Rukomet

Sport nedjeljom: Rukometašice na popravnom, Žuti nastavljaju po teškom rasporedu

Matej Kačan • nedjelja, 10.10.2021.
Sport nedjeljom: Rukometašice na popravnom, Žuti nastavljaju po teškom rasporedu

Iako nema nogometnih liga, sportska nedjelja svejedno obiluje mnogim događajima iz različitih sportova pa se za svakoga može naći ponešto. Vaterpolisti Jadrana i Mladosti, košarkaši Splita, rukometne reprezentativke, nogometaši Francuske i Španjolske, vozači Formule 1, svi su oni u akciji...

LEN Liga prvaka, treće kolo

Treće kolo drugog kruga kvalifikacija za LEN Ligu prvaka donosi i susrete na turnirima u Zagrebu i Splitu, Definitivno će zanimljivije biti u Zagrebu gdje Mladost traži plasman u play-off nakon što je u subotu održala nade živima.

Žapci su pobjedom nad Montpellierom produžili svoje nade i šanse, ali u nedjelju imaju iznimno težak posao. Suparnik je srpski velikan Crvena zvezda koji je već ostvario dvije pobjede i siguran je putnik u play-off.

Mladost će jedno oko imati i na drugom susretu gdje Apollon Smirnis igra protiv Montpelliera. Navijat će se tu za Francuze jer u slučaju poraza Apollona Mladosti za prolazak može biti dovoljan i bod. Bitna je i gol razlika u slučaju pobjede Mladosti i Apollona, onda se zatvara krug od tri momčadi s 2-1.

Kombinacija je mnogo, ali je zato u Splitu sve riješeno. Jadran je s dvije uvjerljive partije i pobjede uzeo vrh svoje skupine i osigurao je prolazak. Dvije ekipe s 1-1, Barcelona i Primorac igraju međusobno pa Splićani i u slučaju poraza od Oradee sigurno zauzimaju jedno od prva dva mjesta.

No, nakon autoritativnih partija i kombinirane gol-razlike od 24:11, sigurno će Mile Smodlaka od svojih igrača tražiti maksimalan pristup i pobjedu nad posljednjeplasiranom momčadi skupine.

"Sad nas čeka Oradea, to ću iskoristiti da dam šansu mladima, nećemo se blamirati, idemo pobijediti, ali više će prilike imati mladi igrači", Smodlaka je najavio ovaj susret u kojem će ipak kombinirati sastav.

F1 Velika nagrada Turske (15)

U nedjelju je na rasporedu i VN Turske, 16. do 22 utrke Svjetskog prvenstva u Formuli 1 koje ne može biti napetije. Nakon velike drame po kiši u Sočiju, Lewis Hamilton za dva je boda vratio prednost na vrhu poretka vozača.

Max Verstappen tad je mijenjao motor te je krenuo iz posljednjeg reda, ali se na kraju probio do druge pozicije i minimizirao je štetu. Sad je red na Hamiltonu da se kocka, i Britanac je mijenjao motor.

On je u subotu bio najbrži na kvalifikacijama, ali je zbog promjene dobio kaznu od deset mjesta pa je u pole position promoviran momčadski kolega , dok je Verstappen drugi na startu.

VN Turske vratila se u kalendar 2020. godine nakon devet godina izbivanja, a u prošlosezonskom izdanju je slavio Hamilton ispred Pereza i Vettela. Inače je ovo tradicionalno jaka Ferrarijeva staza gdje su Talijani slavili tri puta, sva tri s Felipeom Massom, a da se tradicija ne gubi pokazala je i prošlosezonska utrka kad je Vettel stigao do trećeg mjesta u inače inferiornom Ferrarijevom bolidu.

Očekuje nas sigurno uzbudljiva utrka, a i kiša bi mogla dodatno začiniti sve. Prvih nekoliko zavoja bit će ključno jer Mercedes želi probijanje Hamiltona kroz poredak, dok istovremeno Bottas treba zadržati Verstappena. Nizozemac se žalio da je Mercedes mnogo brži na ovoj stazi pa bi stjecanjem rane prednosti i probojem na prvo mjesto sebi uvelike olakšao posao.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, drugo kolo: Češka - Hrvatska (17:20)

Nakon što su u kvalifikacije za EP krenule minimalnim porazom od Ukrajine, hrvatske rukometašice priliku za popravak traže na gostovanju u Češkoj. Poraz u prvom kolu sigurno je bio težak udarac, ali ne onoliko težak, koliko je to bila pobjeda Francuske nad Češkom.

