Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Rusija s novim izbornikom želi pokazati da može sa svima

Branimir Korać • ponedjeljak, 28.12.2020.
Predstavljamo sudionike SP-a: Rusija s novim izbornikom želi pokazati da može sa svima

Rusija svakako spada među velikane svjetskog rukometa bez obzira na lošije rezultate u posljednjih 15-ak godina. Kroz povijest je igrala veliku ulogu, osvajala velike trofeje, a danas je ipak daleko od toga...

Zbog suspenzije nametnute Ruskom olimpijskom odboru zbog manipulacija s dopingom, Rusija ne može nastupiti na ovom, Prvenstvu pod svojim imenom, pod ruskom zastavom i uz rusku himnu. Reprezentacija će tako nositi službeni naziv Momčad Ruske rukometne federacije. Za potrebe lakšeg pisanja mi ćemo ovu reprezentaciju u nastavku teksta ipak zvati - Rusija.

Rusi su posljednjih godina imali vrlo iskusnu reprezentaciju koja je po imenima uvijek izgledala opasno, međutim već više od 15 godina rezultata nema, oni su uglavnom ispod očekivanja i nakon odlaska sa scene one zlatne generacije s Lavrovom, Torgovanovom, Kokšarovom i ostalima, Rusija više nije bila ono što je bila.

Vladimir Maksimov bio je kreator svih uspjeha Rusije nakon raspada SSSR-a i jedini je trener uz Claudea Onestu i Ulrika Wilbeka koji je s jednom reprezentacijom osvojio europsku i svjetsku titulu te olimpijsko zlato. Wilbek je to uspio sa ženskom reprezentacijom Danske, no ne i s muškom.

Današnju Rusiju, odnosno momčad Ruskog rukometnog saveza, vodi Velimir Petković, iskusni stručnjak koji je prošao puno toga u karijeri, gotovo cijeli trenerski vijek proveo je radeći u Njemačkoj i tek ove godine preselio je u Rusiju gdje je preuzeo i reprezentaciju i moskovski CSKA.

Prije Petkovića reprezentaciju je vodilo legendarno krilo Eduard Kokšarov koji je s Rusijom ostvario vrlo razočaravajući rezultat na prošlom Europskom prvenstvu. Bio je u skupini s Mađarskom, Islandom i Danskom te završio na posljednjem mjestu. Ključna mu je utakmica bila u drugom kolu protiv Islanda i baš je nju odigrao najlošije te katastrofalno izgubio s 11 razlike.

Rusija

Vratari: Denis Zabolotin (SKIF Krasnodar), Viktor Kireev (CSKA), Dmitri Pavlenko (Čehovski Medvedi), Stanislav Tretinko (SGAU Saratov)

Desna krila: Dmitri Kornev (Čehovski Medvedi), Aleksej Fokin (CSKA)

Desni vanjski: Andrej Beljaev (SGAU Saratov), Sergej Ivanov (SKIF Krasnodar), Dmitrij Kiseljev (Čehovski Medvedi), Aleksandr Kotov (Čehovski Medvedi)

Srednji vanjski: Ilja Belevcov (SKIF Krasnodar), Dmitrij Žitnikov (PICK Szeged)

Lijevi vanjski: Sergej Mark Kosorotov (Čehovski Medvedi), Aleksander Škurinskij (Meškov Brest)

Lijeva krila: Igor Soroka (CSKA), Roman Ostašenko (Čehovski Medvedi)

Pivoti: Pavel Andreev (Čehovski Medvedi), Aleksandr Ermakov (Čehovski Medvedi), Denis Vasiljev (Chartres), Vjačeslav Kasatkin (Vaslui)

Nakon tog lošeg nastupa Kokšarov je napustio klupu, a reprezentaciju su napustili Oleg Grams, Dmitrij Kovaljov i Timur Dibirov, a uveden je veći broj mlađih igrača s ciljem pomlađivanja i građenja neke nove Rusije. Od onih iskusnijih tu su ostali Pavel Atman koji danas ipak nije niti sjena onog Atmana s vrhunca karijere, Viktor Kireev, Danil Šiškarjev i Dmitrij Žitnikov.

To su igrači koji su prošli puno toga i koji imaju veliko iskustvo, ali i motiv pokazati kako je nastup na prošlom Euru bio ispod mogućnosti Rusije i da ona vrijedi više. Osim toga Rusija i dalje žudi za pravim rezultatom. U polufinalu nekog velikog natjecanja zadnji put je bila 2004. godine na Olimpijskim igrama u Ateni kada je osvojila broncu. Skupinu je tamo prošla jedva pobjedom protiv Islanda u zadnjem kolu da bi u četvrtfinalu izbacila Francusku pa izgubila od Njemačke i onda Mađarima uzela broncu.

Nakon toga više se nisu približili odličju na velikom natjecanju. Tri puta zaredom neće vidjeti Olimpijske igre, a u zadnjih deset godina na Europskom prvenstvu najbolji plasman bilo je deveto mjesto dok je na Svjetskom prvenstvu 2013. godine u Španjolskoj bila sedma. U osmini finala izbacila je Brazil da bi u četvrtfinalu tijesno izgubila od Slovenije. Jevdokimov, Atman, Gorbok, Žitnikov, Rastvorcev, Šiškarjev, Čipurin, Šelmenko, Dibirov, Igropulo, bila je to dobra reprezentacija koja je u Španjolsku došla boriti se za odličje, ali nije izdržala u završnici.

Rusi su imali dosta tih tijesnih poraza u završnicama, psihološki su padali kada se rezultat lomio i to je bio jedan od glavnih razloga zašto nisu napravili taj iskorak.

Dolaskom Petkovića na klupu nadaju se kako će se nešto promijeniti. Skupina u Egiptu nije loša, prolazna je, u konkurenciji sa Slovenijom, Bjelorusijom i Južnom Korejom momčad Ruske rukometne federacije sigurno ima što za reći.

"Da nisam bio optimist oko ove reprezentacije bogate tradicije, sigurno ne bih uzimao ovaj posao. Mislim da imamo dobre šanse za prolazak u sljedeću fazu natjecanja. Treba priznati kako je prvi favorit za prvo mjesto u skupini ipak Slovenija koja ima dobre i vrlo spremne igrače koji već dugo vremena igraju zajedno", istaknuo je Petković.

Jedan od glavnih ruskih aduta bit će vratar Viktor Kireev koji je također optimist po pitanju dobrog rezultata.

"Nije nam bitno s kim igramo. Moramo pokazati svoj maksimum u svakoj utakmici i potvrditi da možemo igrati s najboljim reprezentacijama svijeta iako smo ovdje došli s wild cardom. Sanjamo nešto veliko, a ne samo nastup na Svjetskom prvenstvu. Igrali smo na svakom turniru, ali na svakom nam je nešto nedostajalo. Sanjam prolazak skupine i odlazak daleko u turnir", kaže Kireev.

Prolazak skupine ne bi smio biti upitan, a za dalje teško je reći. Rusija mora imati puno stabilniju psihu za početak da bi mogla napraviti nešto više, dosad je uglavnom padala na tom polju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!