Nogomet

Deset stvari po kojima ćemo pamtiti Ligu prvaka

Jan Šneler • nedjelja, 02.06.2019.
Deset stvari po kojima ćemo pamtiti Ligu prvaka
Foto: EPA

Nakon netom završenog finala Lige prvaka, odlučili smo se za deset najboljih trenutaka, golova, momčadi i nekih drugih stvari po kojima ćemo pamtiti ovu europsku sezonu...

1. Korner Trent Alexandera-Arnolda


Mladi bek Liverpoola Trent Alexander-Arnold ušao je u nogometnu povijest po jednom od najboljih poteza svih vremena. Igrala se uzvratna utakmica polufinala protiv Barcelone, Liverpool je imao vodstvo od 3:0 čime je nadoknadio zaostatak iz prvog susreta, a bek Liverpoola odlučio se na briljantni potez.

Stavio je loptu na korner, fingirao kao da će prepustiti nekome drugome izvođenje istog i onda iz okreta ubacio loptu u peterac gdje je Divorck Origi bio spreman i poentirao za velikih 4:0. Još uvijek nam u sjećanju ostaju zbunjeni pogledi Barcelonine obrane i Marc-Andre Ter Stegen kako razgovara s Gerardom Piqueom dok uopće ne obraćaju pozornost na poziciju lopte. Jednom riječju, briljantna reakcija mladog igrača Liverpoola.

2. Lucas Moura protiv Ajaxa


Tottenham je bio u bezizlaznoj poziciji. Ajax je pobijedio u Londonu s 1:0, a nakon prvog poluvremena u Amsterdamu Nizozemci su vodili s 2:0. Čudo je trebalo Spursima i ono se pojavilo u vidu Lucasa Moure. Brazilac je uputio tri udarca u okvir gola Ajaxa, sva tri su ušla u mrežu.

Prvi je bio rutinski odrađena kontra nakon koje je plasirao loptu u kut gola. Drugi je bila minijatura u kojoj je napravio bezbroj driblinga i lažnjaka kako bi iz okreta pogodio neobranjivo. Treći je pak bio čudesan jer je u pravom trenutku bio na pravom mjestu i točno pogodio tamo gdje je trebao. Sve to u šestoj minuti sudačke nadoknade. Savršenstvo je blaga riječ za to.

Ipak, često se zaboravlja kako je Lucas Moura zabio i onaj ključni pogodak za Tottenham protiv Barcelone u grupnoj fazi. Bez tog gola, Spursi ne bi prošli skupinu. Ako išta možemo zamjeriti Mauriciju Pochettinu, onda je to činjenica da Brazilac nije počeo finale. Ušao je kasnije, ali zaslužio je startati jer ih je svojom magijom doveo u Madrid.

3. Preokret Manchester Uniteda u Parizu


U osmini finala Lige prvaka dogodila su se dva velika preokreta. Juventus je pobijedio Atletico Madrid nakon poraza od 2:0 u prvom susretu, ali još veći izveo je Manchester United. Na Old Traffordu PSG je slavio s 0:2 i bio na korak od četvrtfinala. Gotovo nitko nije davao šanse Unitedu u uzvratu i činilo se kako će PSG lagano potvrditi prolaz. Pogotovo što su Crveni Vragovi imali velikih problema s ozljedama i izostancima.

Ipak, nakon pola sata igre United u Parizu vodi s 1:2. Nisu osigurali prolaz, ali treba im samo jedan pogodak. PSG je igrao slabo, Thomas Tuchel je potpuno podbacio i kazna je stigla. U sudačkoj nadoknadi kazneni udarac i precizni Marcus Rashford za 1:3 i prolaz među osam najboljih. Ta pobjeda ujedno je pokrenula lavinu zadovoljstva Ole Gunnarom Solskjaerom.

4. VAR


Od ove sezone premijerno uveden u nokaut fazu, VAR je imao veliki utjecaj na ishode susreta. Sjetimo se jedanaesterca Manchester Uniteda iz Pariza ili onog nevjerojatnog trenutka kada je poništen pogodak Raheema Sterlinga kojim je Manchester City trebao ući u polufinale Lige prvaka.