Čehinje su od olimpijskih prvakinja izgubile c čak 16 pogodaka razlike i sigurno im moral može biti poljuljan, ali tu se krije i opasnost jer bit će motivirane pokazati da ipak vrijede više. Isto vrijedi i za Hrvatsku koja želi zadržati nade u plasman i obranu bronce.

Poraz od Ukrajine definitivno se nije očekivao u redovima reprezentacije, a zato je pobjeda u Češkoj apsolutni imperativ, a izbornik Nenad Šoštarić toga je svjestan:

"Ova nam utakmica puno znači jer nas pobjeda dovodi u poziciju da imamo realne izglede za plasman na Europsko prvenstvo", kazao je.

ABA liga, treće kolo, Budućnost - Split (17)

Košarkaši Splita zaista nisu imali sreće sa ždrijebom na startu ABA lige. Igrači Srđana Subotića u prva tri kola za suparnike imaju nominalno tri najjače momčadi u ligi pa tako nakon Zvezde i Partizana slijedi gostovanje u Podgorici kod Budućnosti.

Ne treba posebno naglašavati koliko je Budućnost višestruko skuplja i kvalitetnija momčad, ali ipak nije uvjerljiva na startu. Pobjeda nad FMP-om mogla je biti i sigurnija, dok je na to stigao poraz od Zvezde u čvrstom susretu.

Split je nakon poraza od Zvezde povezao četiri dobre utakmice pa je svladao Cibonu, izgubio od Partizana uz dobar dojam pa je povezao slavlja nad Furnirom i Goricom za mir u kući, iako su loše vijesti ozljeda centra Jonesa koji će zbog ramena izbivati mjesec dana.

Prošle sezone između ovih ekipa gledali smo dijametralno suprotne utakmice. Dok je u Podgorici razlika išla do plus 25 za Budućnost, na Gripama se svi sjećaju velike partije i trice Sanija Čampare za 78:77 pobjedu Žutih u povratničkoj utakmici Roka Ukića. Neka slično bude i danas.

Finale Lige nacija: Francuska - Španjolska (20:45)

Mali odmor od programa europskih kvalifikacija za SP 2022. nudi nam sama završnica Lige nacija. Za pobjedu u drugom izdanju ovog natjecanja i mjesto nasljednika Portugala borit će se Španjolska i Francuska na San Siru.

Ove dvije reprezentacije nisu razočarale u polufinalima protiv Belgije i Italije, a posebno se to odnosi na Francuze koji su na poluvremenu gubili 2:0, a onda je uslijedila "revolucija" i veliki preokret u režiji Mbappea, Benzeme i Thea Hernandeza u 90. minuti.

Posao u finalu neće biti lak, Španjolska je u polufinalu rutinski ispratila domaćina završnog turnira i aktualnog europskog prvaka Italiju, istovremeno joj prekinuvši svjetski rekordan niz bez poraza.

Dva gola Ferrana Torresa uz iznimnu dominaciju s igračem više pokvario je samo Pellegrini golom iz jedinog talijanskog udarca u drugom dijelu, ali pobjeda Furije nije dolazila u pitanje.

Španjolci možda nisu ona reprezentacija koja je pokorila sve, ali igraju sjajno, kao i na Euru kad su ispali tek s bijele točke protiv Italije. Jedan trofej bio bi velika potvrda sjajne forme, dok i Francuzi u vitrinama žele još jedno natjecanje uz SP koje trenutno drže.

Ostali važniji događaji

Liga nacija, za treće mjesto
Italija - Belgija 15:00

ATP Indian Wells, prvo kolo

WTA Indian Wells, prvo kolo

ABA liga, treće kolo
Mega Basket - Krka 12:00
Igokea - Crvena zvezda 19:00

Prva muška košarkaška liga
Zapruđe - Samobor 13:30
Amfora - Hermes 18:00

1. HKLŽ
FSV - Trešnjevka 18:00
Ragusa - Pula Moviter 18:00

Paket24 Premijer liga
Zamet - Dubrovnik 14:00
Sesvete - Varaždin 19:00

Kvalifikacije za LEN Eurokup
Sabadell - Solaris 9:30

FOTO: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!