Ostali sportovi

Marte Olsbu Roeiseland uzela zlato i u dohvatnoj utrci na 10 km

HINA, Matej Kačan • nedjelja, 13.02.2022.
Marte Olsbu Roeiseland uzela zlato i u dohvatnoj utrci na 10 km

Četvrtu medalju i treće zlato uzela je sjajna Marte Olsbu Roeiseland, norveška biatlonka koja iznova pokazuje da je najbolja na svijetu...

Norveška biatlonka Marte Olsbu Roeiseland u svom je četvrtom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama došla do četvrtog odličja, a trećeg zlata uvjerljivom pobjedom u dohvatnoj utrci na 10 kilometara.

Olimpijska pobjednica u sprintu je još jednim sjajnim trkačkim i pucačkim nastupom ostavila konkurentice bez izgleda da joj budu prijetnja u borbi za treće zlato, a ukupno njezinu šestu olimpijsku medalju.

Trenutačno najbolja biatlonka svijeta je došla u utrku s pola minute prednosti pred Šveđankom Elvirom Oberg, jedinom koja ju je u ovoj sezoni Svjetskog kupa uspjela pobijediti u dohvatnoj utrci, a onda ju je iz kilometra u kilometar samo povećavala. Roeiseland je na oba gađanja u ležećem stavu imala svih pet pogodaka, a jedini promašaj je imala na prvom gađanju u stojećem stavu te je do cilja došla za 34 minute i 46.9 sekundi.

Za razliku od nje, glavne konkurentice su uglavnom imale po tri promašaja, što im je donijelo tri kaznena kruga, odnosno dodatnih 450 metara trčanja po hladnim i snježnim uvjetima. Elvira Oberg je uspjela obraniti svoje srebro iz sprinta, a za pobjednicom je zaostala za jednu minutu i 36.5 sekundi.

Dramatičan je bio boj za broncu, koju je uvjerljivo do posljednjeg kilometra držala Norvežanka Ingrid Tandrevold, a onda je doživjela fizički kolaps i jedva je došla do cilja, ali tek kao 14. u ukupnom redoslijedu.

To je najbolje iskoristila njezina sunarodnjakinja Tiril Eckhoff i zlatu iz mješovite štafete dodala broncu, što joj je treće pojedinačno olimpijsko odličje, jer je dvaput bila treća i u utrci s masovnim startom, u Sočiju 2014. i u Pjongčangu 2018. Eckhoff je bila tek 11. u sprintu i u dohvatnu utrku je ušla s minutom i 16.1 sekundi zaostatka za Roeiseland, za kojom je na kraju ukupno zaostala za minutu i 48.7 sekundi.

Biatlonke do kraja olimpijskih natjecanja imaju još dvije utrke. U srijedu, 16. veljače, borit će se za odličja u štafeti 4 x 6 km, a u subotu, 19. veljače, na rasporedu je zadnja pojedinačna disciplina, utrka na 12,5 km s masovnim startom.

ZOI Peking, biatlon (ž) - dohvatna utrka (10 km)
1. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) 34:46.9 minuta (1 promašaj)
2. Elvira Oberg (Šve) +1:36.5 (3)
3. Tiril Eckhoff +1:48.7 (3)
4. Hanna Sola (Bje) +1:58.9 (3)
5. Linn Persson (Šve) +2:07.2 (2)
6. Dorothea Wierer (Ita) +2:09.1 (3)
7. Lisa Theresa Hauser (Aut) +2:09.8 (2)
8. Julia Simon (Fra) +2:18.3 (2)
9. Monika Hojnisz-Starega (Polj) +2:28.8 (2)
10. Paulina Fialkova (Slk) +2:38.8 (2)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!