Ostali sportovi

Debitant protiv legende na odlasku - Rob Cross protiv Phila Taylora u finalu Svjetskog prvenstva

Petar Jenjić • nedjelja, 31.12.2017.
Debitant protiv legende na odlasku - Rob Cross protiv Phila Taylora u finalu Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u pikadu stiglo je do same završnice, a prvog dana nove godine saznat ćemo ime novog prvaka. Hoće li to biti Rob Cross, igrač koji je u samo godinu dana od anonimca došao do neslućenih visina ili će Phil Taylor doći do svog 17. naslova i kao prvak otići u mirovinu...

Rob Cross definitivno je priča godine u svijetu pikada, 27-godišnji Englez u sinoćnjem meču upisao je novu pobjedu i izborio plasman u finale Svjetskog prvenstva.

Od anonimnog igrača do finalista najprestižnijeg natjecanja u ovom sportu, Cross je prešao jako dugačak put tijekom ove godine. Sve je počelo još na UK Openu gdje je ostvario četiri pobjede, da bi naposljetku izgubio od kasnijeg pobjednika Petera Wrighta.

U sljedećim tjednima igrao je u sve boljoj formi, osvojio tri manja turnira te izborio nastupe na German Darts Grand Prixu i European Darts Trophyju. Prije dva mjeseca stigao je i to prvog finala velikog turnira, na European Championshipu izgubio je od Michaela Van Gerwena.

Nastup na Svjetskom prvenstvu započeo je kao 20. nositelj i redom pobjeđivao Seiga Asadu, Michaela Smitha, koji je promašio dvije strelice za pobjedu, Johna Hendersona i Dimitri Van den Bergha, da bi ga u polufinalu očekivao nastup protiv spomenutog van Gerwena.

U fenomenalnom meču Cross je slavio sa 6:5 i tako izbacio branitelja naslova. Obojica igrača osvojila su po 27 legova i kombinirano pogodila 31 maksimum pa je meč otišao u sudden-death leg. Englez je bacao prvi i izborio pobjedu izlazom na dvostruko osam, iskoristivši nešto slabiju večer Nizozemca koji je promašio čak šest strelica za prolazak u finale.

Embed from Getty Images

"Riječima ne mogu opisati, stvarno ne mogu. Očito je da sam ranije pošteno gubio od Michaela, ali večeras je bio moj red. U nekim trenucima osjećao sam manjak iskustva, ali uspio sam prijeći preko toga i pobrinut ću se da to isto napravim i za par dana. Vjerujem u svoje sposobnosti i stvarno vjerujem da mogu igrati ovako sve češće", kazao je Cross nakon meča.

Finalni meč ipak će biti nešto drugačiji jer, za razliku od polufinala, na svojoj strani neće imati publiku, barem onaj veći dio. Još kada je u siječnju ove godine rekao kako će na kraju sezone zaključiti svoju bogatu karijeru, znalo se da će ovo Svjetsko prvenstvo biti posebno.

Phil Taylor sinoć je igrao svoje 21. polufinale i upisao 21. pobjedu protiv Jamieja Lewisa, a u meču s Crossom tražit će svoj 17. naslov kojim bi još jednom pokazao kako je nedodirljiv i u stilu otišao u mirovinu.

Ipak, morat će još malo pričekati jer će Cross biti itekako motiviran, u želji da ostane zapamćen kao osoba koja je ispratila najvećeg pikadista u povijesti u mirovinu i naravno - kao svjetskog prvaka.

Prvi dan nove godine saznat ćemo tko će biti na tronu. Hoće li se Phil Taylor umiroviti sa 17. titulom ili će Rob Cross od anonimca doći do naslova najboljeg na svijetu u samo godinu dana?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!