Košarka

Stipčević: 'Reprezentacija je uvijek čast, ja sam na raspolaganju i nikada neću reći ne'

Branimir Korać • petak, 08.05.2020.
Stipčević: 'Reprezentacija je uvijek čast, ja sam na raspolaganju i nikada neću reći ne'
Foto: Pixsell

Jedan od hrvatskih internacionalaca je i Rok Stipčević koji je završio sezonu u Italiji, ali priznaje kako bi se tamo vratio, isto kao što ne bi nikada mogao odbiti reprezentaciju...

Današnje izdanje Sportklubovog podcasta u goste je doveo Roka Stipčevića koji je početkom travnja napustio Italiju i vratio se u Hrvatsku. Stipčević je pričekao na odluku o nastavku sezone i kada je postalo službeno da ga neće biti, zaputio se prema Hrvatskoj.

"7. travnja je stigla odluka o završetku i poništavanju sezone i odmah sam zatražio potvrdu hrvatskog konzulata u Milanu te dobio dopuštenje za povratak jer sam bio negativan. Još sam prošao provjere na granici, ali nije bilo nikakvih problema", tvrdi Stipčević.

Kao Zadranin, Stipčević ne može bez svog kluba i pozorno upija svaku vijest o njemu.

"Pratim Zadar svaku utakmicu, to je moj klub i puno mi je dao. Bio sam u njemu u zlatnom razdoblju od 2003. do 2010. godine i žao mi je što danas nije tako dobra situacija. Nedostaju rezultati prve momčadi, a tako je teško privući i mlađe igrače. Djeca se ne poistovjećuju s klubom, ali ne možemo sve svaliti na klub i tvrditi da je glavni krivac."

Talijani se ne mogu pohvaliti kvalitetnim radom s mlađim igračima, a Stipčević tu ističe Turke i Litavce.

"Talijani se uglavnom baziraju na prvu momčad i strance, ali Litva i Turska puno više pozornosti pridaju mladim igračima. Litva me oduševila, tamo se svaki trening prati i snima, svi žive za to. Turci imaju dobre mlade igrače, primjer je Banvit koji je još prije šest-sedam godina kada sam bio tamo imao mlade igrače koji su mogli konkurirati za prvu momčad. Kada je nastala kriza, jednostavno su ih gurnuli u vatru i nadoknadili rupe."

Stipčević je za priliku domaćim igračima, a ne strancima u reprezentaciji.

"Nisam ja taj koji bi trebao o tome pričati, a odluka treba biti usuglašena. Mislim da bi trebali igrati domaći igrači, već smo imali strance pa rezultati nisu bili ništa bolji. Svaka čast Ukiću što se vratio u reprezentaciju, boljeg na playju nemamo. To je jedna od slabijih pozicija, ali nije isključivi razlog zašto nema rezultata, to je samo bježanje od bitnijih problema. Playja se može kompenzirati."

Rok smatra kako je napravljen dobar potez odlaskom na Ljetnu ligu.

"Bila je to odlična ideja jer se igralo protiv igrača željnih uspoređivanja i dokazivanja. Ako nemaš opterećenje rezultatom, možeš igrati i opušteno, a dvije pobjede u kvalifikacijama kasnije, dokaz su da je sve to bilo uspješno. Bilo bi dobro da svi naši NBA igrači igraju za reprezentaciju. Oni su svi dokazali da zaslužuju biti tamo. Bojanu svaka čast, Utah je vrhunska sredina za njega."

Pred Hrvatskom su olimpijske kvalifikacije u Splitu.

"Najviše se pribojavam Ace i Brazila, on će živjeti za tu utakmicu. Pitanje je s kim će moći računati iduće godine, ali ako Hrvatska bude kompletna, trebala bi se kvalificirati."

Na osobnom planu, sljedeće sezone ponovno će vjerojatno u Italiju, a za reprezentaciju je uvijek na raspolaganju.

"Planiram igrati još 4-5 godina. Volio bih opet u Italiju i sve ide prema tom smjeru, još se ne planiram vraćati u hrvatsku ligu. Reprezentacija je uvijek čast, za bilo koju poziciju ja sam uvijek na raspolaganju i nikada neću reći ne reprezentaciji."

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!