Košarka

Ima li veće kazne od toga da vam je košarka omiljen sport?

Branimir Korać • nedjelja, 02.12.2018.
Ima li veće kazne od toga da vam je košarka omiljen sport?
Foto: FaH

Hrvatska se oprostila od sna o putu na Svjetsko prvenstvo, realno bilo je teško i očekivati nešto više nakon debakla i s NBA igračima, a ako očekujete neke velike i drastične promjene, probudite se...

Ako ste obožavatelj košarke i nazivate to svojim prvim sportom, najgore vam je roditi se u Hrvatskoj. Sportovi od kojih to i očekujete uredno će vam povremeno donijeti radosti, oni pak koji nisu na nekoj visokoj razini, barem znate gdje su i što možete očekivati. Košarka? Ona će vam vrlo rijetko donositi zadovoljstvo, na kapaljku, a uvijek će vam ostavljati onaj dojam da se moglo i moralo puno više.

Hrvatska neće na Svjetsko prvenstvo u Kinu i preko toga se tako olako prelazi. Jesu li stvoreni svi preduvjeti da Hrvatska uspješno odradi kvalifikacije? Ne. Niti blizu. Mogu me smatrati teškom neznalicom, ali ništa, baš ništa me neće uvjeriti da je Hrvatska u ovim kvalifikacijama igrala u svom najboljem mogućem sastavu u bilo kojem trenutku ili da je iz tog sastava koji je bio na raspolaganju izvučen maksimum. Isto vrijedi i za struku, da je Hrvatska imala najbolja rješenja na klupi.

Uvijek sam bio protiv podjele na stare i na mlade, tjeranja u mirovinu bez razmišljanja imaš li nekog boljeg na toj poziciji. No kod nas se nekih igrača olako odriče, neki nisu niti pozivani, a kod nekih se molilo Boga da se ne odazovu. Od ovih aktualnih, je li moguće da se u dvije utakmice u ovakvom sastavu ne može pronaći korisna uloga za Luku Božića, univerzalca koji oduševljava nastupima u regionalnoj ligi, a ovdje dobiva minute na kapaljku, u garbage timeu kao neki junior početnik? Da u dvije utakmice šutiraš tricu 7/38 bez izrađenih akcija, blokova i situacija za čisti šut već forsiraš bez posebnog rezona?

Naravno, lako je pronaći isprike u malo vremena i nemogućnosti uigravanja ičega, ali ista pravila vrijede za sve, a zašto onda ostali izgledaju kao momčad i s igračima pokrpanim s raznih strana igraju smislenije i bez tolike količine glupih početničkih pogrešaka. Zašto praktički svi igrači u reprezentaciji izgledaju za dvije klase lošije nego što izgledaju u klubovima?

Međutim da bi nešto napravili, moraju u to i vjerovati. Jedno pitanje, tko je na terenu vođa ove momčadi? Za koga možete reći da će povući i da je on taj koji je autoritet i kojem će se uvijek moći gurnuti lopta u ruke kada zagusti? Tko je po vama najbolji igrač ove hrvatske reprezentacije? Jeste li stvarno sigurni da ne postoji od ovih ostataka koji nisu pozvani boljih igrača koji su mogli doći i došli bi?

Ne treba sve svaliti na igrače jer sam jako dobro svjestan da se nikome od njih ne sramoti i ne žele izgubiti. Svi oni žele pobijediti, a drugi je par cipela što ili nisu posloženi dovoljno dobro ili jednostavno nisu dovoljno dobri. Međutim tu je onda trener koji bi trebao izvući maksimum od onoga što ima, a koliko god to neprofesionalno bilo, stvarno više ne mogu, neću i ne želim o hrvatskim košarkaškim izbornicima, načinima o postavljanjima istih, uvjeta koje ispunjavaju, jesu li "iz sustava" ili nisu.

Već ranije rekoh, sustav vam ne valja, a ako sam u krivu i sustav vam valja, molim vas, pogriješite na radost svih hrvatskih navijača i pronađite novac kao što vam je i posao te dovedite izbornika izvan sustava. Pustite mu da sam izabere igrače, bez ikakvog sufliranja sa strane i ostavite ga za jedan ciklus. Samo znatiželje radi, da se kompletan hrvatski navijački puk uvjeri da vam je sustav u biti dobar, ali mi to ne vidimo.

I nemojmo sada o mladim selekcijama, rezultatima klinaca, bilo je toga i prije, bit će i ubuduće, od toga se ne živi. A reprezentacija je nositelj uspjeha i ako ona nema rezultata, a ove sramotne kvalifikacije to itekako pokazuju, padaju u vodu sve medalje kadeta, juniora i svih mladih igrača.

Ove kvalifikacije su gotove, prošlost. Treba odraditi još dvije utakmice i onda se uvaliti u fotelju i odgledati Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre gdje Hrvatske neće biti. Ako netko vjeruje u čudo, probudite se. Pa čak i da Hrvatska svlada Poljsku sa željenom razlikom i onda još i Mađarsku vani, zar itko očekuje da će Poljska izgubiti od Nizozemske? One Nizozemske koju je u gostima razvalila skoro 30 razlike? Budimo ozbiljni, Poljska je puno ozbiljnija reprezentacija od Hrvatske. Ova Poljska od ove Hrvatske i to gledajući od glave do repa, od prvog igrača do zadnjeg čovjeka u stožeru.

Nakon ovakvog debakla na svim poljima jer, realno, Hrvatska teško da je mogla zamisliti bolju i jednostavniju skupinu u oba kvalifikacijska kruga zajedno gledajući, u ozbiljnim savezima glave bi letjele na sve strane. Što će se u Hrvatskoj promijeniti? Ništa. Nigdje. Idemo dalje. Možda pokoja pressica na kojoj će se tražiti "objektivni razlozi". To je sve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • j.s.veron04.12.2018. u 15:54
    Fora je što ne moraju ,tako sve funkcionira kod nas odgovornosti nema niti kod kirurga,političara,artista ,,,nikoga tako da svaka pomisao da bi netko trebao odgovarati za bilo što je smješno.
    j.s.veron
  • pikepiletina03.12.2018. u 14:06
    Bravo Branimire! Odličan tekst! Ujedno je i kritičan i konstruktivan. Fali više ovakvih osvrta u medijima na ovakav debakl. Stojko i Rađa se ne smiju izvući. Oni su glavni krivci za ovakvu sramotu i moraju za to i odgovarati
    pikepiletina
  • qvestor03.12.2018. u 08:54
    hitno zabraniti strance u domaćoj ligi, u aba ligi neka igraju, ali u domaćoj ligi ne, npr u prvoj petorci Cedevite ne igra niti jedan Hrvat i kad se tome još doda lutanje našeg saveza u prva dva kola glede izbornika i sukob fibe i najbogatijih europskih klubova dobije se ovakav rezultat, Slovenija... [više na forumu]
    qvestor
  • canastra03.12.2018. u 00:01
    Jel ima Rađa još kakvog kuma da ga uvali za izbornika ili je opet došao red na Repešu.Pomislo bi čovjek da nakon Radića ne može gore,al su se bome Stojko i Rađa potrudili da ubiju i ovo malo volje za košarkom.
    canastra