Košarka

Na današnji dan: 14 godina od smrti jednog od pionira košarke Georgea Mikana

Jan Šneler • subota, 01.06.2019.
Na današnji dan: 14 godina od smrti jednog od pionira košarke Georgea Mikana

Prije točno 14 godina, na današnji dan, preminuo je jedan od najvećih košarkaša svih vremena i pionira tog sporta, George Mikan...

U povijesti košarke, pogotovo NBA košarke, Hrvati nisu ostavili mali trag. Prepoznatljiva su imena Tonija Kukoča, Dražena Petrovića i Dine Rađe, ali također je i nekolicina porijeklom Hrvata ostavila velik trag u svjetskoj košarci. Sjetimo se samo Johna Havliceka čija je majka Hrvatica, Kevina McHalea, Gregga Popovicha i jednog od pionira košarke u SAD-u Georgea Mikana.

Mikanovi baka i djed došli su u SAD na početku 20. stoljeća, a njegovi preci porijeklom su iz okolice Karlova, sela Vivodina na samoj granici sa Slovenijom. Iako je ostvario sjajnu karijeru i ostao zapamćen u povijesti košarke, o Mikanu se malo zna u Hrvatskoj. Ovaj 208 cm visoki centar igrao je svega deset godina profesionalno i to kratko za Chicago American Gearse i ostatak karijere za Minneapolis Lakerse.

Pet puta osvojio je tadašnju NBL ligu, bio uvjerljivo najbolji igrač svoje momčadi i najbolji igrač SAD-a. Tijekom svoje sedmogodišnje karijere u Minneapolisu prosječno je ubacivao 23.1 poen i tome pridodao 13.4 skokova. Kada bismo oduzeli zadnju sezonu u kojoj nije igrao previše niti je postizao velike brojke, prosjek bi bio još i veći.

Svojom visinom i snagom izgledao je impozantno i bio veliki autoritet i van terena. Bio je velika zvijezda u trenucima karijere, pa se čak i nakon profesionalnog bavljenja košarkom okušao u politici, u izborima za Kongres, no izgubio je 1956. godine s malom razlikom. Da nije bio samo velik u košarci, govori i činjenica da je uspješno završio pravne studije i nastavio se bavim korporativnim pravom.

Sve do 1976. godine u SAD-u su postojale dvije lige, ABA i NBA, a upravo je Mikan postao prvi čelnik ABA lige 1967. godine. Bio je jedan od velikih boraca za prava igrača, za pravo na mirovinu nakon umirovljenja i to je nešto po čemu ga također pamte igrači tog doba.

Zbog problema sa zdravljem, 2005. godine preminuo je u dobi od 80 godina. Te godine finale NBA lige bilo je posvećeno njemu, a još 1996. godine dobio je možda i najveću moguću počast. Bio je među 50 igrača koji su obilježili NBA ligu. Ne treba niti govoriti da je već 1959. godine bio izabran u košarkašku Kuću slavnih.

FOTO: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!