Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Japanu je Svjetsko prvenstvo generalka za Olimpijske igre

Mihaela Bradovski • četvrtak, 24.12.2020.
Predstavljamo sudionike SP-a: Japanu je Svjetsko prvenstvo generalka za Olimpijske igre

Japan na ovo Svjetsko prvenstvo dolazi pokazati napredak u odnosu na prošlo na kojem je bio posljednji. Ovo će mu ujedno biti i generalna proba za Olimpijske igre...

Jedan od protivnika Hrvatskoj u skupini Svjetskog prvenstva u Egiptu je i Japan. Japan spada među autsajdere i reprezentaciju koja nema visoku kvalitetu, ali s Dagurom Sigurdssonom na klupi sigurno napreduje. Ono što je za Japan najvažnije je da bude koliko-toliko konkurentan na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sigurdsson je u Japan stigao nakon što je s Njemačkom osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Poljskoj pa broncu na Olimpijskim igrama u Riju. Bio je svjestan kako može zaboraviti visoke plasmane, kako dolazi kao učitelj u Tokio pripremati reprezentaciju za Olimpijske igre 2020. godine, a njegov rad se osjetio već na prošlom Azijskom prvenstvu.

"Želimo biti bolji nego što smo bili na prošlom Svjetskom prvenstvu kada smo završili na 24. mjestu. Naravno, želimo prikazati Japan u pozitivnom svjetlu, s igrom koja će nam dati nadu na Olimpijskim igrama koje su na rasporedu poslije Svjetskog prvenstva", govorio je Sigurdsson.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj, Japan je bio na posljednjem mjestu. Bio mu je to 14. nastup na svjetskim prvenstvima, a do njega je došao zahvaljujući pozivnici. I tada je bio s Hrvatskom u skupini te upisao poraz 35:27, a jedino ga je još Sjeverna Makedonija uvjerljivo svladala (38:29).

Sjećamo se koliko su Španjolci i Islanđani imali problema s Japancima. Na poluvremenu je Japan čak i vodio protiv Španjolaca, Island je imao samo gol prednosti,a na kraju su i jedni i drugi slavili s četiri gola prednosti. Bahrein ga je u zadnjem kolu svladao s tijesnih 23:22. I nakon toga u Presidents Cupu bio je konkurentan te gubio s tijesnih 27:25 od "ujedinjene" Koreje i 32:29 od Angole.

Japan

Vratari: Yuta Iwashita (Toyota Boshoku Kyushu), Motoki Sakai (Toyoda Gosei), Takumi Nakamura (Toyoda Gosei)

Desna krila: Hiroki Motoki (Osaki Electric), Naotsugu Demura (Toyoda Gosei)

Desni vanjski: Keisuke Matsuura (Hokuriku Electric Power), Shinnosuke Tokuda (Toyoda Gosei), Jin Watanabe (Toyota Auto Body)

Srednji vanjski: Asumi Kitazume (Toyota Auto Body), Yuto Agarie (Daido Steel), Kotaro Mizumachi (Toyoda Gosei)

Lijevi vanjski: Adam Yuki Baig (Zeekstar Tokio), Kohei Narita (Wakunaga Pharmaceutical), Tatsuki Yoshino (Toyota Auto Body)

Lijevo krilo: Naoki Sugioka (Toyota Auto Body), Remi Anri Doi (Osaki Electric), Goki Koshio (Toyoda Gosei)

Pivot: Kenya Kasahara (Toyota Auto Body), Hiroyasu Tamakawa (Osaki Electric), Sota Takano (University of Tsukuba), Shinya Tamada (Toyota Auto Body)

Japan je prije dvije godine završio na posljednjem mjestu, ali nije bio kanta za napucavanje, za svladati ga bio je potreban ozbiljan pristup.

Ako se pomaknemo još dvije godine unazad na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, gdje je Japan uspio izvući jednu pobjedu protiv Angole, tada je također odigrao nekoliko kvalitetnih utakmica protiv renomiranijih protivnika. Poljsku i Brazil dugo je držao u neizvjesnosti, ali u svim tim utakmicama koje je na kraju gubio, na oba prvenstva, Japan je bio u utakmici dok je bilo snage. Svuda je padao u završnici nakon što se dugo borio s fizički nadmoćnim protivnicima.

Drugi razlog je neiskustvo igranja velikih utakmica, pogotovo jer danas kompletna japanska reprezentacija igra u Japanu. "Naš stil igre je jedinstven, igramo vrlo brzo i vidi se da smo sve bolji. Taj problem nedostatka iskustva u velikim utakmicama definitivno postoji i to je teško treningom popraviti", priznaje Sigurdsson.

Napredak na prošlom Azijskom prvenstvu bio je očit. Tu je Japan imao u džepu plasman u finale, ali je u tijesnoj utakmici ipak poražen od Koreje. Do polufinala ga je svladao samo Katar, a on je bio bolji od Kine, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina. S Južnom Korejom je u polufinalu vodio žestoku bitku, završilo je 29:29 u regularnom dijelu nakon što je Japan konstantno vodio da bi Koreja u produžetku slavila s 34:32. Bronca je stigla pobjedom protiv Bahreina.

Što se tiče igrača na koje treba obratiti pozornost tu su iskusni Remi Anri Doi, Japanac rođen u Parizu koji je nastupao i za francuske klubove, a nakon prošlog SP-a i on je otišao u Japan te tamo nastupa za Osaki Electric. Tu je i srednji vanjski Yuto Agarie koji je proglašen za MVP-a Azijskog prvenstva, desno krilo Hiroki Motoki, desni vanjski s europskim iskustvom Shinnosuke Tokuda te još jedan desni vanjski Jin Watanabe. Na lijevom vanjskom je Tatsuki Yoshino.

Iskusni vratari Akihito Kai i Yuki Kubo nisu pozvani na završne pripreme i Sigurdsson se okreće novim vratarima. Nekako su najtanji na poziciji pivota koji su tu isključivo kao snaga u obrani, u napadačkom dijelu ne igraju neku posebnu ulogu. Zbog svog načina igre malo je akcija prema crti pa dvometraš Hiroyasu Tamakawa i tri centimetra niži Kenya Kasahara uglavnom imaju bitne obrambene uloge.

Na ovom Svjetskom prvenstvu za početak će pokušati izbjeći posljednje mjesto u skupini, a tu bi se trebala voditi bitka s Angolom. "Tu su Hrvatska i Katar koji spadaju među najbolje svjetske momčadi te Angola od koje smo izgubili 32:29 na prošlom SP-u. Bit će zahtjevno, posebno na fizičkom planu. Zbog problema s koronavirusom na žalost morali smo otkazati sve prijateljske utakmice, nećemo doći prvo u Europu već iz Japana idemo izravno za Egipat, kompletne pripreme morat ćemo odraditi u Tokiju što nije idealno", kaže Sigurdsson.

Nastup u Egiptu bit će generalna proba za Olimpijske igre gdje Japan želi svladati sebi ravne i napraviti iskorak te otkinuti pokoji bod i nekom kvalitetnijem. Dosad je bio blizu u nekim susretima, ali nije napravio taj zadnji korak.

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!