Nogomet

Kreću kvalifikacije: Belgija s puno izostanaka dočekuje Rusiju, Slovačka ima dobar omjer s Mađarima

Jan Šneler • četvrtak, 21.03.2019.
Kreću kvalifikacije: Belgija s puno izostanaka dočekuje Rusiju, Slovačka ima dobar omjer s Mađarima
Foto: EPA

Na rasporedu su prve utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Jasno, večeras nastupa i Hrvatska koja igra svoju prvu utakmicu protiv Azerbajdžana…

Slovačka – Mađarska

Uz susret protiv Azerbajdžana, hrvatske navijače najviše će zanimati ogled Slovačke i Mađarske. Slovaci su uz Wales najopasniji protivnik Vatrenih, dok je Mađarska sljedeći protivnik protiv kojeg Hrvatska igra. Slovačka na svom terenu igra jako dobro i s puno samopouzdanja dočekuje današnjeg suparnika.

Ove dvije reprezentacije susrele su se više puta, posljednji put 2008. godine i Slovačka ima tri pobjede, a dvije utakmice završile su remijem. Bila su to neka prošla vremena i od tada Mađarska izgleda bolje, no Slovaci bi večeras trebali biti favoriti. S obzirom na činjenicu da Hrvatska, prema svim predviđanjima osvaja prvo mjesto u skupini, velika borba bit će za drugo mjesto i ovakve utakmice mogle bi biti presudne na kraju.

Austrija – Poljska

Poljska je momčad koja redovito igra fantastično i lepršavo u kvalifikacijama, a onda potone na turniru. Jučer je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić rekao da Hrvatska zna izgledati bolje na turniru nego u kvalifikacijama, a Poljska je upravo suprotnost. Razočarali su Poljaci nastupom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, slabo je bilo i u Ligi nacija i ostaje za vidjeti u kakvom će raspoloženju dočekati početak kvalifikacija.

Austrija ne djeluje kao momčad koja bi inače mogla ugroziti Poljsku koja je napadački izuzetno kvalitetna (tandem Milik i Lewandowski, tu je i Piatek), ali na svom terenu Austrijanci bi mogli napraviti dobar rezultat. Skupina je vrlo nezgodna, tu su još Izrael, Slovenija, Latvija i Sjeverna Makedonija. Iako nema onih top momčadi, ovo su sve podjednake i nezgodne reprezentacije, mine protiv kojih će se gubiti bodovi.

Prvi susret Austriji je donio domaćinstvo protiv Poljske. Remi bi bio sigurno dobar rezultat za njih jer bi im dao samopouzdanja prije gostovanja u Izraelu za tri dana. S druge strane, Poljaci idu na pobjedu s kojom će mirno dočekati Latviju i ovaj mini ciklus pokušati završiti sa šest bodova.

Belgija – Rusija

Ove dvije reprezentacije najveći su favoriti za prolaz skupine I u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Manje probleme može napraviti Škotska, dok ostali protivnici nisu u rangu prve tri ekipe. Rusi su na Svjetskom prvenstvu prije manje od godinu dana pokazali kako imaju igru i disciplinu.

Mnogi su ih otpisali, neki bi ruku dali da neće proći skupinu, a oni su tek na penale od Hrvatske izgubili mjesto u polufinalu. S druge strane je Belgija, trećeplasirana sa Svjetskog prvenstva, ali isto tako momčad koja će igrati bez Romelua Lukakua, Kevina De Bruynea, Axela Witsela, Thomasa Meuniera i Vincenta Kompanyja.

Morat će se puno toga mijenjati u momčadi i Rusi definitivno imaju priliku. Belgijci su još uvijek favoriti, no u ovim prvim utakmicama je sve moguće.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., 1. kolo:
Kazahstan – Škotska (16:00)
Cipar – San Marino (18:00)
Austrija – Poljska (20:45)
Belgija – Rusija (20:45)
Izrael – Slovenija (20:45)
Nizozemska – Bjelorusija (20:45)
Sjeverna Makedonija – Latvija (20:45)
Sjeverna Irska – Estonija (20:45)
Slovačka – Mađarska (20:45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!