboji između Lokomotive i Dinama uvijek su kontroverzni, provlači se teza kako Lokosi igraju pod "ručnom" protiv starijeg brata, međutim Mario Tokić to odbacuje i tvrdi drugačije.

"I sami ste vidjeli u zadnjim utakmicama koje sam vodio da nas je Dinamo jedva pobijedio. Te priče ne drže vodu i na terenu ćemo pokazati da igrači Lokomotive igraju za sebe i svoj klub. Dinamo je definitivno poljuljan, ali ima širok kadar i apsolutni je favorit u ovom susretu", tvrdi trener Lokosa.

Tokić neće imati na raspolaganju pun kadar, zbog ozljeda mu nedostaju Majstorović koji bi krenuo od prve minute u posljednjoj liniji te rezervni vratar Radelić-Žarkov. Kartonirani su Kolar i Šunjić pri čemu je poseban hendikep neigranje vrijednog veznjaka.

Bahatost je skupo stajala Modre u Europi, nema više svjetla reflektora i velikih europskih utakmica, realnost je HNL. Šamar u Albaniji sigurno će ostaviti posljedice i na kadru, a možda i na struci bez obzira što je Mario Cvitanović dobio podršku uprave, iz iskustva znamo da kada se to dogodi, trener u kratkom roku postaje bivši.

Međutim Cvitanović zasad nastavlja raditi kao da se ništa nije dogodilo. "Čeka nas utakmica s Lokomotivom, imamo jako malo vremena za rad, a više za analize i razgovor. Naša realnost je u ovom trenutku prvenstvo i Kup tako da se okrećemo tome. Da smo ispunili sve zahtjeve, sad bismo pričali drugačijim tonom. Bili bismo sretniji i zadovoljniji, bili bismo u Europskoj ligi. Trebamo nastaviti dalje."

Cvitanović više nema razloga odmarati igrače zbog pregustog rasporeda, slijedi mu balansiranje s minutažom u manjem broju utakmica. Neće svi biti zadovoljni i to bi mogao biti problem, a protiv Lokomotive van kadra bit će ozlijeđeni Benković te vrlo vjerojatno Ćorić i Soudani.

Jubilarni 50. put na rasporedu je slavonski derbi. Cibalia u Vinkovcima dočekuje Osijek nakon što je povezala dvije pobjede i pomaknula se s dna ljestvice. Dvoboj protiv regionalnog susjeda uvijek budi posebne emocije i Vinkovčani, iako svjesni snage i kvalitete Osijeka, vide svoju priliku u ovom susretu.

"Posljednje dvije utakmice podigle su samopouzdanje igrača i nadam se da sada dolaze puno bolje stvari. Veseli me reakcija igrača na treninzima koji su ovaj tjedan jako kvalitetno radili mogu reći kako spremno dočekujemo utakmicu. S obzirom na širinu njihovih igrača opasnost prijeti sa svih strana i o tome ne trebamo previše pričati, jer su jako dobri", tvrdi Mladen Bartolović, a prenosi Glas Slavonije.

U Vinkovce je tijekom tjedna stigao Valentino Stepčić koji je posljednje nastupe imao u dresu Istre 1961, ali neće imati pravo nastupa već protiv Osijeka. Isto tako u kadru neće biti niti Crnčević i Ivkić koji vuku ozljede.

Osječani su uzdignute glave završili s europskim nastupima, vrlo malo dijelilo ih je od povijesnog uspjeha i ulaska u Europsku ligu. Sada se okreću domaćem prvenstvu gdje imaju visoke ambicije, žele napraviti korak više nego prošle godine, a za to moraju pobjeđivati.

Predsjednik kluba Ivan Meštrović najavljuje pohod na naslov prvaka, a Zoran Zekić tvrdi kako već od ovog kola kreću nastupi s najjačim sastavom jer više nema potrebe za čuvanjem igrača. "Nema više nikakvih kalkulacija, igrat će oni igrači koji su u tom trenutku najbolji. Oni koji ne budu imali dovoljnu minutažu kroz prvenstvo moći će se dokazivati i u Kupu."

Protiv Cibalije Zekić ima na raspolaganju kompletnu momčad, nitko nije ozlijeđen i nema problema s kartonima tako da u Vinkovce dolazi s najjačim kadrom s kojim će se zadovoljiti samo s tri osvojena boda.

I u Splitu se okreću domaćim obavezama nakon završene europske sezone. Spektakl na Poljudu iz dvoboja protiv Evertona neće se zasigurno ponoviti protiv Istre, ali iz Hajduka pozivaju navijači da im dođu pomoći. Istra nije tako atraktivan protivnik kao Englezi, ali pomoć s tribina je potrebna.

"Europska liga je sad iza nas, pred nama su dva cilja, nastavljamo raditi jednakim intenzitetom kako bismo ostvarili maksimalan uspjeh u preostala dva natjecanja, u HT Prvoj ligi i Hrvatskom kupu te na taj način ostvariti pretpostavke da dogodine budemo u konkurenciji za Ligu prvaka", napominje Joan Carrillo.

Protiv Istre domaćini očekuju sva tri boda, a u ovaj dvoboj ulaze oslabljeni neigranjem Marka Futacsa za kojeg je jasno da ga nema dugo vremena te Francka Ohandze. Zbog kartona ovaj susret propustit će i Hamza Barry dok su ostali u konkurenciji za nastup.

Posljednjeplasirana Istra 1961 mora početi skupljati bodove, no upitno je može li s tim krenuti na Poljudu. Momčad Darka Raić-Sudara dosad nije impresionirala, u klubu još uvijek slažu igračku križaljku i žele jaču Istru u nastavku sezone. U tome bi trebao pomoći Sandro Gotal, bivši igrač Hajduka koji je potpisao za Puljane.

"Jako sam sretan što mi je Istra 1961 dala šansu da se vratim u hrvatski nogomet. Što se naše momčadi tiče, došli smo iz cijelog svijeta i mislim da se još nismo svi snašli najbolje. Međutim, sada će nam ova stanka jako dobro doći kako bi se uigrali i još bolje upoznali. Dat ću svoj maksimum i nadati se pozitivnom rezultatu", kaže Gotal koji će debitirati na Poljudu.

Kadar onih koji konkuriraju za nastup tako je proširen jednim igračem dok je ostatak sličan onom iz proteklih utakmica. I dalje zbog ozljeda ne konkuriraju Badrov, Ljubanović i Pavić dok su svi ostali u konkurenciji.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!