HT Prva liga, 7. kolo, 29.08.2021, 21:00 h, Gradski stadion u Poljudu, Split
Suci: Fran Jović, Goran Pataki, Luka Pušić, Zdenko Lovrić
Hajduk
Hajduk
Josip Elez 54'
1:2(0:2) Rijeka
Ivan Tomečak 21'
Josip Drmić 42'
Rijeka

Rijeka na krilima sjajnog Ampema uzela sva tri boda u Splitu

Matej Kačan • nedjelja, 29.08.2021.
Rijeka na krilima sjajnog Ampema uzela sva tri boda u Splitu
Foto: Pixsell

Sedmo kolo HT Prve lige jadranskim su derbijem zaključili Hajduk i Rijeka, a gosti su sjajnim prvim poluvremenom uzeli 2:1 pobjedu i prekinuli niz Bijelih...

Dosta je bilo nadanja i iščekivanja odjadranskog derbija u Splitu jer je Hajduk u ovaj susret ušao kao lider na tablici, ali je Rijeka ipak pokazala kvalitetu i zrelost te je sjajnim prvim poluvremenom iskažnjavala Hajduk, a onda zadržala vodstvo i slavila.

Krenuo je Hajduk aktivno i na krilima publike, ali je u desetoj minuti taj balon optimizma naglo ispuhan trenutkom koji je možda i prelomio susret. U jednom ispucavanju lopte se ozlijedio Lovrencsics u kojeg je ušao Pavičić i Mađar nije mogao nastaviti.

Umjesto njega je na desnu stranu obrane ušao Dellova, inače po vokaciji stoper, i to se vidjelo. Izgubio je Hajduk svoju prodornost na toj strani, a Prince Ampem je s lijevog krila počeo raditi dar-mar.

Lakoćom je bivši igrač Šibenika dominirao nad Dellovom i Sahitijem koji mu je pomagao i svojim je akcijama namjestio oba pogotka. U 21. minuti je nakon prodora poslao povratnu na udarac Selahija koji je Posavec obranio, ali je na odbijancu sam Tomečak koji s nekih 13 metara ne griješi.

Hajduk je nakon gola napao jer je osjetio da mu je potrebno izjednačenje do poluvremena, ali je taj pritisak ostavio ranjivu obranu na ubojitu tranziciju Rijeke. Tako je u 32. Issah Abass pobjegao opet na toj problematičnoj strani, sjurio se u sredinu te je potegnuo s 15 metara, ali je lopta odsjela na vratnici.

Imao je i Hajduk neke svoje udarce i šanse, najbolju onu Mlakara koji je u 33. minuti pucao pokraj gola s desne strane, ali kut je bio lošiji i ne može se to okarakterizirati zicerom. S druge je strane Rijeka po svakoj osvojenoj lopti kretala u ubojitu tranziciju.

Visoki pritisak Tomićeve ekipe funkcionirao je sjajno, Rijeka je osvajala lopte u opasnim zonama i odmah je radila kaos. Tako je u 39. Abass nakon kontre i ubačaja Drmića na drugu stativu iz blizine, ali iz trka gađao pokraj gola, a tri minute kasnije pada i drugi pogodak.

Opet je Ampem uzeo loptu, ovaj put na svojoj polovici i lakoćom se otarasio Sahitija pa Dellove, došao u opasnu zonu i na lijevoj strani pronašao Drmića. Ovaj sjajnim lažnjakom izbacuje Simića i desnom sjajno gađa malu mrežu suprotnog kuta za udvostručenje vodstva Rijeke.

Hajduk tako na poluvremenu nikako nije mogao biti zadovoljan jer posjed i napadi nisu urodili plodom, a s druge je strane rezultat mogao biti i gori i bilo je jasno da Gustafsson mora nešto mijenjati ako želi barem bod.

Te promjene su, zanimljivo, stigle tek nakon smanjenja. Hajduk je u istom sastavu izašao na teren i odmah je krenuo s dominacijom i napadima, a to se isplatilo u 54. minuti. Krovinović je izveo korner, a na prvoj stativi je čuvarima pobjegao Josip Elez koji zabija u bliži kut.

Tek nakon toga Hajduk mijenja, problematični Dellova izašao je iz igre iako je ušao, a zamijenio ga je Ivan Dolček te je defenzivno odgovorniji Čolina zatvorio desnu stranu. Hajduk je krenuo po bod, a Rijeka se zatvorila.

Čekali su gosti novu priliku za bijeg ne bi li riješili susret do kraja, a to se skoro dogodilo u 59. minuti kad je po istoj strani pobjegao Abass te je povratnom tražio Pavičića. Veznjak Rijeke je pucao s 13 metara i nitko mu nije izašao u blok, ali Posavec spašava Hajduk.

Nisu Bijeli u pola sata ogromnog pritiska stvorili nešto što bi se nazvalo zicerom, najbliže tome bio je mladi Stipe Biuk koji je u 64. zatresao vanjski dio mreže, ali je pucao dosta iskosa.

U 76. stigla je nova sjajna prilika iz kornera, opet je na prvoj stativi Elez koji ovaj put spušta na Simića koji u natrčavanju ipak ne zahvaća loptu dobro kraj ukopanog Prskala i nije uspješan kao u prethodnom kolu protiv Dragovoljca.

Do kraja je strateg Hajduka ubacio još tri igrača s klupe koji su trebali donijeti opasnost, ali to se nije dogodilo i Rijeka je izdržala te je uzela sva tri boda. Situacija na tablici sad je izjednačena pa imamo četiri kluba s 13 bodova i Goricu s 12, ali Rijeka i Dinamo imaju utakmicu manje.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!