Ostali sportovi

Veliki uspjeh odbojkašica Mladosti: Lodz poražen i drugi put, izboreno polufinale CEV kupa!

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 01.02.2022.
Veliki uspjeh odbojkašica Mladosti: Lodz poražen i drugi put, izboreno polufinale CEV kupa!
Foto: Pixsell

Sjajna, vrhunska utakmica u Domu odbojke na Savi, u kojoj su mladostašice u uzvratu četvrtfinala Kupa CEV pobijedile zlatnim setom poljsku ekipu Commerceone Lodz, nakon što je susrert u regularnom dijelu završio sa 3:2 za Poljakinje, isto kao što su mladostašice slavile prošli tjedan u Lodzu. Susret, iscrpljujuć do krajnjih granica, pred navijačima oba kluba, trajao je punih 149 minuta...

U prvom su setu gošće povele najprije 8:5, nakon serije 4:0, potom imale i 12:7 te najveću raziliku kod 15:8 i 17:10. Mladost je opasno živjela u tom setu, no smogle su domaće igračice snage za preokret, a nakon što su dobile pravdu u challengeu, koji se koristi od četvrtfinala, kod 17:19, zaigrale su u finišu kao preporođene. Još jedan challenge im daje za pravo kod 22:22, a onda kreće nova utakmica. Hrabro su odvele mladostašice set na razliku, sve do konačnih 29:27. U tom setu su domaće imale devet blokova, gošće tek jedan, te jednu servis pogrešku prema četiri Lodza.

U drugom setu, u kojem je gostujući trener promijenio dosta igračica tražeći raspoloženu postavu, Mladost vodi 4:1 i 16:13, no ne uspijeva se odlijepiti na višu razliku pa Poljakinje to prate, a kod 18:20 prelaze i u vodstvo. Mladost izjednačava na 20:20, no Lodz je iskusna ekipa koja ne propušta više šansu i set uzima s 25:21, za izjednačenje na 1-1 u setovima.

U trećem je domaća ekipa potpuno razbijena, već do 2:8 Leonard Barić je potrošio bezuspješno dva time-outa. Lodz vodi 12:4 i već se vidi kraj seta, na kraju je završilo 25:14 i 2-1 u setovima za Lodz. Mladost je pala u prijemu servisa, u trećem setu 48 prema 64 posto gošći, u drugom setu sličan postotak, Mladost 42 posto, Lodz 63 posto. A više ne funkcionira niti blok, tek jedan u trećem setu, bez as servisa...

No, male promjene tijekom trećeg seta u ekipi Mladosti očito su donijele ploda, ili barem malo odmorile i smirile neke prvotimke. Jer, u četvrti su set ponovno ušle puno hrabrije i goropadnije, što rezultira visokim vodstvom od 14:7. Lodz traži minutu odmora, drugu u setu. Korektorica Mika Grbavica ponovno je glavna pokretačka snaga, profunkcionirao je odmah i blok, servis, napad, obrana, sve... No, niti gošće se ne predaju, stišću i dolaze do 13:16. Ipak, to je bio samo kratki predah mladostašica, koje ponovno imaju ozbiljnije vodstvo od 19:13 i 20:14. No, poeni idu u serijama po tri, Lodz ima 17:20, Mladost 23:17, do konačnih 25:20 i izjednačenje na 2-2 u setovima. U ovom setu ponovno dobar blok Mladosti, 5-1, servisi 2-2, napad 8-12 poena ali i 44 posto prijema servisa domaćih prema samo 38 posto gošći, čemu su kumovali puno opasniji servisi ekipe Leonarda Barića.

Peti set bolje otvaraju gošće, imaju 4:2 i 8:5, do promjene strana. No, onda jedan promašeni servis i odmah nakon toga as Šamadan tjeraju gošće na time-out kod njihovog vodstva od 9:8. Dva poena potom, kod 11:8 za Lodz Barić traži minutu odmora, ne bi li zaustavio nalet gošći. Nije pomoglo, niti neke taktičke izmjene kasnije, Lodz odlazi do 15:9 i konačnih 3-2 u regularnom dijelu. Odlučio je na kraju zlatni set.

U kojem su mladostašice nakon smeča Grbavice imale 8:5 na promjeni strana. No, gošće se žilavo bore pa kod 10:9 Barić smiruje ekipu minutom odmora, nakon što su vodile s 9:5. Smirile su se, i ponovno preuzele konce igre u svoje ruke, otišavši do 15:11 i pobjede u zlatnom setu i ovom susretu, za polufinale Kupa CEV.

Mika Grbavica i Martina Šamadan sa 22 poena najučinkovitije u redovima pobjednica.

Trener Leonard Barić nakon susreta je rekao: "Ne želeći ponavljati kako je Lodz velika ekipa, moram reći da smo danas odigrali fenomenalno. Pored svih naših malih nedostataka uspjeli smo anulirati njihove prednosti, otkrili smo njihove mane i zasluženo pobijedili. Nažalost, nemamo previše vremena zacslavlje jer nas već za dva dana očekuje utakmica za polufinale Kupa Hrvatske u Vukovaru, pa cgradski derbi za vikend s Dinamom, pa drugi tjedan Kamnik u borbi za Final Four MEVZA lige. Užasno jak raspored, zato sam posebno ponosan na ekipu, jer ući u polufinale Kupa CEV uz bok s velikim europskim ekipama doista nije mala stvar. Ali, zaslužili smo."

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!