VAR se pokazao odličnim. Još uvijek postoje nijanse koje se mogu ispraviti, greške koje se još daju ispolirati, ali da je sve skupa pravednije, nitko ne može sporiti. Nogomet nije izgubio na ljepoti niti uzbudljivosti. Dapače, ova sezona Lige prvaka bila je iznimno uzbudljiva i nepredvidljiva. U nogometu koji je sve brži i fizički zahtjevniji, centimetre je ponekad jako teško vidjeti. Je li lopta dirala ruku, je li bilo zaleđe ili je bilo nekog prekršaja u začetku akcije koji jednostavno niti jedan sudac nije primijetio. U svakom slučaju, VAR donosi sigurnost sucima i osjećaj pravednosti momčadima.

5. Virgil Van Dijk


Kakav igrač! Nizozemski stoper Virgil Van Dijk pokazao je kakav učinak može jedan igrač imati na ostatak momčadi. Siguran, besprijekoran u procjenama i tehnički potkovan, ovaj stoper zasluženo je proglašen igračem finala Lige prvaka, a mi bismo još dodali kako bi morao biti u najužem izboru za najboljeg igrača svijeta.

Liverpool je s njim nevjerojatno jača momčad. On ulijeva sigurnost svojem paru na stoperskoj poziciji, ali i bekovima koji mogu pružiti napadačku podršku. Vezna Liverpoolova linija koju smo često kritizirali dobila je ogromnu podršku iza leđa u vidu Van Dijka. Uostalom, činjenica da ga nitko u Ligi prvaka, ali i ostalim susretima ove sezone nije predriblao i prošao govori o kakvoj se klasi radi. Također, on ima svega 27 godina što znači da je pred njim još puno sjajnih partija. Jedan od najboljih poteza Jurgena Kloppa otkada je došao u Redse.

6. Mladost Ajaxa


Mnogi, uključujući i autora ovih redaka, bili su jako razočarani kada je Ajax ispao od Tottenhama u polufinalu Lige prvaka. Nizozemci su igrali prekrasan nogomet, nogomet kakvog svaki, pa i neutralni navijač, voli pogledati. Kombinacija iskustva i mladosti pokazala se kao pun pogodak.

Nogometni svijet oduševili su Mathijs De Ligt i Frenkie de Jong koji je već napustio klub i otišao u Barcelonu. Oni koji ne prate često Ajax upoznali su Davida Neresa, Hakima Ziyecha, Donnyja van de Beeka i Noussaira Mazraouija. Već smo pisali o tome početkom sezone, ali najveća krađa ove sezone bilo je dovođenje Dušana Tadića. Svega 13 milijuna eura Ajax je platio Southamptona za ovog fenomenalnog igrača, 30-godišnjaka koji je postigao 38 pogodaka za Ajax u svim natjecanjima. Fenomenalan skauting.

Nažalost, ekipa će se jednim dijelom razići. De Jong je otišao, a na istom putu su Ziyech i De Ligt. Ipak, ne sumnjamo u kvalitete Ajaxova vodstva i činjenicu da će ponovno složiti pravu momčad koja uspije doći do samoga kraja. Ako je to moguće negdje na nebu, vjerujemo kako je legendarni Johann Cruyff uživao kada je vidio igru svoje nekadašnje momčadi.

7. Liverpool


Ne možemo govoriti o ovosezonskoj Ligi prvaka, a da ne posvetimo jedan dio prvaku. Redsi su ove sezone odigrali slabije Ligu prvaka od prošle godine, ali su potpuno zasluženo došli do naslova. U grupnoj fazi bilo je problema, Alisson Becker spašavao je Liverpool u posljednjoj utakmici protiv Napolija i praktički im donio prolaz dalje.

Protiv Bayerna je bilo manjih poteškoća, ali sve su ispravili rutinskim prolazom Porta i onom magičnom noći na Anfieldu protiv Barcelone. Interesantno, Liverpool je treća momčad u povijesti Kupa/Lige prvaka koja je osvojila naslov s čak četiri poraza. To se još dogodilo Real Madridu 2000. godine i Milanu 2003. godine.

