Košarka

Čudesna večer u Las Palmasu, nakon tri produžetka slavio Asvel

Sportnet • četvrtak, 28.12.2017.
Čudesna večer u Las Palmasu, nakon tri produžetka slavio Asvel

Posljednja utakmica grupne faze dobila je prekrasan epilog. Svi ljubitelji košarke mogli su vidjeti čak tri produžetka, ukupno 257 koševa te 11 trica najboljeg igrača Asvela, Robersona. Francuzi su nakon dramatične završnice slavili protiv Gran Canarije 129:128...

PIŠE: Jan Šneler

Iako su bez obzira na ishod posljednjeg kola imali osiguranu prvu poziciju, košarkaši Darušafake slavili su u gostima protiv već eliminirane Andorre. Iako utakmica nije imala natjecateljsku draž, sve do posljednjih trenutaka pobjednik je bio neizvjestan.

Ipak mirnoćom i iskustvom, Darušafaka je slavila sa 69:68 i došla do osme pobjede. Jajuan Johnson je za goste postigao 19 poena i tom dodao osam skokova, dok je kod Andorre najbolji pojedinac bio Jaka Blažič s 18 koševa.

Slično kao i Darušafaka, Bayern je odavno riješio pitanje prvog mjesta te mogao neopterećeno putovati u Italiju kod Reggiane. Domaćima pak pobjeda bi donijela sigurni plasman u Top 16. Gosti su većim dijelom utakmice vodili pokazavši kako je razlika u kvaliteti ovih ekipa enormna. U dva navrata, kod rezultata 51:38 i 53:40, imali su i velikih 13 koševa prednosti.

Ipak, domaći dolaze do preokreta i u četvrtoj dionici u potpunosti preokreću utakmicu te konačno slave s 90:82 i osiguravaju prolazak u sljedeću fazu natjecanja. Kod Reggiane odličan je bio Della Valle s 24 koševa, dok je za Bayern Hobbs postigao 15.

U drugoj utakmici skupine B, Galatasaray je dočekao eliminirani Hapoel. Turci su također osigurali prolazak dalje no pitanje je bilo s kojeg mjesta idu u sljedeću fazu. Bilo je jasno kako domaći žele s druge pozicije ići u Top 16 te osim prvih nekoliko minuta nervoze, u nastavku susreta nisu pokazivali znakove slabosti. Vidno rezultatski nezainteresirani Hapoel na kraju su pobijedili s 87:68.

Hendrix je za domaću ekipu postigao 14 koševa i upisao 12 skokova, a kod poraženih gostiju Kinsey je zabio 13.

U posljednjoj utakmici te skupine, u kojoj se direktno odlučivalo o putniku među najboljih 16, crnogorska Budućnost bila je bolja od Lietkabelisa. Već u drugoj četvrtini domaći su preuzeli kontrolu nad utakmicom i mirno plovili prema petoj pobjedi. Prave neizvjesnosti nestalo je već početkom posljednje četvrtine te je Budućnost slavila sa 76:62.

Unatoč slabijoj šuterskoj večeri, Kyle Gibson ubacio je za Budućnost 17 poena, a u prilično neraspoloženom Lietkabelisu istaknuo se Peiners s 13 koševa.

U skupini C, stvari su bile jasne i prije početka 10. kola. Lokomotiv Kuban osigurao je prvo mjesto a to i potvrdio današnjom pobjedom protiv Partizana 99:64. Antipov je predvodio Ruse s 21 košem, dok je kod Partizana Marinković zabio 15 poena. Alba je, bez obzira na ishod, osigurala treće mjesto, no košarkaši iz Berlina svladali su Bilbao s 86:68.

Za pobjedničku momčad, Vargas je postigao 18 koševa, dok je hrvatski košarkaš Krešimir Nikić ostvario učinak od tri poena, tri skoka i jedne asistencije za nešto više od 13 minuta igre. Za goste iz Španjolske, koje vodi Veljko Mršić, po 12 koševa postigli su Mumbru i Todorović.

U skupini D, unatoč činjenici kako su bila poznata četiri putnika u Top 16, konačni poredak nije bio jasan. Sve je ovisilo o posljednjem susretu, onom između Gran Canarije i Asvela. U susretu koji je prethodio tome, pretpostavljalo se da će Trento svladati Ulm. Talijani su bili uspješniji sa 94:84 a Dominique Sutton odradio je odličnu utakmicu upisavši 17 koševa i 9 skokova za Trento. Kod Ulma je Da Sean Butler postigao 11 koševa i dodao tome četiri skoka i dvije asistencije.

U posljednjem susretu dogodila se drama kakvu i zaslužuje zadnja utakmica grupne faze natjecanja. Nakon početnog ispitivanja snaga, Gran Canaria je krenula ozbiljno i preuzimala stvari u svoju korist. Jasno je kako su nošeni motivom osvajanja prvog mjesta u skupini te vlastitom publikom, domaći igrali sve bolje. Vrhunac je došao u posljednjoj četvrtini kada su poveli sa 80:67.

S obzirom na to da je ostalo nešto više od šest minuta do kraja, očekivalo se da će Gran Canaria rutinski zatvoriti utakmicu. Ipak previše su griješili, dopuštali lagane koševe i tricom Kahudija za 83:83 izgubili ogromnu prednost. U svega tri minute gosti iz Lyona napravili su im seriju 16:3. Greškama nije bio kraj tako da domaći dopuštaju svega pet sekundi do kraja da bacanjima Robersona gosti i povedu s 87:85, međutim ipak preciznim i spretnim bacanjima u posljednjim sekundama Baez vraća na 87:87 i utakmica odlazi u produžetke.

U produžecima zamjena uloga. Bolje otvaraju gosti, dolaze vrlo brzo do vodstva 100:93 i u tom trenu se činilo da se Gran Canaria potpuno raspala. Ipak, sada domaći rade seriju 11:4 i dolaze do izjednačenja i vode utakmicu u drugi produžetak. Drugih pet minuta obilježile su ponovne greške obiju ekipa, loše odluke i nevjerojatna partija Robersona koji ponovno goste s dvije trice vraća u igru i odvodi utakmicu u treći produžetak.

U posljednjih pet minuta utakmice više sreće imali su gosti. Igralo se koš za koš dok u posljednjoj minuti vrlo hrabrim ulaskom Kahudi nije postigao koš za vodstvo Asvela 129:128. Vrlo slabo je Gran Canaria odigrala posljednji napad i prepustila pobjedu gostima a time ujedno i prvo mjesto u skupini.

Nevjerojatan je bio Roberson koji je za gostujuću momčad postigao čak 42 poena, od čega 11 trica iz svega 16 pokušaja. S ovim učinkom upisao se u povijest Eurokupa te dijeli četvrto mjesto na ljestvici igrača s najviše postignutih koševa u jednoj utakmici. Kod nesretnih domaćina Aguilar je postigao 25 koševa.

Eurokup, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Tofaš76:80Zenit St. Peterburg
Ratiopharm Ulm84:94Dolomiti Energia Trentino
Herbalife Gran Canaria128:129ASVEL Lyon-Villeurbanne
1ASVEL Lyon-Villeurbanne 73+43
2Dolomiti Energia Trentino 64+33
3Zenit St. Peterburg 64-2
4Herbalife Gran Canaria 55+46
5Tofaš 46-35
6Ratiopharm Ulm 28-85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!