Nogomet

Utakmica za milijune: Dinamo u Makedoniji može i mora ponoviti igru iz Koprivnice

Matej Kačan • utorak, 26.07.2022.
Utakmica za milijune: Dinamo u Makedoniji može i mora ponoviti igru iz Koprivnice
Foto: FaH

Nogometaši Dinama već u trećem tjednu sezone imaju ključnu utakmicu od koje ovise milijuni eura. No, u Makedoniji su veliki favoriti i to bi trebali i pokazati...

Koliko je god remi protiv Škupija u Maksimiru bio hladan tuš za sve navijače Dinama i one koji su očekivali "šetnjicu" kroz pretkola do skupina Lige prvaka, toliko ipak razloga za paniku nema.

Modri i dalje imaju sve u svojim rukama, ogroman su favorit protiv Makedonaca i u gostima, a kiks na domaćem terenu možda je bio samo potreban alarm da se momčad podigne, Ante Čačić malo stegne disciplinu i da se krene igrati prema očekivanjima.

Pokazala je to i Koprivnica. Koliko je Slaven u onom izdanju pravo mjerilo, o tome se da diskutirati, ali pet pogodaka uz još barem toliko propuštenih pravih prilika je svakako nešto što zavrjeđuje pohvale, koliko god je susret u Maksimiru protiv Škupija bio vrijedan kritika.

Trebala je Koprivnica dati neke odgovore Čačiću po pitanju prvog sastava, ali moguće da je donijela još pitanja jer na nekim dosad sigurnim pozicijama istaknuli su se novi kandidati.

Bilo je svakako opet grešaka koje treba popraviti, najviše se ističe opet neshvatljivo loš ulazak u utakmicu i opet potreba da se čupa iz rezultatskog minusa, ali Špikić, Baturina, Menalo, Oršić, Ljubičić u veznom redu i Bočkaj u pristojnijem izdanju zadali su nove slatke brige strategu Dinama.

Kakav sastav izlazi?

Najavljivao je Čačić u predsezoni da Petković, Drmić, Oršić i Ivanušec neće moći zajedno, a dosad je u takvoj postavci ispadao Oršić koji se kasnije priključio pripremama i trebalo mu je da uđe u formu.

No, on je u Koprivnici pokazao da je tu, da je opet opasan. Ivanušec je vjerojatno prijeko potreban u veznom redu jer je glavni kreator i motor ekipe, Drmić na kontu ima već tri gola i odlično se uklopio pa se čini da je zasad od tog kvarteta najslabija karika Petković.

Tu se Čačić mora odlučiti što i kako jer uz vjerojatno standardne Ademija i Mišića u vezi, postavlja se pitanje koga im dodati. Hoće li to biti Ljubičić na zadnjem veznom ili Ivanušec na poziciji "desetke", a kandidaturu je istaknuo i mladi Baturina?

Čini se ipak da će trener opet naći kompromis i Ljubičića gurnuti na lijevi bok jer Bočkaj je i u Koprivnici pokazao neke probleme u branjenju, a Ivanušec bi trebao na desetku uz Petkovića na klupi i otvorenu poziciju desnog krila gdje konkuriraju Špikić i Menalo.

Livaković na golu je siguran, a na desnom beku zasad prednost ima Moharrami jer Stefan Ristovski protiv Slavena krpao je stopersku poziciju. Iranac je u dosadašnje četiri utakmice odigrao ukupno 270 minuta, u prvih 11 nije bio samo protiv Lokomotive.

Stoperske pozicije također su problematične i tu su stvari manje slatke, ali izostanci i ozljede nalažu da bi tu Modri mogli krenuti u Perić-Lauritsen kombinaciji.

Sve bi to moralo biti dovoljno za uvjerljivu i sigurnu pobjedu Dinama kojom bi se brzo zaboravio remi, kao i drhtav ulazak u ligašku sezonu protiv Lokomotive. U Superkupu u drugom poluvremenu, proti Lokomotive od 0:2 do poluvremena, protiv Škupija u početku do prvog gola i u drugom poluvremenu pokazale su se natruhe onoga što bi Dinamo trebao biti.

Momčad je to koja mora dominirati i "visiti" oko protivničkog kaznenog prostora i samo nizati šanse, a protiv Slavena taj se period produžio na gotovo čitav susret. Sad to Dinamo treba ponoviti i kako se sezona zahuktava, produživati razdoblja takve igre i ponavljati ih.

Makedonska strana

Sigurno će momčad Goce Sedloskog biti napunjena samopouzdanjem jer si je dokazala da može protiv Dinama, ali Modri su se sami iskažnjavali greškama jer primili su dva pogotka iz svojih grešaka i jedinih šansi gostiju.

Jedan od problema za Sedloskog mogla bi biti ozljeda Mamadoua Danfe koji je izvrnuo gležanj na posljednjem treningu, a ako se ne osposobi, mogao bi ga zamijeniti brzanac Cephas, strijelac drugog gola na Maksimiru.

Škupi neće igrati ni na svom stadionu gdje zna stvoriti paklenu atmosferu, igrat će se na nacionalnom stadionu Toše Proeski koji je veći, ali to bi mogla biti olakotna okolnost gostima.

Pokazali su Makedonci da su jako neugodni, brzi i da znaju iskoristiti ponuđeno, ali Dinamu od ove utakmice ovise milijuni eura. Dvije godine bez skupina Lige prvaka ovaj roster ne može izdržati i mogle bi uslijediti bolne prodaje i rezovi ispadne li se.

Ipak, to se neće dogoditi. Dinamo je pokazao da može, a sad igru iz Koprivnice može i mora ponoviti i u Makedoniji.

FOTO: HINA/Admir Buljubašić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!