Nogomet

Idemo Vatreni po polufinale!

Petar Jenjić • subota, 07.07.2018.
Idemo Vatreni po polufinale!
Foto: FaH

Stigao je i dan u kojem Hrvatska traži novo polufinale na Svjetskim prvenstvima. Stadion Fišt u Sočiju ugostit će Vatrene koji prolazak među četiri najbolje reprezentacije svijeta traže protiv vrlo motiviranog domaćina Rusije. Šansa je velika, idemo je iskoristiti...

Prvo četvrtfinale nakon deset godina, prvo četvrtfinale Svjetskog prvenstva od 1998. godine. Nadamo se kako na sljedeće nećemo morati čekati još deset godina.

Pred hrvatskom reprezentacijom velika je utakmica na Fišt stadionu u Sočiju, inače posljednja koja će se igrati u spomenutom gradu. Četvrtfinale nosi jako puno - pobjeda borbu za medalje, poraz odlazak kući.

Protivnik nije mogao biti "lakši", barem kada uzmemo u obzir da se radi o četvrtfinalu. Domaćin Rusija igra Svjetsko prvenstvo bolje od predviđanja i s velikim optimizmom čeka utakmicu.

Ni Hrvatskoj ni Rusiji nije bilo lako u osmini finala i obje momčadi strepile su sve do samog kraja. Rusija je šokirala Španjolsku nakon boljeg izvođenja penala, dok su i Vatreni priuštili veliku dramu svim navijačima, ali ipak preko Danske uspjeli proći dalje.

Ostaje za vidjeti koja se momčad bolje oporavila od osmine finala jer pobjede na takav način mogu donijeti jako puno za jednu momčad. Uzmimo za primjer veliki preokret Belgije protiv Japana i sinoćnju sjajnu predstavu te pobjedu nad Brazilom.

Što se tiče Rusije, vjerojatno ni najveći optimisti nisu se nadali ovakvom rezultata, a nakon pobjede protiv Španjolske cijela je nacija u velikoj euforiji.

Jedini problem izborniku Stanislavu Čerčešovu stvorit će izostanak Jurija Žirkova, a za samu utakmicu mogao bi biti spreman Alan Džagoev. Hoće li igrati, odlučit će uoči utakmice.

Rusija je igrala s tri igrača u obrani protiv Španjolske, ali očekuje se kako će se vratiti u formaciju 4-2-3-1 s Denisom Čeriševim i Jurijom Gazinskim u početnoj postavi.

Čerčešov je u najavi utakmice očekivano bio miran, inzistirajući kako euforija nije zahvatila i njegove igrače.

"Kao izbornik nastojim ne gledati TV i ne čitati novine, potpuno sam fokusiran na svoj posao. Vjerujem da je isto i igračima. Ako uzmem novine, pročitat ću samo naslove. Kritika je uvijek dobra, ali vjerujem da moramo imati oči i uši širom otvorene."

S druge strane izbornik Zlatko Dalić potpuno je bio miran na press konferenciji, ističući kako domaćinska atmosfera ne bi trebala previše utjecati na njegove igrače.

"Ne možemo birati protivnika, bio to domaćin ili netko drugi, pred nama je velika utakmica. To nam nije bitno, jedini problem je zbog veće podrške navijača, ali naši igrači svaki tjedan igraju na velikoj sceni, pred punim stadionima. Ne smijemo tražiti nikakva opravdanja u tom smislu, bez obzira na publiku."

U sam četvrtfinalnu dvoboj Hrvatska bi trebala krenuti s istom postavom kao i protiv Danske, iako ne treba isključiti ulazak Milana Badelja u početnu jedanaestoricu umjesto Marcela Brozovića.

Očekuje se kako bi za utakmicu trebao biti spreman Ivan Strinić koji je zbog ozljede izašao u utakmici osmine finala, kao i Mateo Kovačić koji je imao problema s ramenom u istom dvoboju, ali je ipak igrao do kraja.

Treći je ovo put za Hrvatsku da igra protiv domaćina na Svjetskom prvenstvu. Francuska 1998. godine i Brazil 2014. nisu bili sretni, a nadamo se i priželjkujemo da će treća biti sreća.

Utakmicu na Fišt stadionu koja počinje u 20 sati sudit će Sandro Ricci iz Brazila.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!