Rukomet

Anić: 'Na svakoj poziciji Hrvatska ima jako kvalitetna rješenja i vidim je daleko'

Branimir Korać • petak, 17.01.2020.
Anić: 'Na svakoj poziciji Hrvatska ima jako kvalitetna rješenja i vidim je daleko'

Pred nama je novi dan na Europskom rukometnom prvenstvu, a o onome što se dosad događali i što će se događati razgovarali smo s bivšim francuskim reprezentativcem Igorom Anićem...

Igor Anić dobro je poznato ime u okvirima svjetskog rukometa. Bivši francuski reprezentativac, svjetski prvak s reprezentacijom koja je u Kataru otišla do kraja. U klupskoj karijeri nastupao je za Montpellier, Kiel, Gummersbach, Cesson Rennes, Nantes pa opet Kiel, Saran, Celje i od ove sezone ponovno Cesson.

Ovaj snažni pivot pozorno prati događanja na Europskom prvenstvu pa je tako pratio i što se događa s hrvatskom reprezentacijom.

"Hrvati su sve pobijedili, ali to nije neko mjerilo jer zna se dogoditi da reprezentacija dobiju sve utakmice i onda izgube neku bitnu. Bile su to glatke pobjede, nije bilo posebno gusto, a dobra je i ova pobjeda protiv Austrije koja jako napreduje. Hrvatska igra dobro, ima stvarno jako dobru obranu s Duvnjakom naprijed, Šego je dobar na golu i kada mu se poklopi dan jako je neugodan. To su sve jako pozitivne stvari plus u napadu kvaliteta Cindrića i Karačića, uglavnom na svakoj poziciji Hrvatska ima jako kvalitetna rješenja i vidim je daleko", kaže Anić za Sportnet.

U donjem dijelu ždrijeba otpali su Francuska i Danska što je stvarno neočekivano.

"Ljudi su jako iznenađeni, posebno zbog Danaca koji su aktualni svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, malo tko je mislio da će ispasti. Francuzi također, iako nisu bili dobri kao ekipa, ali imaju tu nevjerojatnu individualnu kvalitetu. Nije to dobro izgledalo,bilo je mučenja i protiv Bosne i Hercegovine koja je ipak dobra ekipa. Rukomet stvarno napreduje i više nije dovoljno imati na papiru dobre igrače."

Jedan od razloga posrtaja Francuske je i to što više nema vratara poput Omeyera.

"Sve je palo na Ferarda iako Genty i Pardin bolje brane od njega u francuskom prvenstvu. Genty iako ima godina uvijek je u Top 3 vratara lige i normalno da je tu, ali opet, jedno je braniti za reprezentaciju, a drugo za klub. Istina je da Gerard nije bio na razini na kojoj se očekivalo i na kojoj je trebao biti za neki uspjeh. Navikli smo svi na Omeyera i njegovih sigurnih 12-20 obrana po susretu, a Gerard je na tom tragu onda kada ga ide. Ako nije na toj razini, onda je puno teže. Ako ekipa ima dobrog golmana, onda je puno lakše. Vidjelo se to protiv Portugala gdje je Quintana branio dosta dobro i donio prevagu."

U drugoj skupini Island i Slovenija otvaraju program, Islanđani su šokirali Dance, a Slovenci Šveđane.

"Island je iznenadio u prve dvije utakmice i onda u zadnjoj totalni raspad. Je li taj psihološki pad došao jer su znali da su sigurni za prolaz ili zbog pritiska bodova, teško je reći. Ali Island je opasan, sposoban je svakoga dobiti, ali i od svakoga izgubiti. Što se Slovenije tiče, Vranješ je sigurno dobio svioje neke stvari, a tu je i ta psihološka strana s promjenom trenera. Momci su opušteniji, slobodniji, igraju više svoj stil rukometa bez straha...Ljubo nije previše toga mijenjao, ali je dodao nekoliko stvari s kojima je osvježio igru i to funkcionira."

Anića su prilično iznenadili Mađari kojima je malo tko davao neke velike šanse.

"Balogh, Banhidi, Mikler su oni koje poznajemo, ostali su manje-više nepoznanica, ali su jako dobri, igraju baš dobro i kvalitetno. Mađari su stvarno iznenadili. Igraju protiv Norveške što će biti jako težak posao. Norveška igra svoju igru i to radi jako dobro, ima ekipu, znaju, mladi su, a igraju jako zrelo. Nema Myrhola, ali su to sakrili. Treneri su sve sjajno posložili i samo pokazuju da su svjesni kako je bitnija ekipa nego jedan igrač. Vidim ih jako daleko, mogu i do zlata."

Razočaranje je Švedska od koje se očekivalo više, ali još uvijek očekuje da će se značajno podići.

"Sposobni su puno bolje, ovo dosad nije realna slika. Golmani su odlični, ekipa kao ekipa je jako dobra, ali na terenu svi oni mogu puno bolje. Neće im biti lako s Portugalom koji nema velikih zvijezda, ali ima sjajne talente koji će za godinu-dvije redom igrati u velikim klubovima.Imaju puno potencijala i kvalitete, fantastičan potencijal na pivotu, raste, napreduje i u svemu tome jako dobro igra. Nije ovo ništa slučajno, pa i Porto je dobio Kiel, ulaže se u klubove i njihova liga vrlo brzo mogla bi postati kakva je nekad bila španjolska. Ovdje možda iznenade na još jednoj ili dvije utakmice, no teško još u kontinuitetu, nedostaje im još malo te rutine i iskustva."

Španjolska i Njemačka?

"Španjolska je iskusna momčad i to može imati svoje prednosti, ali i mane. Jako su dobri, imaju sjajnu obranu s Morrosom na čelu, dva fantastična vratara, dobra krila, kompletni su. Ali imaju godina i nije isto igrati ovakav turnir s 38 godina i s 28. Poznajem dosta njemačkih igrača, nisu kompletni. Imaju Wolfa, ali nemaju sjajnu zamjenu za njega. Tu su četiri fantastična pivota, jako agresivna i čvrsta obrana s njima, dosta je tu kvalitete, ali nisam siguran da su baš bolji od Španjolske, Norveške i takvih reprezentacija. Pravo na kiks više nemaju."

Anić je sada u Cessonu s kojim se bori za povratak u najviši francuski rang. Ljetos je napustio Kiel i prihvatio poziv iz Rennesa.

"Osobno sam zadovoljan. Imao sam lakšu operaciju koljena, brzo sam se vratio jer smo zaredali s porazima dok sam bio van kadra. U vrhu smo, a cilj nam je završiti na prvom mjestu da idemo izravno u najviši rang bez kvalifikacija."

Kolika je razlika između one donje polovice prve lige i gornje polovice druge?

"Nema puno razlike, igrali smo prijateljske sa St. Raphaelom i dobili, Dunkerqueom i tijesno izgubili, a s Nantesom smo bili potpuno egal u prvom poluvremenu. Bit će zanimljivo i u borbi za ulazak, ali i tamo u borbi za opstanak."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: SEHA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!