Košarka

VIDEO: CSKA u derbiju osigurao broj jedan, Ante Tomić sjajan u porazu Barcelone

Sportnet • srijeda, 21.03.2018.
VIDEO: CSKA u derbiju osigurao broj jedan, Ante Tomić sjajan u porazu Barcelone
Foto: EPA

Odigrana su i posljednja četiri susreta 27. kola Eurolige. CSKA je na svom parketu bio bolji od Olympiacosa, Khimki preokretom došao do važnog slavlja u Istanbulu, zahuktala Baskonia poigrala se s prvakom Njemačke, dok je španjolskom derbiju Unicaja spriječila Barcelonu da ostvari najbolji niz sezone.

AUTOR: Stipe Dedić

Odigrane su posljednje četiri utakmice 27. kola Eurolige. CSKA je tri kola prije kraja osigurao broj jedan za doigravanje, Himki je teže od očekivanog došao do važne pobjede kod Efesa za koji je nakon dugo vremena nastupio Kruno Simon. Baskonia je s 103:79 razmontirala Brose Bamberg i sada ima jednu pobjedu više od devetog Maccabija. U posljednjoj utakmici večeri Unicaja je s 95:91 bila bolja od Barcelone i time spriječila Katalonce da prvi puta u sezoni povežu tri pobjede u natjecanju.

Ruski CSKA je domaćom pobjedom 89:81 nad Olympiakosom osigurao prvu poziciju za predstojeće doigravanje. Nisu domaćini najbolje krenuli u utakmicu. Nakon pet minuta igre na semaforu je stajalo 18:11 za Grke, a onda je Sergio Rodriguez zabio pet poena u nizu, seriju nastavio Nando De Colo svojom prvom tricom od četiri koliko je ukupno zabio u utakmici i vratio Ruse u vodstvo.

Gosti su do kraja prve dionice uspjeli ostvariti tri poena prednosti, no CSKA im početkom druge četvrtine radi seriju 13:0 i odlazi na deset razlike. CSKA je imao devet poena prednosti minutu i pol prije kraja poluvremena, ali su Vassilis Spanoulis tricom, onda i Georgios Printezis dvojkom smanjili zaostatak Olympiakosa na podnošljivih 44:40.

U nastavku utakmice Grci su konstantno pokušavali smanjiti zaostatak za domaćinima, u dva navrata došli na samo poen minusa, no opet su Rusi pred kraj treće četvrtine u pravi trenutak napravili seriju 6:0 i ušli u zadnjih deset minuta s 69:62. Seriju s konca treće dionice CSKA nastavio je i u četvrtoj zabivši u sedamdeset sekundi još sedam poena u nizu i otišao na najveću prednost od početka utakmice. Devet minuta prije kraja bilo je 75:62 za domaćine.

Rusi su do kraja uspješno kontrolirali stvari na terenu. Olympiakos je uspio tek pred sami kraj utakmice smanjiti na šest poena razlike, no više od toga nisu mogli. U konačnici 89:81 za CSKA i potvrda prvog mjesta pred početak doigravanja.

Nando De Colo bio je najbolji igrač utakmice. Francuz je zabio 25 poena uz gotovo savršen šut iz igre. Promašio je tek jedan pokušaj za dva poena i jedno slobodno bacanje, dok je s linije za tri poena gađao 4/4.

Himki je da bi tri kola prije kraja osigurao doigravanje trebao slaviti u gostima kod posljednje momčadi lige, Efesa, ali i pobjedu Fenerbahčea protiv Maccabija. Fener je svoj posao obavio još jučer, a Himki je u završnici utakmice slomio Turke i pobjedom 85:73 zapečatio mjesto među osam najboljih momčadi Eurolige.

Nije sve krenulo po planu za Himki. Sonny Weems bio je nezaustavljiv u prvoj četvrtini i bio je najzaslužniji što je Efes nakon deset minuta igre imao 11 poena prednosti. Valja reći i kako je nakon dugog izbivanja u početnoj petorci domaćina startao i Krunoslav Simon. Hrvatski košarkaš u prvoj je četvrtini zabio tri od šest poena koliko je ukupno ubacio u 30 odigranih minuta.

Rusi su do kraja poluvremena uspijevali zadržati kakav takav priključak s domaćinima i na odmor se otišlo rezultatom 49:42 za Efes. U drugom poluvremenu Himki je pojačao obranu i dozvolio Efesu samo 24 poena u 20 minuta igre. U trećoj četvrtini polagano su stizali vodstvo domaćina i do početka posljednje dionice poravnali na 61:61.

Momčadi su pet minuta prije kraja utakmice bile gotovo pa poravnate, a onda je pri rezultatu 71:72 najprije zabio Aleksej Šved, a onda Egor Vjalcev utrpao još osam poena i Himki je u kratkom vremenu pobjegao na devet poena prednosti. Rusi su do kraja tu prednost još malo i podebljali i zasluženo slavili s 85:73.

Malcolm Thomas je sa 17 poena predvodio Ruse. Šved je dodao 16 poena, dok je u redovima Efesa najbolji bio Bryant Dunston s 19 ubačaja.

Baskonia je do sedme uzastopne pobjede u svim natjecanjima stigla s 103:79 protiv Brose Bamberga. Sjajno su Španjolci otvorili utakmicu. Naime, prve tri minute Baskonia je dobila s 10:0 i natjerala trenera gostiju, Lucu Bianchija na brzi timeout. Posebno je dobar u prvoj dionici bio Jayson Granger koji je gostima utrpao devet poena, šest je ugradio u spomenutu 10:0 seriju svoje momčadi.

