Vodeni sportovi

Xavi Garcia: "Hrvatskoj uvijek mora biti cilj zlatno odličje"

Branimir Korać • srijeda, 10.07.2019.
Xavi Garcia: "Hrvatskoj uvijek mora biti cilj zlatno odličje"
Foto: FaH

Hrvatski vaterpolisti na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu brane zlatno odličje, a Xavi Garcia i tamo će biti jedan od glavnih aduta...

Garcia je najiskusniji član hrvatske reprezentacije i jedno od najuglednijih imena. Njegov pregled igre i njegovo iskustvo neprocjenjiva su snaga ove reprezentacije.

"Svatko radi svoj posao. Moj posao nije ni približno zabijati golove jer za to imamo puno bolje pucače od mene. Ja trebam pomoći obrani i pomoći Jokoviću da se malo odmori jer smo na istoj strani i nismo uvijek zajedno u igri. To je bitno jer je Joković ipak snažniji i bolji strijelac. S njim mi je užitak igrati jer je odličan ne samo u napadu nego i u obrani. Zadatak mi je i pratiti naše centre i pokušati ih proigrati u najvažnijem trenutku, onih pola sekunde kada se napokon izbore da su sami", kaže Garcia za Sportske novosti.

Garcia jako dobro razumije igru, no tvrdi kako u reprezentaciji nije potrebna uloga "trenera u bazenu".

"To ovdje nije potrebno jer je ovdje puno igrača koji sve znaju. Njima ne treba nikakav trener u vodi, bitno je da imamo međusobno povjerenje, posebno kada ne ide sve dobro. A hvala Bogu imamo i sjajne trenere. Kod nas je momčad najveća snaga. U ostalim reprezentacijama kada nedostaju igrač-dva, to se itekako osjeti ili kada zbog tri izbačaja ostanu bez nekoga. Kod nas toga nema, vidjeli ste i sami da je na primjer Marcelić sjajno branio u skupini protiv Srbije iako je Bijač najbolji vratar svijeta. Imamo i dva vrhunska centra, ma mogli bi tako od pozicije do pozicije. Prije smo imali Sukna kao najopasnijeg, a sada smo opasni svi."

Garcia od Hrvatske u Gwangjuu očekuje borbu za medalju i to za zlato. Cilj je uvijek biti prvi.

"Od nas se uvijek očekuje medalja, čak i zlato, to je cilj. Jasno, ne može uvijek biti zlato, nije katastrofa ako se nekada ne osvoji odličje, ali zlato nam uvijek mora biti cilj. Ovdje je važno završiti među prva dva zbog Olimpijskih igara u Tokiju, a bitno nam je završiti na prvom mjestu u skupini zbog samopouzdanja, ali i izravnog ulaska u četvrtfinale."

Garcia se prisjeća završnice Svjetske lige u Beogradu i tvrdi kako je Hrvatska tamo bila nespremna, ali je izvukla ulazak u finale.

"Tamo smo došli nakon napornog Final 8 turnira Lige prvaka, imali smo tri utakmice u nizu te samo dan odmora i tri-četiri dana treninga. Nismo bili spremni niti fizički, niti taktički i nakon trećeg kola bili smo mrtvi. Nismo očekivali da ćemo odigrati tako dobro, ali to je snaga ove momčadi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!