Tenis

Duje Ajduković do najveće pobjede u dosadašnjem dijelu karijere

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 01.10.2020.
Duje Ajduković do najveće pobjede u dosadašnjem dijelu karijere

U svom gradu pred svojim ljudima Duje Ajduković došao je do najveće pobjede dosadašnjeg dijela karijere! U drugom kolu Split Opena iznenadio je nekoć 24. tenisača svijeta Martina Kližana sa 6:0, 6:4, na oduševljenje lijepo ispunjenih tribina Centralnog terena na Firulama.

Splitski se tenisač prošetao prvim setom osvojivši ga za svega 20 minuta bez izgubljenog gema. Kližan je bio posve indisponiran, no Duje je igrao bez greške i koristio je svaku situaciju. Ajduković je i u drugi set krenuo sjajno, breakom za 2:1, a onda se zahuktalo. Ljevoruki Slovak, osvajač šest ATP turnira, promijenio je taktiku. Počeo je forsirati visoke lopte i igrati s puno slicea u udarcima, na što se Duje u početku nije najbolje prilagodio te je odmah izgubio servis. Kod 3:3 Duje je izvukao najvažniji gem spasivši ukupno četiri break prilike, a onda je u sljedećem gemu opet oduzeo servis Kližanu i u maniri puno iskusnijeg tenisača bez većih problema odservirao za trijumf koji ga vodi u četvrtfinale.

"Imao sam dosta dobrih pobjeda, ali ova je najbolja. Ušao sam dobro u meč, on me očito nije poznavao pa je igrao kako inače vjerojatno ne bi. Kada je skužio gdje sam slab, oduzeo mi je servis. Trebala su mi dva gema da se prilagodim na njegove visoke lopte, pronašao sam rješenje. Imam glavu, u tome sam jak, a i publika mi je dosta pomogla", rekao je nakon meča devetnaestogodišnji Ajduković koji će ovom pobjedom skočiti s 462. mjesta na otprilike 419.

Priliku za ulazak među 400 u poretku imat će u petak u četvrtfinalu protiv još jednog igrača iz Bratislave, Jozefa Kovalika. Drugi je nositelj protiv Frederica Ferreire Silve ispustio vodstvo 4:0 u trećem setu i realizirao tek sedmu meč-loptu za pobjedu 2:6, 6:2, 7:5. Kovalik je 124. na ATP listi, bio je i među 100, a na Challengeru je osvojio pet titula. Najveću pobjedu karijere ostvario je u Chennaiju 2017. godine kada je pobijedio Marina Čilića.

Dalje je prošao i nekadašnji polufinalist Umaga Alessandro Giannessi koji je protiv trećeg nositelja Bradleyja Klahna vodio 7:6 (7), 3:0 kada mu je ovaj predao zbog bolova u leđima. Amerikanac je u tie breaku prvog seta prosuo vodstvo 6:3.

U konkurenciji parova odigrani su svi mečevi četvrtfinala, a parovi polufinala su Goransson/Reese – Luz/Matos i Huey/Lammons – Martinez/Reyes-Varela.

ATP Challenger Split Open, 2. kolo
Ajduković (Hrv, WC) – Kližan (Svk, 6) 6:0, 6:4
Giannessi (Ita) – Klahn (SAD, 3) 7:6 (7), 3:0 predaja Klahna
Kovalik (Svk, 2) – Ferreira Silva (Por) 2:6, 6:2, 7:5

Parovi, četvrtfinale
Goransson/Reese (Šve/SAD, 1) – Klahn/Polansky (SAD/Kan) predaja b.b.
Martinez/Reyes-Varela (Ven/Mek, 2) – Jaziri/P. Sousa (Tun/Por) 6:3, 6:2
Huey/Lammons (Fil/SAD, 3) – Brkić/Troicki (BiH/Srb) 6:2, 6:4
Luz/Matos (Bra, 4) – Galloway/Hach Verdugo (SAD/Mek) 6:4, 6:0

FOTO: Robert Pleško

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!