SP 2019. - Skupina A, 4. kolo, 15.01.2019, 15:30 h
Rusija
Rusija 23:25 Brazil
Brazil

Brazilci napravili veliki posao i došli nadomak druge faze Svjetskog prvenstva

Mihaela Bradovski • utorak, 15.01.2019.
Brazilci napravili veliki posao i došli nadomak druge faze Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

U četvrtom kolu skupine A Svjetskog rukometnog prvenstva Brazil je bio bolji od Rusije s 25:23 i tako napravio veliki korak prema prolazu. Za to će mu biti dovoljna pobjeda protiv Koreje u posljednjem kolu...

Susret između Rusije i Brazila jedan je od najvažnijih za ove dvije vrste, a što se raspleta skupine tiče. Brazilu je trebala pobjeda kako bi u zadnjem kolu sam odlučivao o svojoj sudbini i prolasku u drugu fazu natjecanja, a Rusija je tražila pobjedu s kojom bi već sada osigurala prolaz.

Vidno istrošena, a i općenito ne prebrza ruska vrsta od samoga je starta imala problema s divljom i neorganiziranom igrom Brazila. Dok su brazilski rukometaši u prvom poluvremenu iskoristili sve svoje kontranapade, a i na vratima ih je dočekao neraspoloženi Kirejev, izabranici Eduarda Kokšarova i drugu su utakmicu za redom pokazali sav repertoar promašaja.

Bilo je tu udaraca pored i iznad gola, ponovno su se gađale i vratnice, a u prvih 15-ak minuta susreta i Almeida je upisao pet obrana, stoga ne čudi što je Rusija prvi period završila s 48 posto uspješnosti šuta. Jedan takav promašaj, Dibirova s linije sedam metara, gurnuo je Brazil još jednom u priliku da ode na tri razlike, a ona je do odlaska na odmor narasla na 15:10.

Najneprecizniji u prvih tih prvih pola sata bio je Dmitrij Žitnikov s tri pogotka iz sedam pokušaja dok je Brazil s druge strane imao stopostotnog Felipea Borgesa (5/5). Kirejeva je ubrzo nakon početka utakmice na vratima zamijenio Grams koji je, za razliku od svog kolege, zaustavio nekoliko protivničkih pokušaja, no Žitnikov i društvo isto nisu znali iskoristiti za svoju dobit.

Sve u svemu, jedno vrlo frustrirajuće poluvrijeme za ruskog izbornika, posebno nakon što je njegova vrsta ni 24 sata ranije skrenula pozornost na sebe remijem s Njemačkom. Po povratku na teren malo se toga u igri oba sastava promijenilo, i jedni i drugi pokušavali su na brzinu i što više iskoristiti kaos koji je na parketu vladao, a u takvoj anarhiji zaredala su i isključenja.

Ipak, malo po malo, doduše i dalje uz dosta muke, Rusija je u 39. minuti smanjila na -2, u brazilske se redove uvukla nervoza poput one na jučerašnjem susretu sa Srbijom, a kada je odmah potom Grams skinuo pokušaj Chiuffe sa sedam metara europski je predstavnik stigao na korak do egala. A na samo izjednačenje čekalo se do ulaska u posljednjih 15 minuta kada je za 19:19 pogodio Škurinskij.

Riskirao je izbornik Rusije ne bi li čim prije njegov sastav prešao u vodstvo, no igra bez vratara ipak je bila preriskantna s obzirom na sve te promašaje u napadu. Jedan takav iskorišten je za novo vodstvo Brazila i hitnu minutu odmora od strane ruske klupe, a po njenom završetku na terenu je zavladala još veća jurnjava, Almeida je upisao nove tri obrane i Rusiji je ovaj susret ponovno počeo curiti kroz prste.

A ta treća nanizana obrana brazilskog vratara razljutila je Dibirova koji je reagirao potpuno neprofesionalno, odgurnuo Almeidu i zaradio momentalan crveni karton. Na drugoj strani terena Brazil je lako stigao do 24. pogotka za odlazak na +4, a kada je dvije minuta prije kraja pri 22:24 brazilski čuvar mreže zaustavio i pokušaj Kosorotova susret je bio riješen.

Brazil je osim Almeide, koji je upisao 11 obrana, do ove pobjede predvodio Borges sa sedam pogodaka, jedan manje postigao je Langaro dok se Toledo u listu strijelaca upisao pet puta. Najviše pogodaka u ruskom sastavu postigao je Žitnikov, no uz 6/10 učinak. Grams je do kraja skupio 12 obrana.

SP 2019. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Rusija23:25Brazil
Koreja29:31Srbija
Njemačka25:25Francuska
1Francuska 5138:113+259
2Njemačka 5151:107+448
3Brazil 5127:129-26
4Rusija 5131:127+44
5Srbija 5127:146-193
6Koreja 5121:173-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!