Nogomet

Sosa: 'Bilo bi ostvarenje sna igrati na SP, nadam se zajedničkim minutama s Brekalom'

Matej Kačan • srijeda, 06.10.2021.
Sosa: 'Bilo bi ostvarenje sna igrati na SP, nadam se zajedničkim minutama s Brekalom'

Hrvatski lijevi bočni reprezentativac Borna Sosa na konferenciji je za medije najavio kvalifikacijske susrete s Ciprom i Slovačkom...

Borna Sosa drugi ciklus u nizu našao se na popisu reprezentacije, a velika razlika u odnosu na rujan je i povratak Luke Modrića. Sosa je opisao kako je to naći se na treningu s Modrićem, a otkrio je i ide li maksimalno u startove protiv tako važnog igrača.

"Definitivno je ikona, ali igra na suprotnoj strani od mene, a i igrali smo zajedno i nisam morao paziti na startove prema njemu. No, da sam igrao protiv njega pazio bih jer znam koliko je važan na utakmici koja je važnija od treninga. No, to ne znači da se na treningu ne ide sto posto."

Sosa se po prvi put na popisu našao u rujnu, tad nije bilo Josipa Brekala koji je mijenjao klub. Brekalo i Sosa su kumovi i najbolji prijatelji, a sad postoji šansa da u reprezentaciji zajedno zaigraju na istoj strani.

"Nadam se da hoćemo jer smo igrali zajedno jako dugo, praktički od šeste do 19. godine i uz to smo kumovi i najbolji prijatelji. Bilo bi ostvarenje sna da zajedno zaigramo za A reprezentaciju. No, vrijeme je na našoj strani i moramo biti strpljivi i to je neizbježno ako nastavimo igrati dobro."

Mnogi su rujanske akcije označavali kao najteži period jer igrale su se tri utakmice protiv jakih suparnika, ali Sosa ne podcjenjuje težinu ni važnost listopadskih susreta.

"Po težini mislim da je jedina razlika utakmica više u rujnu, znali smo i tada da je bitno osvojiti što više bodova protiv direktnih suparnika. Sad igramo zeznutu utakmicu protiv Cipra i protiv Slovačke, opet je najbitnije pobijediti obje utakmice i približiti se SP, ako budemo pravi, to neće biti problem."

Reprezentacija u gotovo svakom ciklusu ima novi izgled obrane, a ona je kliknula u rujnu pa nije primljen nijedan pogodak.

"Posložilo se u zadnjem ciklusu, u nekim je utakmicama i golman doprinio i poklopilo se, mi smo u tim utakmicama dali sve od sebe da primimo što manje golova. Zalaganje nakon izgubljene lopte bilo na maksimalnoj razini, a onda se i neke stvari poklope kad imaš takav pristup, neke stvari se vrate."

U ovim bi utakmicama čak tri četvrtine obrane moglo doći iz Bundeslige. Uz Sosu, tu su i Gvardiol te Stanišić pa bi obrana mogla biti vrlo mlada i s njemačkim štihom.

"Mislim da se dugo nije poklopilo da je toliko igrača iz Bundeslige u obrani, pratim ih jer igramo istu ligu i obojica su iznimno kvalitetni. Stanišiću je možda teže jer je u Bayernu, ali iskoristi svaku priliku. Za Joška svi znamo da je fantastičan igrač koji se ustalio u Leipzigu i bit će nam pozitivan za više godina, veselim se igrati s njim jer smo igrali zajedno u mladoj reprezentaciji."

Ne samo obrana, cijela reprezentacija ima bundesligaški štih, a Sosa koji je tamo već nekoliko sezona smatra da je porast broja Hrvata u Njemačkoj došao zbog promjene mentaliteta u tamošnjim klubovima.

"Mislim da su u Bundesligi promijenili način razmišljanja, krenuli su kupovati i razvijati mlade igrače, kao što je slučaj sa mnom i Joškom. Mi smo uvijek imali mlade i talentirani igrače koji su mogli igrati tamo, ali se mentalitet lige mijenja i to na bolje jer je liga mlada i kompetitivna i to je pozitivna stvar za sve nas koji tamo već tako mladi igramo."

Sosa sanja o nastupu na Svjetskom prvenstvu, to bi mu ujedno i bilo prvo veliko natjecanje.

"Kad u glavi zamisliš da bi mogao na SP, to je nešto o čemu sanjaš oduvijek. Od malena pjevaš pjesmu da si prvak svijeta kad god nešto pobijediš, to je ostvarenje sna u nogometu i ktome je inspiracija i motivacija veća da se to postigne što prije. To je potencijalno zadnje SP Cristianu, Leu i Modriću pa će ktome biti i spektakularnije."

Par riječi i o Cipru prije same utakmice.

"Bitno je uzeti tri boda i s njim ići na Slovačku, ali svi znamo da neće biti nimalo lako. To je protivnik koji se zna braniti i zna stati u čvrsti blok da 90 minuta ne primi gol, to mu je jedina zadaća. Na nama je da pokušamo razbiti blok i dati gol, imamo kvalitete u svakom segmentu za to i ako dajemo sve od sebe, trebali bi dobiti", zaključio je Sosa.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!