Košarka

Hrvatska puno mirnije i bolje ušla u ove kvalifikacije, Šveđani razbijeni već na startu

Branimir Korać • petak, 21.02.2020.
Hrvatska puno mirnije i bolje ušla u ove kvalifikacije, Šveđani razbijeni već na startu
Foto: Pixsell

Hrvatska košarkaška reprezentacija dobro je otvorila nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2021. godine. Prvi protivnik bila je Švedska koja je ugošćena u Domu Dražena Petrovića te visoko svladana sa 72:56...

Hrvatska je puno bolje otvorila ove kvalifikacije za Europsko prvenstvo u odnosu na one za Svjetsko prvenstvo u Kini. Tada se nekako svemu pristupilo olako i stvari su od početka klizile nizbrdo i Hrvatska je u konačnici ostala bez plasmana na veliko natjecanje.

Švedska u Hrvatskoj, može se reći da je to ujedno i idealan start. Hrvatska s Nizozemskom već ima dosta neugodnosti, a Turci su sigurno opasniji od Šveđana stoga je ovo bio dobar protivnik za zagrijavanje. Osjetilo se i kako navijačima nedostaju reprezentativni susret, tribine Doma Dražena Petrovića bile su vrlo dobro popunjene i Hrvatska je imala sve preduvjete za dobar start.

On je uistinu bio dobar u svakom smislu riječi, Šveđani su vrlo brzo razbijeni i bačeni u visok zaostatak. Razlika je rasla i nakon polaganja Hrvoja Perića na sredini druge dionice Hrvatska je vodila s ogromnih 31:6 te je Švedskoj prijetila prava katastrofa.

Naravno, morala je i Švedska nešto odigrati i uspjela je do poluvremena malo smanjiti zaostatak, ali on je i dalje iznosio vrlo visokih 41:20.

Obrana je funkcionirala jako dobro, uostalom o tome najbolje svjedoči svega 20 poena Švedske za 20 minuta na parketu. U napadu se vidjelo da ima još dosta prostora za napredak, ali teško se buniti i nešto posebno negodovati kada imate na poluvremenu plus 21.

U drugom dijelu kao što se i očekivalo, Hrvatska je održavala razliku i tek mini serijom u završnici treće dionice Švedska je uspjela smanjiti na 58:45, ali ne i posebno zaprijetiti. Hrvatska je brzo u zadnjoj dionici otišla na 20 razlike i do kraja je bilo upitno samo s kolikom će razlikom Mršićevi igrači slaviti.

Jako dobar bio je mladi Mateo Drežnjak koji je za 24 minute ubacio 16 poena (6/6 za dva, 1/2 za tri, 1/5 slobodna) dok je Darko Planinić dodao 11 poena (4/6 za dva, 3/5 slobodna). Kod Švedske Tobias Borg ubacio je 11 poena uz osam skokova, a bivši igrač Zadra William Magarity jedini je još bio dvoznamenkast s deset poena (0/2 za dva, 3/5 za tri, 1/2 slobodna)

FOTO: Marko LukunicćPIXSELL

Europsko prvenstvo 2021., kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska72:56Švedska
Turska65:72Nizozemska
1Hrvatska 20+26
2Nizozemska 11-3
3Turska 01-7
4Švedska 01-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cibonaci22.02.2020. u 11:42
    Ja mislio ova Svedska neka ekipa, bez razloga se bojao.Mrsicu ne lupetaj, kaj si ti odigral obranu, pa ovi ne mogu prevest loptu, padaju, gube je iz ruku, njihov napad katastrofa, najlosija utakmica koju sam gledao, znas kakva je ekipa kad zabije 6 koseva, nisu mogli olimpijski bazen pogoditi, a ni... [više na forumu]
    cibonaci