Nogomet

VIDEO: Livaja pomogao AEK-u u rušenju Celtica, oba grčka predstavnika u play-offu

Branimir Korać • srijeda, 15.08.2018.
VIDEO: Livaja pomogao AEK-u u rušenju Celtica, oba grčka predstavnika u play-offu
Foto: EPA

Poznati su svi sudionici play-offa Lige prvaka nakon što su odrađeni uzvratni susreti. Oba grčka predstavnika idu dalje, a jedini koji su u produžecima odlučivali o prolazu su Spartak Trnava i Crvena zvezda...

PAOK će igrati u play-offu Lige prvaka nakon što je zadržao prednost iz prvog susreta u Solunu protiv Spartaka iz Moskve. Rusi imaju za čim žaliti, vodili su u Solunu 2:0, dopustili domaćinu preokret i onda još nisu realizirali penal za 3:3. U uzvratu u Moskvi već u 33. minuti stao je bez isključenog Luiza Adriana nakon čega je sat vremena brojčano podređen ipak ostao bez željenog rezultata.

Od Lige prvaka oprostio se Celtic, a još jedan grčki predstavnik je u igri za hvatanje grupne faze. AEK je nakon 1:1 u Glasgowu, u Ateni svladao Škote s 2:1 i ide u play-off. Ono što može radovati Zlatka Dalića je nastup kroz svih 90 minuta Marka Livaje koji se preporodio nakon prelaska iz Las Palmasa u AEK i igra sve bolje, a što je najvažnije - zabija.

Protiv Celtica prvi je zabio Rodrigo Galo već u šestoj minuti, a Livaja je zagorčao život Škotima golom u 50. minuti za 2:0. Bila je to odlična akcija AEK-a, nakon ubačaja iz prekida najviši u skoku bio je Lambropoulos, poslao loptu na peterac gdje se Livaja odlično snalazi i glavom je šalje u mrežu. Celtic je smanjio preko Scotta Sinclaira u 78. minuti, u završnici susreta priliku za poravnanje i prolaz Celtica imao je i Jozo Šimunović, ali nije zabio i AEK je mogao započeti sa slavljem.

Zanimljivo je bilo i u Borisovu gdje je BATE donio prednost iz prvog susreta protiv Qarabaga, ali je opasno živio u uzvratu. Nije izgledalo da će tako biti, poveo je domaćin u 20. minuti golom Mirka Ivanića, ali problemi su se počeli javljati kada je u 54. minuti Michel izjednačio. Krenuli su gosti po još jedan pogodak koji bi im omogućio prolaz, ali nisu ga zabili, a završnih 15 minuta još su morali igrati bez isključenog Innocenta Emeghare. Filip Ozobić ušao je u 77. minuti umjesto Simeona Slavčeva.

Zaostatak iz prvog susreta pokušao je nadoknaditi Fenerbahče, ali Benfica je izvukla remi i ide dalje. U Lisabonu je slavila 1:0 dok je u Istanbulu odigrala 1:1, dovoljno za prolaz u play-off.

Povela je već u 26. minuti golom Gedsona Fernandesa na asistenciju Nicolasa Castilla koji je zbog problema s mišićem osam minuta kasnije morao napustiti igru. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Alper Potuk poravnao je na 1:1 i vratio Fener u igru, ali Benfica je izdržala u drugih 45 minuta.

Kijevski Dynamo dovršio je posao na svom stadionu protiv praške Slavije svladavši je s 2:0 i s ukupnih 3:1 ide u play-off. Svih 90 minuta kod Kijevljana odradio je i Josip Pivarić koji se nakon produženog odmora vratio normalnom radu s momčadi.

Slovenac Benjamin Verbič rano je doveo domaćina u vodstvo, a točku na i stavio je Artem Besedin u 74. minuti.

U dvoboju Škendije i Salzburga sve je bilo jasno već nakon prvog susreta. Austrijanci su u njemu visoko slavili s 3:0, puno su kvalitetnija momčad i bilo je jasno da Makedonci neće na svom travnjaku moći do čudesnog preokreta. Na kraju su se zadovoljili dobrim otporom gostima koji su slavili 1:0 golom Takumija Minamina u sudačkoj nadoknadi. Marin Pongračić odradio je cijelu utakmicu za goste.

Ajax je rutinski odradio posao protiv Standarda i u uzvratu na svom stadionu glatko je slavio s 3:0. Uvjerljiva pobjeda domaćina i mora se reći potpuno zaslužena Kvalitetniji domaćin u zadnjih 15 minuta prvog i odmah na startu drugog dijela riješio je sve dvojbe oko prolaza golovima Huntelaara, De Ligta i Neresa.

Jedini par koji je o prolazu odlučivao u produžecima bio je onaj između Spartaka Trnave i Crvene zvezde. Nakon 1:1 u Beogradu, isti rezultat bio je na semaforu i nakon 90 minuta uzvrata da bi u produžetku Nemanja Radonjić odveo Zvezdu u play-off.

Slovaci su poveli golom Mareka Bakoša već u šestoj minuti, ali u sljedećem napadu Zvezda poravnava preko Ben Nabouhanea. i taj rezultat stajao je sve do produžetka.

Liga prvaka, treće pretkolo:
Spartak Moskva - PAOK 0:0 (2:3)
AEK Atena - Celtic 2:1 (1:1)
BATE - Qarabag 1:1 (1:0)
Fenerbahče - Benfica 1:1 (0:1)
MOL Vidi - Malmö 0:0 (1:1)
Dynamo Kijev - Slavia Prag 2:0 (1:1)
Škendija - Salzburg 0:1 (0:3)
Ajax - Standard Liege 3:0 (2:2)
Trnava - Crvena zvezda 1:2 produžeci 1:1 (1:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!