Nogomet

Štimac: 'Svi kao da jedva čekaju da Dalić ode'

Matej Kačan • četvrtak, 09.04.2020.
Štimac: 'Svi kao da jedva čekaju da Dalić ode'
Foto: Pixsell

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac je gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" komentirao situaciju oko koronavirusa, a dao je i svoj sud oko hrvatske reprezentacije...

Bivši hrvatski izbornik i nekadašnji trener Hajduka Igor Štimac trenutno je izbornik Indije gdje je i bio sve do izbijanja koronavirusa i zaoštravanja situacije, a u Hrvatsku se vratio doslovno u posljednji trenutak. Gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" gdje je prokomentirao cjelokupnu situaciju.

"Vratio sam se dan prije nego što su zatvorene sve granice, 14. ožujka. Na aerodromu su govorili svim strancima da neće moći ući u Hrvatsku", kazao je Štimac o svom povratku u Hrvatsku.

U Hrvatskoj su mjere stroge, no kakve su u Indiji? Mnogo je tamo ljudi, a poznate su ponekad i neutemeljene predrasude i zao glas te zemlje koja često nosi stigmu nehigijenske sredine.

"Indijci su pazili, mjerili su temperaturu. Opasnost je bila vidljivija u susjednim zemljama, ne toliko u Indiji. bilo je par slučajeva studenata u Wuhanu te 16 talijanskih turista. Situacija nije baš dobra, preko milijardu je stanovnika i ukinuli su pravilo razmaka od dva metra jer bi mnogo Indijaca završilo van zemlje. Virus se širi i bit će tu puno problema."

Štimcu na profesionalnom planu rezultatski ne ide baš dobro pa u kvalifikacijama za Katar 2022. ima tek tri boda te gotovo sigurno neće vidjeti SP. No on se za svoj posao ne brine jer je u pitanju dugoročni projekt.

"Ne razmišljam o statusu svog posla, i dalje radim svakodnevno. S igračima sam u komunikaciju preko grupe na WhatsAppu, a razgovaram i sa savezom. Biti izbornik je drukčiji posao. igrači imaju utakmice dvaput tjedno, a mi tek sedam-osam utakmica godišnje. Borimo se za treće mjesto u grupe koje vodi direktno na Azijski kup. Momčad je mlada i gradimo je za budućnost, za SP 2026."

Europsko prvenstvo je odgođeno s 2020. na 2021., a to Hrvatskoj svakako ne paše zbog godišta glavnih vedeta. Luka Modrić će u vrijeme Eura 2021. biti s krive strane 35., a Ivan Rakitić će imati 33 godine.

"Mislim da odgoda neće utjecati na hrvatske ambicije koje su uvijek najviše, ali svakako da ne ide u prilog zbog godina igrača, pogotovo Modrića i Rakitića. Ako ste stariji, teže se prilagoditi zahtjevima nogometa", iskren je Štimac.

Štimac je reprezentaciju vodio nakon odlaska Slavena Bilića 2012. sve do 2014. i dolaska Nike Kovača tako da je upoznat s jezgrom ekipe koja je u Rusiji odvojila srebro.prokomentirao je zato i sudbinu njegovog kolege Zlatka Dalića.

"Dalić je toliko puta rekao kako uživa voditi Hrvatsku. Ne vidim da želi otići, a mi kao da želimo da što prije ode. Dao nam je toliko razloga za veselja i vjerujem da će ih davati još. Svi znamo za njegove ambicije vođenja velikog europskog kluba i treba mu dopustiti da ih ostvari ako dođe takva ponuda", u obranu svog kolege je stao bivši hrvatski izbornik.

Štimac je Uskrs trebao provesti radno u Indiji, ali se situacija rasplela tako da će ga dočekati kod kuće u Splitu. U obiteljskom ugođaju svakako nije dosadno s dva živahna sina.

"Kad sam prije dva mjeseca odlazio u Indiju sam bio zabrinut jer sam trebao ostati četiri i pol mjeseca i odraditi dva ciklusa. Tužan sam, ali i sretan. Ne trebamo juriti za prolaznim vrijednostima, već se okrenuti sebi samima. Želim svima sretan Uskrs s puno radosti. Ja ću ga provesti s dva sina. Niko ima dvije i pol godine, a Ivanu je osam. Puno je treninga i jurnjave po stanu, ima nogometa na balkonu tako da svakako nije dosadno", završio je Štimac.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!