Rukomet

Danska želi postati apsolutni vladar svjetskog rukometa, za to treba i ovu titulu

Branimir Korać • četvrtak, 09.01.2020.
Danska želi postati apsolutni vladar svjetskog rukometa, za to treba i ovu titulu
Foto: EPA

Aktualni olimpijski pobjednici i svjetski prvaci u pohodu su na novo odličje, žele osvojiti zlato i na Europskom prvenstvu. Osvajanje ovog zlata značilo bi da u svom vlasništvu u istom trenutku drže sve tri velike titule...

Reprezentacija koja je u proteklih osam godina osvojila zlatno odličje na sva tri najveća natjecanja, 2012. godine uzela je svoju drugu titulu europskog prvaka, 2016. godine jedino olimpijsko odličje i to odmah zlatno, a prošle godine i jedino svjetsko zlato.

Naravno, riječ je o Danskoj, reprezentaciji koja je uvijek bila u najmanju ruku neugodan i respektabilan protivnik, a posljednjih godina i više od toga. Postupno se dizala, izgledala sve bolje, pojavilo se nekoliko svjetskih klasa predvođenih Mikkelom Hansenom i od neugodne i simpatične reprezentacije koja igra lijep i dobar rukomet, Danska je postala iz natjecanja u natjecanje glavni kandidat za zlatno odličje.

Danski ženski rukomet dugo je imao primat nad muškim. U devedesetim godinama prošlog stoljeća Dankinje predvođene Anjom Andersen lakoćom su dolazile do odličja, sva svoja zlata uzele su u tom razdoblju i to rukometom koji nije bio tipičan za to vrijeme. Bio je to rukomet kakav su kasnije mnoge reprezentacije pokušale kopirati, a tvorac uspjeha prvo ženske, a zatim i muške danske reprezentacije, bio je "danski Lino Červar", Ulrik Wilbek. Najbolji danski trener svih vremena, rukometni inovator, a kasnije i političar, s muškom reprezentacijom dva puta je bio europski prvak i osvojio je ukupno sedam medalja, a sa ženskom je bio i olimpijski pobjednik, svjetski prvak i dva puta europski prvak.

Danas Dansku vodi Nikolaj Jacobsen, bivši reprezentativac koji je na klupu došao 2017. godine umjesto Islanđanina Gudmundura Gudmundssona. Jacobsen je prije toga godinama vodio Rhein-Neckar Löwen, bio je poznat kao tvrdoglav trener koji voli isprobavati nove stvari i forsirati ih do iznemoglosti. Tako je u začecima igre bez vratara 2016. godine skoro izgubio dobivenu utakmicu igrajući uporno s igračem više u polju. Rhein-Neckar Löwen je u Ligi prvaka igrao protiv Celja, vodio 22:17 kada je Jacobsen počeo isprobavati tu taktiku što je rezultiralo preokretom Celja i serijom 10:2. Ipak je nekako na kraju slavio 31:30, ali narednih dana bio je na meti njemačkih medija.

Embed from Getty Images

Jacobsen je ujedno i rekorder u danskoj reprezentaciji po broju postignutih golova u jednom susretu, zabio ih je čak 15. Bio je vrlo kvalitetan igrač, a sada je još kvalitetniji trener.

Ovdje će pokušati napraviti ono što je dosad uspjela jedino Francuska da u određenom trenutku ima u svom vlasništvu sve tri velike titule. Još uvijek su aktualni olimpijski pobjednici iz Rija, prošle godine osvojili su svjetsko zlato i sada mogu do europskog zlata. Francuzima je to uspjelo nakon Pekinga 2008. godine kada su postali olimpijski pobjednici pa su godinu dana kasnije uzeli svjetsko zlato u Hrvatskoj i zatim 2010. godine europsko zlato u Austriji. Francuska je tada čak i potvrdila dominaciju zlatom na Svjetskom prvenstvu 2011. godine da bi niz bio prekinut 2012. godine u Srbiji gdje je na tronu bila - Danska. Ta Danska je tamo opasno hodala po rubu i malo je nedostajalo da uopće niti ne prođe u polufinale. Poklopilo joj se i otišla je do zlata.

Danci su danas još kvalitetniji, imaju širinu, praktički su u istom ili u najmanju ruku vrlo sličnom sastavu onom u kojem su dominantno osvojili titulu svjetskih prvaka, a najznačajniji izostanak je onaj Henrika Tofta Hansena kojem se ozljedom pridružio i Simon Hald što je dodatni udarac na crti.

Međutim, i dalje su tu igrači poput Niklasa Landina, Magnusa Landina, Lassea Svana, Hansa Lindberga, Renea Tofta Hansena, Mikkela Hansena, Madsa Mensaha, Rasmusa Laugea, Mortena Olsena...

Što očekivati: Danci su jaki i moćni i za njih će sve ispod medalje biti podbačaj. Mogu li do nje? Svakako.

Popis: Niklas Landin (THW Kiel), Jannick Green (SC Magdeburg), Magnus Landin (THW Kiel), Magnus Bramming (TTH Holstebro), Lasse Svan (Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin), René Toft Hansen (S.L. Benfica), Magnus Saugstrup (Aalborg Handbold), Anders Zachariassen (Flensburg-Handewitt), Niclas Kirkelokke (Rhein-Neckar Löwen), Mikkel Hansen (PSG Paris), Henrik Mollgaard (Aalborg Handbold), Mads Mensah (Rhein-Neckar Löwen), Rasmus Lauge (Vészprem KC), Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf), Jacob Holm (Füchse Berlin), Michael Damgaard (SC Magdeburg), Lasse Andersson (FC Barcelona), Nikolaj Oris (Bjerringbro-Silkeborg)

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!