Nogomet

Čačić: 'Igra Salzburga se neće mijenjati, jedino što se mora promijeniti je naša igra, njena kvaliteta'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 10.10.2022.
Čačić: 'Igra Salzburga se neće mijenjati, jedino što se mora promijeniti je naša igra, njena kvaliteta'
Foto: FaH

Pred Dinamom je velika utakmica, u goste dolazi Salzburg, ulaznice su rasprodane, a Čačićevi igrači spremni za ovaj izazov. Trener je optimist i uvjeren u povoljan rezultat...

Dinamo je spreman za veliki izazov, vrlo lako moguće i ključnu utakmicu u borbi za ostanak u Europi i sljedeće godine. Ante Čačić vjeruje kako su njegovi igrači nešto naučili iz dvoboja u Milanu i Salzburgu.

"Sutra imamo vrlo bitnu utakmicu, rekao bih najvažniju do sada u ovom dijelu natjecanja, u skupini. Sami smo si zakuhali, osvojenim bodovima protiv Chelseaja smo ostali u situaciji da se i u posljednje tri utakmice možemo boriti za ostanak u Europi na proljeće. Iza nas su dva gostovanja, rezultatski neuspješna, međutim, iz obje utakmice smo izašli sa spoznajom da smo konkurentni, da nismo zalutali u ovo natjecanje. Neke stvari smo sigurno naučili iz tih dvoboja, vidjet ćemo koliko smo spremni toga primijeniti već sutra. Optimist sam zbog toga što je ova utakmica u Salzburgu pokazala da je mogla otići i na drugu stranu, da smo imali i svojih dobrih partitura tijekom susreta. Imali smo nažalost i slabosti, nedostajalo nam je mirnoća na lopti, više energije i hrabrosti, ali očekujem sutra nogometni ambijent u kojem će naši navijači biti naš 12 igrač. Siguran sam da će igrači dati svoj maksimum. Ako tako bude, s mirnom glavom i s vrućim srce, očekujem pun plijen."

Dvojica neće biti u kadru, a Emreli, kojem je skinuta suspenzija, bit će u konkurenciji.

"Osim Boška Šutala, i Menalo koji nije dobio pravi podražaj i vjerojatno neće biti u kadru za ovu utakmicu. To su dva igrača na tom popisu. Emreli će biti."

Nakon pobjede protiv Chelseaja su se povećali apetiti.

"Jedino je normalno da vjerujemo da možemo napraviti dobar rezultat. Jedino je normalno da tome težimo. Ovo je ozbiljno natjecanje, najprestižnije klupsko natjecanje na svijetu, ovo je Liga prvaka, tako da nije lako osvajati bodove u toj našoj skupini. Ali Dinamo ju je otvorio s tri boda protiv Chelseaja i naravno da je to podiglo apetite u javnosti, pa i kod naših igrača. Na kraju to smo i zaslužili. Kad pogledate na koji način smo dolazili do Lige prvaka, s koliko golova, ali ove dvije utakmice u Milanu i Salzburgu pokazale su da nam malo fali. E sada, da li to malo možemo preskočiti pokazat će iduće tri utakmice."

Kod Salzburga ne očekuje neke posebne promjene.

"Znali smo sve o Salzburgu, u njihovoj se igri ništa neće promijeniti. Jedino što se mora promijeniti je naša igra, njena kvaliteta. Ako tako bude vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Zanimaju nas isključivo tri boda jer nas samo tri boda drže u borbi do kraja za prezimljavanjem u Europi."

Čačić smatra kako je Dinamo dovoljno ofenzivan, ali nekada ti protivnik ne dozvoli da budeš još otvoreniji.

"Ne sjećam se da je Dinamo ikada igrao ofenzivnije. Pogledajte našu efikasnost u domaćem prvenstvu, a ako hoćete i u Europi. O ove tri utakmice možemo razgovarati. Igrate toliko ofenzivno koliko vam i protivnik dopusti. Ali da su naše želje i intencije da igramo ofenzivno apsolutno legitimne, i tome smo stremili. Ako pogledate, u toj ekipi su i najbolji strijelac Oršić i Petković, i neke minute je odigrao i Drmić, tu je i Ivanušec, dva bočna igrača koji su vrlo ofenzivni, Moharrami i Ljubičić, Ademi koji inklinira da završava i dolazi u završnicu. Imali smo dosta igrača koji žele doći naprijed, ali nam je nedostajalo malo više hrabrosti. Najveći problem nam je ipak bio što smo ulazili u pojedinačne tehničke greške koje su nam lomile sigurnost. Usprkos svega toga u šansama smo bili u egalu. Utakmicu je prelomio jedan kazneni udarac i to je otišlo na stranu domaćina."

Čačićeve promjene u drugom poluvremenu u Salzburgu pokrenule su Modre, a promjena u odnosu na prvih 11 u Austriji vjerojatno će biti. Prvi koji bi se mogao vratiti je oporavljeni Stefan Ristovski.

"Umjesto Ristovskog je igrao Theophile i ja ga ne bih apostrofirao kao igrača koji je bio ispod nivoa te utakmice. Po meni je odigrao korektno, s obzirom na tu dosta veliku pauzu. Važno je da sutra utakmicu 90 minuta kontroliramo i da je možemo energetski pokriti. Hoće li to biti s 12 igrača, 14 ili 15 u polju, to ćemo vidjeti. Oni drže zaista dobar ritam, količinu trke, vrlo su agresivni, forte im je reposjed gdje s puno igrača dolaze u blizinu lopte, zatvaraju prostor, uzimaju loptu, imaju u vršku napada odlična dva igrača, imaju Sučića koji to sve razigrava, i tu moramo stvarno biti jako dobri. Moramo voditi računa da su jako dobri u tranziciji. Ne smijemo ići grlom u jagode, ne smijemo ići na glavu nego s glavom. Imati kontroliranu dominaciju kroz 90 minuta. Učinit ćemo sve, sa svim raspoloživim igračima, da ih stavimo u funkciju sutrašnje utakmice."

Čačić je potvrdio i kako je s Drmićem sve izglađeno nakon one izjave nakon dvoboja u Salzburgu.

"Josip Drmić je prvenstveno profesionalac. Njegovo ponašanje na treningu i kada je ulazio u utakmicu su vrlo korektne. Izjava koja je bila, to smo riješili. Na to se više ne bih vraćao. Da to nije tako, on ne bi bio u kadru."

Što se tiče Salzburga, Čačić je svjestan kako i on ima padova u ritmu.

"Ne može niti jedna momčad igrati visoko 90 minuta pa tako niti oni. Ključ svega je naše pravovremeno odigravanje, točan, miran pas, iznošenje lopte u prazan prostor i eksploatacija tog istog prostora s dolaskom naših igrača. Više okomite trke, sa što manje dodira da se izbjegne blizina njihovih igrača. Oni su ipak na kraju dosta mladi i jednom tehnički boljom izvedbom i mudrošću i iskustvom koje imamo to bi trebala biti naša prednost. Ne smijemo dozvoliti da nas energetski savladaju. Ne smiju imati veću potrošnju u tom dijelu od nas."

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!