Rukomet

Hrvatska drugu pobjedu traži protiv jednog od autsajdera skupine

Branimir Korać • nedjelja, 13.01.2019.
Hrvatska drugu pobjedu traži protiv jednog od autsajdera skupine
Foto: FaH

Drugo kolo grupne faze Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj Hrvatskoj donosi dvoboj protiv Japana. Susret je to u kojem Hrvatska očekuje isključivo pobjedu, sve drugo predstavljalo bi neugodno iznenađenje i veliki kiks...

Hrvatska nastavlja s nastupom na Svjetskom prvenstvu susretom protiv Japana, na papiru lakšeg protivnika s kojim ne bi smjelo biti problema. Japan odlikuje brzina, ali taktička i tehnička potkovanost nisu na najvišoj razini, no najveći minus su mu fizikalije, riječ je o momčadi koja se teško može nositi s iole kvalitetnijim reprezentacijama jer joj nedostaje i snage i centimetara.

Jedini način da Japanci taj hendikep nadoknade je korištenje svoje brzine, no da bi ona bila uistinu učinkovita, morat će podići i tehničku i taktičku razinu svog nastupa. Upravo iz tog razloga tamo je na klupi Dagur Sigurdsson, vrhunski islandski stručnjak koji nema imperativ na ovom Prvenstvu, ali mu je glavni cilj učiniti Japan konkurentnim do Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine.

U prvom kolu u Münchenu Hrvatska je igrala protiv Islanda i u susretu punom oscilacija upisala je pobjedu 31:27. U tom susretu bilo je svega, bilo je razdoblja igre u kojima je Hrvatska izgledala baš sjajno, ali bilo je razdoblja u kojima je bila daleko od toga. Ta idealna razdoblja nemoguće je razvući na cijelu utakmicu, ali ako bi ih Hrvatska uspjela produžiti, bilo bi izvrsno i same šanse bi rasle.

Lino Červar najavio je kako će u ovom susretu pružiti priliku i onima koji nisu igrali previše, ali upozorava da se Japan ne smije olako shvatiti i da rezultat sa starta protiv Makedonije nije realan.

"Japan ne smijemo podcijeniti, o njemu dosta razmišljam. Sigurno vrijedi puno više od ovog rezultata protiv Makedonije. Jako su brzi, imaju dobru tranziciju tehnički su potkovani i nipošto nisu za podcjenjivanje. U Tokiju će biti još puno bolji. Pružit ćemo priliku vjerojatno svim igračima, a ova utakmica pokazat će nam kako igramo protiv brzih protivnika koji forsiraju brzi centar", kaže Červar.

Slika 1 od 1.

Recept za pobjedu protiv Japana je vrlo jednostavan. Hrvatska je fizički moćnija, puno je kvalitetnija i bit će vrlo bitno ne ući u nepotrebnu jurnjavu i nekontroliranu divlju igru jer je to voda koja ide na mlin Japanaca. Teško da bi Japan i u tom slučaju došao do pobjede, ali posao bi bio otežan. U igri na postavljene obrane s čvrstom obranom i promišljenim napadom, Japan nema baš nikakve šanse i teško može izbjeći visok poraz.

Prvo kolo protiv Makedonije donijelo je sličnu igru, Kiro Lazarov u napadu i Borko Ristovski na golu odigrali su ključnu ulogu već u prvom poluvremenu i Makedonija je na kraju vrlo visoko slavila 38:29. Obrana je definitivno najlošija strana Japana. Svega četvorica Japanaca su iznad 190 centimetara i to sva tri pivota te lijevi vanjski Baig iz Cessona. Jedan od trojice visokih pivota je debitant i nema nastupe za reprezentaciju.

Visinu i fizičku snagu nadoknađuju brzinom što može biti problem u nekoj jurnjavi parketom i nekontroliranoj igri, ali u svakoj drugoj situaciji, Japan je danas u problemima.

"Nažalost, grupa u kojoj se nalazimo je prejaka za nas. Možda možemo kreirati neko iznenađenje, ali bojim se da će čak i utakmica s Bahreinom biti nevjerojatno teška. Izgubili smo od njih 11 razlike prošlog ljeta, sada smo nešto snažniji pa se na račun toga mogu nadati boljoj utakmici s naše strane. A onda President's kup, tu ćemo probati ne vratiti se bez ijedne pobjede", ističe Sigurdsson.

Bit će ovo četvrti dvoboj Hrvatske i Japana, u sva tri dosadašnja Hrvatska je glatko slavila, samo jednom jednoznamenkastom razlikom i to u prvom međusobnom dvoboju 2005. godine s 34:25. u posljednjem susretu, u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu bila je vrlo uvjerljiva s 36.22.

Osim tog susreta, u hrvatskoj skupini na rasporedu su još dva dvoboja drugog kola, u 14 sati Makedonci kreću po drugu pobjedu i za to imaju dobre šanse jer ih čeka Bahrein, a na kraju programa čeka nas vrlo zanimljiv susret između Španjolske i Islanda.

Danas su još na rasporedu i susreti u skupini D gdje prvi na parket izlaze Katar i Egipat od 15:30, od 18 sati sastaju se Mađarska i Angola, a današnji program od 20:30 sati zaključit će Švedska i Argentina.

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Sjeverna Makedonija28:23Bahrein
Hrvatska35:27Japan
Španjolska32:25Island
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!