Redsi su upisali još jedan "negativni" rekord, odnosno skinuli su svoj stari. Jučerašnjim naslovom postali su momčad koja je osvojila Ligu prvaka, ali nije već 29 godina bila prvak zemlje iz koje dolazi. Povećali su taj rekord za 14 godina od 2005. kada su ga prvi puta postavili. U svakom slučaju, bez obzira na neke crne rekorde, Liverpool je posve zasluženo osvojio naslov i ovo bi mogla biti momčad koja će obilježiti europski nogomet narednih godina. Legendarni Bob Paisley osvojio je tri, navijači Liverpoola vjeruju kako bi ga Klopp mogao nadmašiti.

8. Finale u Madridu


Kada smo već zaključili prethodni paragraf s nešto negativnijim činjenicama, finale u Madridu bit će nešto što ćemo definitivno pamtiti. Tri su zanimljive brojke s jučerašnjeg finala. Prvo, bilo je to prvo finale u povijesti u kojemu sudac nije pokazao javnu opomenu. Slovenac Damir Skomina imao je prilično lagan zadatak jer su mu igrači maksimalno pomogli te grubih prekršaja nije bilo.

Drugo, u 35. sekundi Moussa Sissoko skrivio je kazneni udarac kojeg je Mohamed Salah pretvorio u pogodak i tako zabio najbrži gol iz jedanaesterca u Kupu/Ligi prvaka te postigao drugi najbrži gol u finalima. Zanimljivo najbrži je bio Paola Maldinija iz 2005. godine upravo protiv Liverpoola.

Konačno, Tottenham je u drugom poluvremenu imao jednaki broj udaraca kao Liverpool u cijelom susretu. To govori o prilično slaboj igri Spursa u prvom dijelu, ali i o nešto povučenijoj formaciji Liverpoola. Finale nije bilo pretjerano uzbudljivo, možda zbog tog ranog pogotka, a možda i zbog činjenice da se obje momčadi jako dobro poznaju i treneri su morali nešto novo izmisliti.

Ovogodišnja završnica neće ući u anale kao jedna od najboljih, ali sigurno ne i kao najgora. U svakom slučaju, to neće puno značiti Liverpoolu koji je zasluženo došao do šestog naslova i ostao sam na trećem mjestu vječne ljestvice iza Milana (7) i Real Madrida (13).

9. Tottenhamova prva poluvremena


Raritetan je podatak da momčad dođe do same završnice, a u prethodnim susretima nije niti jednom vodila na poluvremenu. Dogodilo se to i u finalnom susretu. Spursi su na taj način ispisali povijest i pamtit ćemo ovu sezonu upravo po njihovim odličnim predstavama u završnicama susreta i sjajnim preokretima.

Pochettino sigurno neće biti zadovoljan kada napravi rekapitulaciju i vidi da njegova momčad nije najbolje stajala u prvih 45 minuta, ali kada se uzme u obzir da su se često vraćali u drugom dijelu, onda to isto govori nešto. Tottenham se pokazao kao izuzetno homogena momčad, momčad koja je pokazala nevjerojatan timski duh i srčanost i nitko im ne može oduzeti činjenicu da su zaslužili igrati finale. Doista, pamtit ćemo ovu godinu po velikoj igri Tottenhama kojeg je rijetko tko vidio kao kompetitivnog u nokaut fazi.

10. UEFA


Za kraj moramo jedan broj kritika dati i na račun Uefe. Prije svega, a to spominje većina stručnih komentatora, odluka da se finale Lige prvaka igra toliko kasno je bila pogrešna. Zamislite da završite ligaška natjecanja i očekuje vas najvažnija utakmica ne samo sezone, nego možda i karijere, a pauza je tri tjedna. Teško se odmarati u tim trenucima, teško je naporno trenirati, teško je održati formu.

Uefa je morala naći balans, pronaći neko bolje rješenje i uvjereni smo kako bi onda i finale bilo bolje. Također, nešto se mora poraditi i na raspodjeli ulaznica jer je i jučer bilo jasno kako navijači Tottenhama i Liverpoola nisu činili većinu na stadionu. Iza svakog gola bile su velike grupe navijača pojedinih momčadi, ali opet ostaje mrlja da je velik broj karata otišao sponzorima, neutralnim gledateljima i slično. Komercijalne obveze postoje i to svima mora biti jasno, ali ipak bi trebale biti svedene na minimum.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!