Nogomet

Liga B nije smak svijeta, Hrvatsku svejedno čekaju kvalitetni protivnici

Branimir Korać • nedjelja, 18.11.2018.
Liga B nije smak svijeta, Hrvatsku svejedno čekaju kvalitetni protivnici
Foto: FaH

Iako ne zvuči baš lijepo kada se kaže kako je Hrvatska ispala u niži rang Lige nacija zauzevši posljednje mjesto u skupini, nije to baš tako crno. U najtežoj od svih skupina do samog kraja bila je u igri, a u sljedećem izdanju Lige nacija svejedno je čekaju jake utakmice...

Odmah nakon ždrijeba Lige nacija bilo je jasno da će biti jako teško u najtežoj skupini izbjeći posljednje mjesto. Hrvatska je igrala u finalu Svjetskog prvenstva, ali to joj ne garantira ništa, a na drugoj strani stajale su velesile Španjolska i Engleska. I u takvoj skupini Hrvatska je do 12 minuta prije kraja bila na vrhu i s kartom za završnicu u Portugal, svojevrsno "polufinale Europskog prvenstva".

Ipak, pritisak Engleza se isplatio i na kraju su upisali pobjedu. Slavili su s dva gola u tih sedam minuta i što je paradoksalno, u vrijeme dok su bili daleko bolja momčad na terenu i nizali priliku za prilikom, nisu zabili, a kada je Hrvatska bila ravnopravna postigli su oba pogotka.

Golovi su došli nakon pogrešaka u obrani koje nisu bile rijetkost u ovom dvoboju, nekoliko ih je bilo kritičnih jer su donijele Englezima zicere, njih je branio Lovre Kalinić, no kod ova dva gola niti on nije mogao spasiti Hrvatsku.

Treba priznati kako Engleska zasluženo odlazi na završni turnir. Svladala je Španjolsku u gostima, dobrim dijelom susreta i na Rujevici bila je bolji protivnik, ovdje je bila bolja bez obzira na nekoliko lijepih prilika koje je Hrvatska propustila u drugom dijelu i zaslužila je pobjedu.

Sljedeće izdanje Lige nacija provest će u takozvanoj "drugoj ligi", Ligi B, ali i dalje u uglednom društvu. Tamo je ispala i jedna Njemačka, hit posljednjih godina Island koji uopće nije bio ravnopravan protivnik u Ligi A ostavši bez boda i s gol razlikom 1:13, zatim Poljska koja nije nikoga pobijedila te Hrvatska.

Nije Hrvatska ispala u društvo nekih nogometnih patuljaka, uz društvo iz Lige A koje joj se pridružilo, tamo će biti i Austrija, Wales, Česi ili Slovaci, Švedska ili Rusija te novopridošli iz Lige C Izrael ili Škotska, Finska, Norveška ili Bugarska, Srbija ili Rumunjska. Redom protivnici koji će predstavljati dobru provjeru, a daleko su od onog donjeg doma europskog nogometa.

Eksperiment Lige nacija je uspio, igrao se pravi natjecateljski nogomet, bilo je draži i čvrstih utakmica, nitko nije htio izgubiti i izbornici mogu biti zadovoljni. Svi su cijelo vrijeme spominjali kako je ovo idealna priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje počinju sljedeće godine, mnogi su isprobavali niz igrača koji bi trebali pomoći u tim kvalifikacijama i sve to kroz natjecateljske utakmice.

Tako je i Dalić iskoristio priliku za isprobavanje nekih igrača u susretima koji su se igrali za nešto, a ne kroz prijateljske dvoboje koji apsolutno nikoga ne zanimaju i nemaju nikakvu svrhu. Vidio je da neki mogu, vidio je i da neki ne mogu i to je najbolja stvar iz ovih utakmica.

Da je moglo bolje, moglo je, moglo je bez one blamaže u Elcheu, kao što je moglo i bez praznih tribina na Rujevici i u pravoj atmosferi s Englezima. No, što je tu je, Hrvatska je uzela četiri boda u skupini sa Španjolskom i Engleskom, najtežoj skupini Lige nacija i bila je u igri za prolaz na završni turnir do same završnice na Wembleyju.

Ako su postavljeni temelji za kvalifikacije i pronađeni odgovori koje je Dalić tražio, nije loše. Čak niti sljedeće izdanje Lige nacija neće donijeti neke patuljke za protivnike, doduše neće biti ove elite, ali svejedno nas očekuju zanimljivi dvoboji.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!