Nogomet

Čačić: 'Svi smo svjesni da nam je SuperSport HNL apsolutni prioritet'

gnkdinamo.hr • petak, 09.09.2022.
Čačić: 'Svi smo svjesni da nam je SuperSport HNL apsolutni prioritet'
Foto: FaH

Dinamo u subotu gostuje u Velikoj Gorici i to između dva velika dvoboja u Ligi prvaka protiv Chelseaka i Milana. Iako je Liga prvaka najveća scena, Ante Čačić potpuno je fokusiran na HNL.

U tom je trenutku Velika Gorica doista izgledala kao velika gora na usponu do konačnoga prvog mjesta i naslova prvaka. Dinamov trener Ante Čačić ove će se subote vratiti na mjesto sreće. Samo četiri dana nakon što je njegova momčad svladala snažni Chelsea na startu Lige prvaka, morat će preuzeti ulogu psihološkoga skretničara kako bi igračima nakon opravdanih lovorika uslijed veličanstvene pobjede ipak skrenuo misli ka domaćem prvenstvu.

Prvo sljedeće iskušenje je u subotu u 21:05 sati kad će Dinamo u devetom kolu SuperSport HNL-a gostovati kod Gorice na istom mjestu na kojem je trener Čačić u smiraju prošle sezone uspješno otvorio svoj drugi mandat na klupi maksimirskoga kluba. Plavi su tada, u dvoboju 32. kola krajem travnja, pobijedili s 1:0 golom kapetana Arijana Ademija u 85. minuti i tako uhvatili zalet i otvorili put prema naslovu prvaka.

"To mi je drago sjećanje, moja prva utakmica, momčad je bila dosta poljuljana. Gorica je, pak, bila u boljem stanju nego što je sad. Ipak smo tada uspješno apsolvirali teško gostovanje zahvaljujući Ademijevu pogotku pred kraj dvoboja, ta tri boda puno su nam značila. Uspjeli smo na kraju sačuvati čelnu poziciju, a zahvaljujući tome, Dinamo danas igra u Ligi prvaka. Svaka je utakmica posebna, a ova nam dolazi nakon teškog europskog iskušenja. Stalno ponavljam da nam je zaista prioritet nacionalno prvenstvo i da ćemo učiniti sve da pokažemo svoju snagu. Igrači su u dobrom raspoloženju, nadam se da će isto tako biti dobar i bodovni učinak. Respektiramo domaćina koji je iznenađujuće na ovoj poziciji jer njihova je kvaliteta puno bolja nego što to pokazuju trenutačni rezultati. Ipak, držim da nećemo dozvoliti da se na Dinamu itko čupa, sve naše misli usredotočene su na tu utakmicu", istaknuo je trener Čačić.

Pritom je dodao da nema posebnih novosti oko mogućnih izostanaka igrača.

"Nemamo nekih novih momenata u smislu izostanaka. I dalje su izvan stroja ozlijeđeni Boško Šutalo i Luka Menalo koji ima problem s butnim mišićem. Liječnička služba nalaže da još sedam dana bude izvan terena, zasad radi odvojeno od momčadi. Očekujem da će Menalo nakon reprezentativne stanke biti u momčadi."

Na zanimljiv i poticajan način razmišljaju u samoj Gorici gdje se nadaju da bi ovaj put oni mogli iznenaditi, da bi sad Gorica mogla biti Dinamo, dok bi Dinamo mogao biti Chelsea.

"Imaju kvalitetu, sad su promijenili i trenera i sigurno će ih i to dodatno mobilizirati. U ovoj utakmici nemaju što izgubiti već samo dobiti. Igraju protiv favorita kao što smo mi igrali protiv Chelseaja. Rekao sam, mi moramo u svakoj utakmici težiti pobjedi, imamo za to kvalitetu i dovoljan roster igrača, ali i Gorica će na domaćem terenu biti maksimalno motivirana. Puno je lakše kad nemaš imperativ kao što im je sad slučaj protiv Dinama nego kad se od tebe očekuje pobjeda. Oni će sigurno stajati u niskom bloku, čekat će i učiniti sve da nas osujete u našim nastojanjima da dođemo do pogotka. Morat ćemo biti jako oprezni i budni, usredotočeni svih 90 minuta da bi naša kvaliteta došla do izražaja i da bismo došli do željenog rezultata."

Jedna od tajni Dinamovih uspješnih rezultata je i ustaljena momčad, a baš je to na simboličnoj razini vidljivo na primjeru prethodnoga dvoboja Gorice i Dinama na već spomenutoj premijeri trenera Čačića u njegovu drugom maksimirskom mandatu. Gledamo li udarne sastave obiju momčadi iz njihova okršaja u travnju primijetit ćemo da se u Dinamu iz tadašnjih prvih 11 sad nalaze desetorica, a u Gorici četvorica.

"Da, to govori da Dinamo ima konstantu u selekciji što je jako važno. Tu je maksimirski klub u prednosti, a to se vidi i na ljestvici. Sve je to posljedica slaganja momčadi. Gorica sad ima puno novih igrača i ne može se sve složiti preko noći."

Momčad Gorice prije desetak je dana preuzeo iskusni stručnjak Igor Angelovski koji je upisao povijesne rezultate u ulozi izbornika Sjeverne Makedonije. Prvi je izbornik koji je reprezentaciju odveo na veliko natjecanje, na Europsko prvenstvo, dok je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo senzacionalno pobijedio Njemačku u gostima s 2:1. Dakako, iznimno važni kotačići u njegovu sastavu bili su i dinamovci Arijan Ademi i Stefan Ristovski.

"Dinamo će se, u svakom slučaju, postaviti s čvrstim gardom, imamo svoju ideju kako igrati u domaćem prvenstvu. Tako će biti i u Velikoj Gorici. Trener Igor Angelovski doista ima sjajne rezultate s reprezentacijom Sjeverne Makedonije, siguran sam da će Gorici pripomoći da iz utakmice u utakmice momčad izgleda sve bolje."

I sam je trener Čačić usred slavljeničkog raspoloženja neposredno nakon pobjede protiv Chelseaja, i to u uvodnom komentaru nakon utakmice, spomenuo dvoboj protiv Gorice što jasno sugerira koliko je svjestan važnosti ligaškoga nadmetanja kao temelja za sve europske uspjehe. Koliko mu je teško svoja razmišljanja, potrebnu mirnoću i staloženost prenijeti igračima u ovakvim euforičnim trenucima?

"Sigurno je da nakon utakmica poput ove protiv Chelseaja, kad u ovakvom nogometnom ambijentu osvojite tri boda, dođe do emotivnog pražnjenja. Sve sam već rekao igračima odmah nakon utakmice, a i sami ste čuli njihove izjave pa vidite da su svjesni da nam je domaća liga prioritet i da u svakoj utakmici moramo biti do kraja unutra. Sjećamo se iskustva iz prošle sezone kad smo imali olako ispustili bodove u nekim utakmicama pa smo se na kraju doveli u situaciju da prvenstvo uđe u neizvjesnu završnicu. Učinit ćemo sve da do toga ovaj put ne dođe. Postavit ćemo se na način da nam ovakvi dvoboji posluže kao priprema za europska iskušenja jer se objektivno nemamo vremena pripremati osim na samim utakmicama. Dakle, potrebno je imati visoki intenzitet da bismo se adaptirali na ono što nas čeka sljedeće srijede u Milanu", zaključio je trener Čačić.

AUTOR: GNK Dinamo

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!