Nogomet

Englezi se nadaju nastavku sna, Šveđani spremaju još jedno iznenađenje

Jan Šneler • subota, 07.07.2018.
Englezi se nadaju nastavku sna, Šveđani spremaju još jedno iznenađenje
Foto: EPA

Ususret trećem četvrtfinalnom ogledu, stanje u obje momčadi gotovo je jednako. Obje momčadi već su ostvarile odličan rezultat i nadaju se da njihov san može potrajati...

Nećemo pretjerati ako kažemo da su Englezi jedna od najsamouvjerenijih nogometnih nacija. Namjerno nismo koristili ružni termin bahata nego samouvjerena. Nakon prolaska skupine, Englezi su shvatili da do konačnog cilja, finala, mogu doći bez da igraju protiv onih najjačih. Najjačih u njihovim očima.

Hrvatsku smatraju opasnom, ali nedovoljno kvalitetnom. Rusi su domaćini koji su već sada postigli cilj koji je van njihovog dometa, a Šveđani, Šveđani su nezgodna, ali svakako momčad protiv koje se može igrati. Upravo protiv toga želi se boriti izbornik Engleske Gareth Southgate. Nebrojeno puta, u javnim nastupima nakon pobjede protiv Kolumbije je govorio kako moraju biti skromni, strpljivi i razmišljati samo o sljedećem suparniku.

Vezane vijesti

"Nalazimo se u opasnoj situaciji u kojoj se govore mnoge pozitivne stvari o nama. Nikada nisi toliko dobar niti toliko loš kao što drugi pričaju o tebi. Najveća nagrada za nas je donijeti navijačima uzbuđenje i sreću te ih učiniti ponosnima", rekao je izbornik Engleske.

Izbornik Engleske ne želi pasti pod pritisak medija i javnosti, iako je teško izbjeći razmišljanja o "lakšem" putu do finala. U svakom slučaju, jasno je kako Englesku očekuje težak, taktički iscrpljujući susret u kojemu će trebati pokazati puno više strpljenja i dobrog kretanja nego što je to možda bio slučaj u prethodnim susretima.

"Bili smo nezadovoljni što nismo uspjeli sačuvati mrežu u prošlom susretu i shvaćamo koliko je to važnu na turnirskim natjecanjima, pogotovo u kasnijoj fazi. To samo pokazuje kako imamo puno prostora za napredak. Kontroliramo igru s loptu, međutim moramo kreirati puno više šansi i braniti se još bolje", zaključio je Southgate.

S druge strane, Šveđani također shvaćaju kakvu priliku imaju. Povijesnu šansu. Šveđani su 1994. godine igrali polufinale te osvojili broncu u SAD-u, a sada imaju priliku ponovno, 24 godine kasnije, ući među četiri najbolje selekcije na svijetu. Švedsku gotovo nitko nije vidio van grupne faze. Svi su prognozirali, pa i mi, da će u toj skupini prva dva mjesta zauzeti Njemačka i Švedska.

Švedska je na kraju bila prva. Nitko ne bi rekao da će onako nevjerojatno pobijediti Meksiko, iako im tu nije nedostajalo niti sreće koja im se osmjehnula u ključnom trenutku. Nadalje, većina ih ne bi vidjela niti kao pobjednike dvoboja protiv Švicarske, ali su Šveđani i to odradili. Jednostavno, više nitko ne može reći da Švedska nešto ne može.

Njihova igra nije umiranje od ljepote, oni su primarno orijentirani na čvrstu i izrazito pokretljivu obranu, ali ne smiju se niti zaboraviti brzi izlasci u polukontre i kontre. Jedna od najvećih snaga Švedske je u njihovom izborniku Janne Anderssonu. Iako izgleda grubo i bahato, Andersson je iznimno pristojan trener kojega nesportski potezi, poput onog njemačke klupe, užasavaju i smetaju.

"Jedan trener je jednom rekao kako je njegovu momčad lako analizirati, ali teško pobijediti. To je dobar opis naše vrste. Neće biti preteško dobiti ideju o tome kako ćemo izgledati protiv Engleske. Čvrsto vjerujemo u sebe i tako je to od početka natjecanja. Igrači us iznimno lojalni tim idejama", rekao je Andersson, a kapetan momčadi Andreas Granqvist samo potvrdio:

"Mi smo momčad i mi ovo radimo zajedno, na terenu i van njega. Možda nemamo najjaču momčad na papiru ili individualno, ali kao momčad postižemo jako puno i to je na neki način simbol svih nas".

Dvoboj skromnih Šveđana koji čvrsto stoje na zemlji i samouvjerenih Engleza koji žele biti što skromniji ponudit će interesantan susret. Ne bismo trebali gledati nevjerojatne poteze, pregršt pogodaka i lijepi nogomet. Gotovo je sigurno kako će Engleska imati veći posjed, više udaraca, više inicijative, ali to ne mora odlučiti pobjednika.

Šveđani znaju da su jako blizu, jednako kao i Englezi. Samo dva susreta od finala u kojemu je sve moguće. Rekli smo da nitko ne bi rekao da će Šveđani proći skupinu, ali iako su Englezi favoriti, može li se itko usuditi sada reći da Švedska sigurno neće igrati u finalu. Odgovor na prvu stepenicu saznat ćemo od 16 sati kada počinje dvoboj u Samari. Sudac susreta bit će Nizozemac Bjorn Kuipers.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!