Nogomet

VIDEO: Šest klubova potvrdilo europsko proljeće, Šveđani najveća senzacija Europske lige

Luka Medić • četvrtak, 23.11.2017.
VIDEO: Šest klubova potvrdilo europsko proljeće, Šveđani najveća senzacija Europske lige
Foto: EPA

Odigrano je peto, pretposljednje, kolo u skupinama J, K i L Europske lige, a šest klubova je osiguralo svoj plasman u daljnji tijek natjecanja uoči posljednjih 90 minuta...

SKUPINA J

Ima nešto u švedskom nogometu ove jeseni. Östersunds, iduće sezone neće igrati Europu jer je u nacionalnoj ligi koja je završila prije tri tjedna zauzeo tek peto mjesto, ali zato ove igra povijesnu sezonu u europskim natjecanjima. Grupnu fazu izborio je izbacivanjem velikana Galatasaraya, a pobjedom nad ukrajinskom Zorjom pred svojim navijačima od 2:0 u najvećoj utakmici u povijesti ovog kluba koji ove godine slavi 20 godina postojanja, izborio je nastup u proljetnom dijelu sezone. Nešto što je za hrvatske prilike znanstvena fantastika uspjelo je momčadi koja je prije dvije sezone igrala drugu švedsku ligu. Šveđani su goste iz Ukrajine načeli u 40. minuti. Zapravo, gosti su sami sebi zabili gol. Edwards je uputio udarac na gol, stoper Zoryje Grechyshin je pokušao zasmetati domaćem napadaču, ali samo je skrenuo loptu i prevario Lunina za veliko slavlje domaćina. Konačnih 2:0 postavio Ghoddos 15-ak minuta prije kraja susreta preciznim udarcem s dvadesetak metara.

U drugom susretu skupine J susreli su se predstavnici iz liga petica. Athletic je u Bilbau ugostio Herthu. Gosti su imali prednost od 1:0 i 2:1, ali domaćini su na koncu preokrenuli i slavili s 3:2 i tako ostali u igri za prolaz dok je Hertha ispala. Domaćine je predvodio Aduriz koji je s dva pogotka iz kaznenih udaraca dva put poništavao prednost gostiju koju su donijeli prvo Leckie, a potom i Selke. Na koncu je Williams u posljednjim trenutcima susreta nakon duplog pasa s Balenziagom poentirao za 3:2 i pobjedu Athletica.

Uoči posljednjih 90 minuta Östersunds je prvi s deset bodova, dok je Athletic drugi s osam. Treća je Zorja s osam dok je posljednja Hertha koja ima četiri boda. Švedska momčad osigurala je prolaz, a prvo mjesto pokušat će osvojiti na gostovanju u Berlinu protiv Herthe koja više nema matematičke šanse za prolazak. Athletic je drugi i gostuje kod Zorje u izravnoj borbi za prolazak dalje. Gostima će biti dovoljan i bod, ali treba imati na umu da je jedini poraz španjolskoj momčadi nanijela upravo Hertha u drugom kolu, i to na gostujućem terenu.

SKUPINA K

U skupini K nema više nikakvih nepoznanica, nakon pet kola Lazio je osigurao prvo mjesto, dok je Nice sigurno druga. Te dvije momčadi nastavljaju dalje, dok će se 07. prosinca Waregem i Vitesse oprostiti od Europe. U petom kolu Lazio je pred svojim navijačima odigrao 1:1 protiv Vitessea, a Biancocelestima je bod bio dovoljan za osiguranje prvog mjesta. Oba pogotka na utakmici postignuta su u prvom dijelu susreta, a poveli su gosti fenomenalnim pogotkom Linsenna iz slobodnog udarca u 13. minuti. Lazio je izjednačio pred kraj prvog dijela također prelijepim pogotkom Alberta koji je iz udarcem iz prve s 15-ak metara u mrežu poslao loptu koju mu je nabacio Basta. U drugom dijelu nije bilo pogodaka, pa je Lazio s ovim bodom osigurao „jedinicu“.

Nice je pak pred svojim navijačima na krilima Marija Balotellija slavila protiv Waregema. Talijan je postigao dva pogotka u prvom dijelu susreta, prvo iz kaznenog udarca, a potom je u mrežu s nekoliko metara poslao mrežu nakon što ga je proigrao Plea. Mreže su mirovale sve do pred kraj susreta. U 81. minuti gosti su smanjili nakon bombe Hamalainena koji je s dobrih 30 metara loptu poslao u same rašlje. Do kraja susreta Nice je postigla još jedan pogodak, konačnih 3:1 postavio je Tameze.

Lazio je tako prvi s 13 bodova, a Nice druga s devet. Waregem je treći s četiri boda, dok je posljednji Vitesse s dva osvojena boda. U sljedećem kolu Waregem će dočekati Lazio, a Vitesse Nicu.

SKUPINA L

Stvari su riješene i u skupini L. Zenit je pred svojim navijačima bio bolji od Vardara s 2:1, dok je Real Sociedad na gostovanju slavio protiv Rosenborga. Upravo su ruska i španjolska momčad s novim pobjedama potvrdili plasman dalje, dok su se Vardar, odnosno Rosenborg, oprostili o Europe. Zenit je utakmicu riješio u prvih 45 minuta. U 19. minuti domaćine je u prednost doveo Poloz, dok je u 43. na 2:0 povećao Rigoni. Vardar je počasni pogodak postigao na samom kraju susreta, u 93. minuti, a strijelac je bio Blaževski.

Real Sociedad je prolazak potvrdio na samom kraju susreta protiv Rosenborga. U Trondheimu je igrana čvrsta utakmica u kojoj su gosti dominirali, a do zaslužene pobjede i potvrde plasmana u nokaut fazu doveo ih je Oyarzabal u 90. minuti susreta.

Zenit je prvi u skupini L s 13 bodova, dok je Real Sociedad drugi s bodom manje. Treći je Rosenborg koji ima četiri boda, a Vardar je na dnu kao jedina momčad koja do sada nije osvojila nijedan bod u Europskoj ligi. U posljednjem kolu zanimljivo će biti u San Sebastianu gdje će Real ugostiti Zenita u izravnoj borbi za prvo mjesto. Vardar će pak, povijesnu sezonu, zaključiti na svom stadionu u utakmici protiv Rosenborga.

SKUPINA A

Dodajmo kako je u prvoj utakmici dana odigranoj u terminu od 17 sati Astana ugostila Villarreal, a susret je završen 3:2 za goste iz Španjolske, čime je Villarreal potvrdio i plasman dalje, ali i prvo mjesto u skupini A. Hrvatski nogometaš Marin Tomasov odigrao je posljednjih 20 minuta za domaću momčad.

Astana je povela sredinom prvog dijela preko Kabanangem, a gosti su izjednačili pogotkom Rabe u 39. minuti. U drugom dijelu vidjeli smo još tri pogotka, a prvo su gosti preokrenuli na 2:1 preko Bakambe u 65. minuti. 20 minuta kasnije Bakambu je sa svojim drugim pogotkom odveo Villarreal do pobjede. Nadu domaćinima da mogu doći do boda donio je Twumasi nekoliko minuta kasnije, ali u sudačkoj nadoknadi nije bilo promjene rezultata pa je tako Villarreal zauzeo prvo mjesto u skupini A dok će Astana o svojoj sudbini odlučivati na gostovanju kod Slavije.

Europska liga, skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Athletic Bilbao3:2Hertha Berlin
Östersunds2:0Zorja
1Östersunds 68:4+411
2Athletic Bilbao 68:5+311
3Zorja 63:9-66
4Hertha Berlin 66:7-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!