Nogomet

Može li nakon 80 godina Njemačka završiti natjecanje u grupnoj fazi?

Marjan Kreševac • subota, 23.06.2018.
Može li nakon 80 godina Njemačka završiti natjecanje u grupnoj fazi?
Foto: EPA

Nakon šokantnog otvaranja prvenstva porazom 1:0 od Meksika reprezentacija Njemačke danas traži protiv Švedske rezultat koji bi je ostavio u utrci za osminu finala i mogućnost da bude prva reprezentacija u povijesti koja je uspjela obraniti naslov...

Od daleke 1938. godine Njemačka nije zapela u grupnoj fazi natjecanja na Svjetskom prvenstvu, no u slučaju da igrači Joachima Löwa večeras napuste travnjak pognutih glava to bi značilo prekid najduljeg niza u povijesti svjetskih prvenstava, niza kojim se ni peterostruki pobjednik Brazil ne može pohvaliti.

Ako žele proći skupinu Nijemci moraju iz sljedeća dva susreta uzeti minimalno četiri boda, a ako znamo da posljednje kolo nosi ogled protiv Južne Koreje Nijemcima je i remi prihvatljiva opcija u sudaru sa Šveđanima. S obzirom na činjenicu da je večeras rezultat puno važniji od igre teško je za očekivati partiju za almanahe nogometne igre.

"Ispred nas su dvije izrazito zahtjevne utakmice u grupi koje stavljaju puno pritiska na nas, dvije utakmice u kojima moramo izvojevati pobjedu. Šveđani će se fokusirati na obranu vlastitog gola, a to znači da ćemo morati igrati brzo, ali istovremeno i strpljivo kako bi probili njihov obrambeni bedem. Strpljivost je ključan faktor, ako nećemo biti strpljivi to bi nam se lako moglo obiti o glavu", razmišljanja su Thomasa Müllera prije susreta.

Izbornik Joachima Löw svjestan je da je nakon poraza od Meksika cijela nacija razočarana, ali apelira na se ta utakmica zaboravi i da apsolutni fokus bude na ogledu sa Šveđanima: "Svi su jako nezadovoljni, ali moramo to ostaviti iza sebe. Nije nam ovo prvi poraz u povijesti, nije ovo nacionalna tragedija, događali su se već porazi". Nije nacionalna tragedija, ali mogla bi biti ako se dogodi drugi poraz u nizu.

Šveđani s druge strane ne bi imali ništa protiv jednog boda nakon uvodne pobjede protiv Koreje, jer s četiri boda na kontu odlučivali bi sami o sebi u posljednjem ogledu s Meksikancima, bod iz tog susreta značio bi siguran plasman u osminu finala. Švedska može odigrati utakmicu bez imperativa pobjede, bez pritiska jer ni u slučaju poraza ništa nije izgubljeno.

"Bit će ovo izrazito težak dvoboj jer igramo protiv aktualnih prvaka. Iako će biti teško možemo uživati u nadmetanju i dobro se zabaviti na terenu jer sav pritisak bit će na našim protivnicima. Radit ćemo ono što najbolje znamo, postaviti se čvrsto u defenzivi i ostvariti pozitivan rezultat za nas, to nam je isključivi cilj", otkrio je taktiku za susret protiv Nijemaca veznjak Emil Forsberg.

Njegov kolega iz posljednjeg reda Pontus Jansson smatra da se ne treba zavaravati lošim rezultatom Elfa kontra Meksika: "Znamo da je Njemačka velika momčad, znamo da u susretu s Meksikom nisu bili na razini na kojoj smo ih navikli gledati u posljednje vrijeme. Naša utakmica je poziv na buđenje Nijemcima i prilika za iskupljenje, a s obzirom na to mi moramo biti spremni i koncentrirani od prve minute".

Na kraju da odgovorimo na pitanje iz naslova ovog teksta. Može se dogoditi da Nijemci ispadnu u grupnoj fazi natjecanja, ali isto tako sa sličnom vjerojatnošću može se dogoditi da Dinamo podigne pehar pobjednika Lige prvaka. Njemačka je jedna od najvećih reprezentacija upravo zbog činjenice da je najbolja u trenucima kada je to najpotrebnije. Susret između Švedske i Njemačke igra se s početkom u 20 sati.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2018. u 16:40
    Prolazi to Njemačka sigurno
    Obrisan korisnik