Baskonia je u nastavku prvog poluvremena nastavila igrati na visokoj razini. Imali su domaćini u jednom trenutku i 17 poena prednosti, no uspjeli su Nijemci do poluvremena smanjiti na 50:39. U nastavku utakmice ponovno se Granger ukazao domaćinima. Zabio je svih osam poena na otvaranju treće dionice za svoju momčad, potom je tricu ubacio Rodrigue Beaubois i Baskonia je opet pobjegla na 18 poena razlike.

Iako se Bamberg nakon prvotnog odvajanja Baskonije uspio uspostaviti kakav takav ritam, nije se uspio nositi s novim naletom domaćina. Prednost Španjolaca do kraja treće dionice narasla je na 80:52, a početkom posljednje četvrtine domaćini su imali čak 33 poena prednosti.

Ostatak utakmice bio je tek odrađivanje posla za obje momčadi. Na kraju, 103:79, ma koliko brutalno zvučalo i više je nego realan rezultat s obzirom na prikazano. Granger je sa 17 poena i osam asistencija predvodio Baskoniju. Grčki veteran Nikos Zisis, također sa 17 ubačenih poena bio je najbolji u redovima gostiju. Dobru utakmicu odigrao je i Leon Radošević. Završio je na 10 poena, a dodao je tome još dva skoka i jednu asistenciju.

U posljednjoj utakmici 27. kola Unicaja je u španjolskom derbiju s 95:91 bila bolja od Barcelone. U jednom su trenutku domaćini imali sigurnih 15 poena razlike, no uspjeli su gosti do kraja utakmicu učiniti prilično neizvjesnom.

Barcelona je odlično ušla u susret i nakon šest minuta igre imali su gosti 19:7. Unicaja je do kraja prve dionice, prvenstveno dobrom igrom Poljaka Adama Waczynskog uspjela smanjiti na kudikamo prihvatljivijih 19:25.

U drugoj četvrtini Unicaja se već nakon pet minuta potpuno vratila u utakmicu, povela u jednom trenutku 45:39, no uspjeli su gosti do kraja poluvremena smanjiti na 49:46. Ritam iz prvog poluvremena nastavio se i u trećoj dionici, odnosno, red je bio na Barceloni da uđe u seriju. Zaostatak od tri poena nakon 20 odigranih minuta brzo su pretvorili u prednost 61:53. Odličan je u tom periodu igre bio centar Barcelone Ante Tomić.

Ipak, nisu se domaćini obeshrabrili serijom Barcelone. Štoviše, Unicaja je nakon timeouta odgovorila serijom 13:4 i opet preuzela vodstvo. Domaćini su do kraja treće četvrtine nastavili s dominacijom i u posljednjih deset minuta utakmice ušli su s prednošću 76:68.

Nešto više od šest minuta prije kraja utakmice Unicaja je imala više nego komotnih 84:69 i činilo se kako je utakmica riješena, a onda je Barcelona od nekud izvukla skrivenu rezervu i počela polagano topiti visoku prednost domaćina. Minutu i pol prije kraja Tomić je pri rezultatu 89:85 za domaćine iznudio slobodna bacanja kojima je Barcelonu mogao potpuno vratiti u susret. Tomić je uspio pogoditi tek jedno od dva, no dobili su gosti još jednu priliku jer se nekoliko trenutaka kasnije i Thomas Heurtel našao na liniji slobodnih bacanja.

Francuz je također pogodio tek jedno bacanje, a konačni udarac nadama u preokret gostima je zadao Nemanja Nedović. Srpski razigravač pokazao je gostima kako se to radi i s dva ubačaja s crte za slobodna bacanja odveo Unicaju na plus četiri. Gosti do kraja nisu kroz reviju prekršaja i slobodnih bacanja uspjeli do neočekivanog preokreta i domaćin dolazi do zasluženih 95:91.

Daniel Diez s 21 ubačenim poenom bio je najbolji igrač Unicaje, dok je Tomić predvodio goste ostvarivši double-double učinak. Dubrovčanin je ubacio 22 poena i ugrabio 11 lopti.

Natjecanje u najjačoj košarkaškoj ligi s ove strane Atlantika nastavlja se sutra. Na rasporedu su četiri utakmice 28. kola.

Euroliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

27. kolo

Fenerbahçe87:73Maccabi Tel Aviv
Žalgiris77:65Armani Milano
Panathinaikos91:71Crvena zvezda
Valencia96:88Real Madrid
CSKA Moskva89:81Olympiakos
Anadolu Efes73:85Himki
Baskonia103:79Brose Baskets
Unicaja Málaga95:91Barcelona
1CSKA Moskva 246+296
2Fenerbahçe 219+166
3Real Madrid 1911+192
4Panathinaikos 1911+43
5Olympiakos 1911+31
6Žalgiris 1812+30
7Baskonia 1614+114
8Himki 1614-12
9Unicaja Málaga 1317-77
10Maccabi Tel Aviv 1317-90
11Valencia 1218-89
12Barcelona 1119+52
13Brose Baskets 1119-138
14Crvena zvezda 1119-182
15Armani Milano 1020-125
16Anadolu Efes 723-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!