HT Prva liga, 20. kolo, 02.02.2020, 15:00 h, Gradski stadion Varaždin
Suci: Tihomir Pejin, Marjan Tomas, Kruno Šarić
Varaždin
Varaždin
0:3(0:1) Hajduk
Bassel Jradi 42'
Mijo Caktaš 72' (11m)
Samuel Emem Eduok 90'+3' (11m)
Hajduk

Hajduk sigurno kroz Varaždin, VAR se predstavio u punom pogonu

Matej Kačan • nedjelja, 02.02.2020.
Hajduk sigurno kroz Varaždin, VAR se predstavio u punom pogonu
Foto: Pixsell

Nogometaši Hajduka pobjedom su otvorili proljetni dio sezone. U Varaždinu su Bijeli bili bolji od domaćina s 3:0 uz dosta intervencija VAR-a...

Dvadeseto kolo HT Prve lige se nastavlja, a s njim se nastavlja i premijerna upotreba VAR tehnologije na hrvatskim terenima. Najviše su posla ljudi u VAR sobi imali u Varaždinu gdje je u sklopu 20. kola Hajduk svladao domaćina s 3:0 uz tri svirana jedanaesterca i jedan poništeni pogodak.

Trener Hajduka Igor Tudor je na teren izveo neobičan sastav u kojem je "stršio" Francesco Tahiraj na lijevoj strani te Bassel Jradi na povučenijoj poziciji, dok je Darko Nejašmić ostao na klupi. Tako ofenzivnu postavku na papiru su Bijeli ispoštovali i na terenu od samog početka.

Hajduk je pritisnuo i Varaždin skoro 10 minuta nije došao do daha ni do ozbiljnijeg napada. Nakon desetak minuta dominacije Hajduka krenula je konkretizacija te inicijative i par minuta velikih uzbuđenja.

Prvo je nakon kruženja oko šesnaesterca Varaždina Mijo Caktaš je sjajno pucao ljevicom, ali mu je sjajno obranio Nevistić, a lopta se odbila do Eduoka koji iz blizine pogađa stativu iz zicera.

U nastavku iste akcije pucao je Hamza s ruba 16 metara, a branič Varaždina je blokirao udarac koji je opet odbio do Eduoka, ali je i njegov šut blokiran. I Hamza i Eduok su tražili igranje rukom nakon svojih udaraca pa je sudac Pejin u pomoć pozvao VAR koji je pokazao na jedanaesterac za Bijele prilikom Hamzinog šuta.

Priliku da kao prvi strijelac iz VAR-om dodijeljenog penala uđe u povijest imao je Caktaš, ali je njegov udarac sjajno pročitao Nevistić koji je u prvom dijelu gotovo sam spasio Varaždince od potpunog potopa.

Nastavio je Hajduk s pritiskom i nakon promašenog jedanaesterca, ali se obranom osokoljen Varaždin malo oslobodio i nekoliko puta došao na protivničku polovicu. Najbolju šansu imali su Varaždinci iz ubačaja nakon slobodnog udarca, ali udarac glavom izbliza lako kontrolira Posavec.

Ostao je igrač Varaždina ležati na travi nakon te situacije, ali se igra nastavila i Hajduk je u tranziciji imao igrača viška. To je iskoristio Caktaš novim dalekometnim udarcem koji je išao pod gredu, ali Nevistić sjajnom paradom još jednom spašava domaćina.

Zato je u 29. minuti Hajduk napokon zatresao mrežu domaćih, ali je i ušao u povijest kao prvi klub u HT Prvoj ligi kojem je VAR poništio pogodak. Tahiraj je poslao dubinsku loptu za Jaira koji ju je propustio za Eduoka. On je potom odigrao kombinaciju s Brazilcem koji mu je poslao lijepu povratnu na pet metara, a Eduok je lakoćom pogodio mrežu.

No sudac Pejin je dobio informaciju iz VAR sobe kako je Eduok bio u zaleđu prilikom prve Tahirajeve lopte pa ostaje 0:0, a Hajduku se VAR jednom osmjehnuo, ali drugi put ne. I nakon novog seta uzbuđenja se igra nastavila u sličnom ritmu. Hajduk je prijetio, ali su Varaždinci pokušavali iz tranzicije napadati obranu gostiju s trojicom stopera, no bez uspjeha.

I već se činilo kako smo vidjeli sve šokove i preokrete u sadržajnom prvom dijelu kad je Hajduk poveo u 42. minuti. Kratku kombinaciju iz kornera su izveli Jradi i Tahiraj pa je Jradi s lijeve strane ruba šesnaesterca sjajno pogodio bliži kut prevarivši cijelu obranu Varaždina i vratara.

Imao je Varaždin najbolju priliku za izjednačenje u 45. iz slobodnog udarca s manje od 20 metara, ali je Drožđek pucao malo pokraj vrata pa je epilog sjajnog i ekstra zanimljivog prvog dijela bio tek jedan pogodak.

Mogao je Hajduk do povećanja vodstva u 54. minuti, ali je Tahiraj pogodio gredu nakon što je jedna lopta šetala kroz šesnaesterac i došla do usamljenog lijevog krila Bijelih. Malo je otupila napadačka oštrica Hajduka u nastavku pa je Varaždin došao do prostora da uspostavi ravnotežu na terenu i čak preseli igru na polovicu gostiju kroz prvih 20 minuta drugog dijela.

U 68. minuti opet Hajduk prijeti iz kornera, ali je opet Nevistić heroj domaćina. Stipe Vučur je spustio loptu za Eduoka koji gađa iz blizine, ali Nevistić sjajno nogom odbija. No opet je intervenirao Pejin uz pomoć VAR-a jer je moguće Marko Stolnik rukom dirao loptu koju je Vučur spuštao.

Nakon kratkog pregleda pokazano je kako je visoko podignuta ruka ipak dirala loptu, a dužnost je na sebe opet preuzeo Caktaš. Ovoga puta kapetan Hajduka je precizan i gosti imaju 0:2 na 20 minuta do kraja susreta. Umrtvila se nakon toga igra, ali smo ipak pred kraj dobili posljednji set uzbuđenja.

Onu tezu da se povijest ponavlja dokazala je i završnica ovog susreta jer je opet zicer imao Eduok nakon kontre i dodavanja Juranovića, ali će Nigerijac sanjati Nevistića jer mu ovaj opet brani nogom. U nastavku akcije Juranović je opet ubacio, ovaj put po podu za Jakoliša koji je s rušen s leđa, a Pejin opet gleda VAR i opet sudi jedanaesterac za Hajduk.

Ovaj put Caktaša nije bilo u igri pa je loptu u ruke uzeo Eduok koji je napokon u četvrtoj minuti nadoknade dobio zadovoljštinu te je postigao toliko željeni i traženi gol za 0:3. Hajduk je tako iskoristio kiks Rijeke kod Lokomotive te joj je pobjegao na šest bodova prednosti.

HT Prva liga, 20. kolo
Varaždin - Hajduk 0:3

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3662:20+4280
2Lokomotiva 3657:38+1965
3Rijeka 3658:42+1664
4Osijek 3647:29+1862
5Hajduk 3660:41+1960
6Gorica 3644:48-449
7Slaven Belupo 3634:51-1739
8Varaždin 3629:50-2136
9Istra 1961 3627:59-3225
10Inter-Zaprešić 3632:72-4017

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis02.02.2020. u 19:43
    eduok je iz nigerije, nije iz kameruna.
    cameosis