Nogomet

Što se može napraviti na ovim pripremama hrvatske reprezentacije?

Sportnet • subota, 05.06.2021.
Što se može napraviti na ovim pripremama hrvatske reprezentacije?
Foto: Pixsell

Pripreme u sportu iznimno su bitne, vrlo često i presudne, nogomet tu nije izuzet. U neka prošla vremena pripreme u klubovima i reprezentacijama trajale su duže, imalo se više vremena, a igralo se manje utakmica, što se danas na tako kratkim pripremama može napraviti?

Hrvatska nogometna reprezentacija krenula je s pripremama 25. svibnja u Rovinju, no, nisu svi igrači bili na okupljanju, neki su došli par dana poslije, dok neki npr. mladi reprezentativci koji su nastupali protiv Španjolske u četvrtfinalu Europskog prvenstva poput Gvardiola, Ivanušeca i Bradarića tek 4. lipnja.

U tim mini pripremama reprezentacija ima dvije prijateljske utakmice, od kojih je jednu već odigrala i to na način koji većinu nije zadovoljio. Pitanje koje se postavlja je što se u vremenski skučenim pripremama može napraviti, koliku ulogu možda može odigrati kondicijski trener?

Europsko prvenstvo za Hrvatsku počinje 13. lipnja utakmicom protiv Engleske, ozbiljniji razvoj sposobnosti u tako kratkom periodu teško može imati smisla, dapače, povećavanje intenziteta treninga može imati vjerojatno više negativnih od pozitivnih posljedica na igrače s obzirom na broj utakmica i treninga u njihovim nogama kroz ovu sezonu. Većina njih imala je utakmicu gotovo svaka tri dana, pametnim planiranjem i programiranjem treninga i pametnim opterećivanjem stručni stožer može vješto izbjeći zamor, naravno, u svemu tome bitnu ulogu igra i atmosfera u ekipi.

Ono što se moglo isčitati iz nekoliko intervjua i javnih nastupa kondicijskog trenera hrvatske nogometne reprezentacije izv.prof.dr.sc Luke Milanovića njegova glavna usmjerenost je poštovanje navika igrača i kvalitetan kontakt s njihovim osobnim trenerima i trenerima u klubovima, što je sigurno imalo ulogu u osvojenom srebru u Rusiji.

Također, izbor metoda oporavaka ključan je faktor, tu ulogu igra cijeli stručni stožer na čelu s kondicijskim trenerom i medicinskim osobljem. Sve navedeno u Rusiji je štimalo jer da nije ne bi se igralo finale nakon onoliko iscrpljujućih utakmica i produžetaka, za takav uspjeh sve se mora poklopiti. Vjerujemo da će taj dio opet biti kvalitetno odrađen, ono što nam je preostalo je vidjeti kako će sve to izgledati na terenu kada je najbitnije, a to je ipak ključ, biti najbolji u pravo vrijeme, dakle, ne nužno u pripremnim utakmicama.

AUTOR: Jurica Stančić

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!