Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Španjolska uvijek cilja na najviše domete

Petar Jenjić • petak, 23.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Španjolska uvijek cilja na najviše domete
Foto: EPA

Španjolska reprezentacija uvijek je jedan od favorita za osvajanje medalje na velikim natjecanjima, a ništa drugačije neće biti niti ovoga puta...

Kao i na svakom natjecanju u posljednjih 15-ak godina, Španjolska je uvijek među favoritima za medalje, a tako će biti i ovoga puta.

Sergio Scariolo objavio je konačan popis prije nekoliko dana, a momčad će predvoditi aktualni NBA prvak Marc Gasol kojem će ovo biti četvrto Svjetsko prvenstvo.

U sastavu će biti i braća Hernangomez, Willy i Juancho, kao i Ricky Rubio kojem će ovo biti treće Svjetsko prvenstvo. Uvijek su tu i, sada već veterani, Victor Claver, Sergio Llull i Rudy Fernandez, kao i Pau Ribas kojem će ovo biti prvo natjecanje od Eurobasketa 2015. godine.

Mlađi igrač ponovno će imati itekako što naučiti od iskusnijih kolega, a toga je svjestan i Juancho Hernangomez.

"Blagoslov je imati takve igrače u momčadi i jedino što možete jest biti sretni što imate mogućnost učiti i napredovati uz talentirane igrače kao što su oni. Imaju iskustva, talenta i osvojili su puno toga s nacionalnom vrstom. Sjajan su primjer igrača koji nas inspiriraju."

Dosadašnji nastupi

Iako je Španjolska jedna od najuspješnijih reprezentacija svijeta, a do sada je nastupila na 11 Svjetskih prvenstava, na njima i nije imala toliko širokog uspjeha što bi se možda moglo i pretpostaviti.

Prvi puta nastupila je još 1950. godine u Argentini kada je upisala jednu pobjedu te završila nastup na devetom mjesto. Nakon toga uslijedila je stanka od 24 godina i zauzeto peto mjesto. Na korak do medalje bila je 1982. godine kada ih je u borbi za treće mjesto zaustavila Jugoslavija.

Uslijedila su dva deseta i tri peta mjesta, a svoje je napokon dočekala u Japanu 2006. godine kada je stigla do naslova prvaka bez ijednog poraza.

U grupnoj fazi bila je bolja od Novog Zelanda (86:70), Paname (101:57), Njemačke (92:71), Angole (93:83) i Japana (104:55). U osmini finala čekao je branitelj naslova Srbija i Crna Gora koju su porazili s 87:75.

U četvrtfinalu pregažena je Litva s 89:67, da bi u polufinalu Jose Calderon s linije slobodnih bacanja donio pobjedu protiv Argentine (75:74). U finalu su čekali ispuhani Grci koji su pružili sjajno polufinale i izbacili Amerikance, dok je u utakmici za zlato nestalo energije. Španjolska ih je nadigrala i postala najbolja.

Veliko razočaranje definitivno je bilo prije pet godina kada ih je na domaćem terenu u četvrtfinalu porazila Francuska te u konačnici ostavila na petom mjestu.

Kako su stigli u Kinu?

Iako je igrala bez svojih udarnih košarkaša, Španjolska je ipak bez prevelikih poteškoća izborila nastup u Kini.

Prvu rundu kvalifikacija odradila je besprijekorno. Igrala je u grupi s Crnom Gorom, Slovenijom i Bjelorusijom te ostvarila svih šest pobjeda uz koš razliku +66. Dio ostvarenih pobjeda nije ostvaren glatko kako bi se možda činilo, ali bilo je važno da se odradi posao.

Odmah na početku druge faze tako je stigao i prvi poraz, u Kijevu od Ukrajine (76:65). Uslijedila je tijesna pobjeda protiv Latvije (85:82), a nakon toga i poraz na gostovanju kod Turske, u Ankari je završilo rezultatom 71:67.

Ipak, do kraja kvalifikacija upisane su još tri pobjede, protiv Ukrajine 72:68, protiv Latvije 67:62 te protiv Turske 74:58 što je bilo i više nego dovoljno za prvo mjesto s omjerom 10-2.

Posebno treba izdvojiti Quina Coloma koji je odigrao svih 12 utakmice te bio najbolji španjolski strijelac i asistent.

Zvijezda

Iako je prije dva dana objavljen konačan roster, znali smo da će biti jako teško izdvojiti jednog igrača, ali ipak smo se odlučili za Marca Gasola koji je proteklu sezonu zaključio s naslovom NBA prvaka, odigravši vrlo važnu ulogu.

Karijeru je započeo u Barceloni, nakon čega je dvije godine igrao za Gironu. Osvojio je naslov prvaka Španjolske 2004. godine te četiri godine kasnije bio najkorisniji igrač lige.

2007. godine na draftu su ga 48. pickom birali Los Angeles Lakersi, ali su u veljači sljedeće godine prava na njega otišla Memphis Grizzliesima, u paketu kojim je put LA-a išao njegov bra Pau.

Čak 11 i pol sezona zadržao se u Grizzliesima s kojima nije uspio doći do vrhunskog rezultata, ali je zato iz godine u godinu pokazivao o kakvom se centru radi.

Tri puta bio je All-Star igrač, jednom je bio u drugoj, a jednom u prvoj momčadi sezone. Posebno treba izdvojiti 2013. godine i nagradu za najboljeg obrambenog igrača. U veljači ove godine razmijenjen je u Raptorse, a tijekom doigravanja koje je Toronto zaključio naslovom, bilježio je 9.4. poena, 6.4 skoka i tri asistencije za nešto više od 30 minuta u igri.

Bio je dio većine velikih uspjeha španjolske reprezentacije. Osvojio je dva srebra i jednu broncu na Olimpijskim igrama, bio je svjetski prvak, dva puta prvak Europe, jednom srebrni i dva puta brončani. Jedino je propustio Eurobasket 2015. godine.

Izbornik

Provjereni i iskusni Sergio Scariolo ponovno će Španjolce voditi s klupe. U drugi mandat s klupe krenuo je još 2015. godine nakon čega je postao europski prvak te brončani na Olimpijskim igrama i Eurobasketu 2017. godine.

U prvom mandatu vodio je Španjolsku do dvostrukog naslova prvaka Europe te srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Kao trener počeo je raditi još 1989. godine, sa svojih 28 godina, a u drugoj sezoni osvojio je naslov prvaka Italije s Pesarom. Kao trener Bologne 1994. proglašen je za trenera godine. Kroz karijeru vodio je Tau Ceramicu, Real Madrid, Unicaju, Himki, Armani Milano i Laboral Kutxu.

S Kraljevskim klubom osvojio je prvenstvo i Kup, kao i s Unicajom, dok je početkom prošle sezone počeo raditi kao asistent u Toronto Raptorsima. Tako u svojoj bogatoj kolekciji trofeja ima i titulu NBA prvaka.

Prognoza

Španjolska je dobila jako laganu skupinu s Iranom, Portorikom i Tunisom koju bi trebala odraditi sa sve tri pobjede. Iako bi se već u osmini finala mogla susresti s Italijom ili Srbijom, sve osim borbe za medalje bio bi podbačaj i neuspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!