Vodeni sportovi

Jedriličarska elita u Rogoznici: Na Svjetsko prvenstvo dolazi čak 76 natjecatelja iz 24 zemlje

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 19.10.2022.
Jedriličarska elita u Rogoznici: Na Svjetsko prvenstvo dolazi čak 76 natjecatelja iz 24 zemlje

Reprezentacija Hrvatske imat će 10 predstavnika, a trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić jedan je od favorita za medalju...

Jedriličarski klub Val iz Šibenika u Rogoznici će od četvrtka 27. listopada, pa do petka 4. studenog biti domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju za klasu IOM. Uz sve popratne aktivnosti, program predviđa čak šest dana predviđenih za jedrenje na kojem će sudjelovati 76 jedriličara iz 24 države s pet kontinenata (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Australija, Azija).

Na ovogodišnjem prvenstvu u Rogoznici reprezentacija Hrvatske bit će jedna od brojnijih s čak deset jedriličara. Razlog tomu su izvrsni rezultati naših predstavnika na prethodnim kontinentalnim i globalnim prvenstvima.

Vođa tima bit će trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić, koji će, po svim procjenama, najveću konkurenciju imati u vidu svog klupskog i reprezentativnog kolege Ante Kovačevića. Uz Hrvate dobre rezultate očekuju i predstavnici Velike Britanije, Francuske i SAD-a, dok će svoju šansu sigurno pokušati iskoristiti i uvijek jaki Španjolci, Australci i Novozelanđani.

Ovo je drugi put da se najbolji na svijetu okupljaju u Hrvatskoj. Naime, 2001. jedrilo se SP u Omišlju na otoku Krku, a nakon toga organizirana su i čak tri Europska prvenstva u Hrvatskoj: 2008. u Dubrovniku, 2012. u Cresu i 2018. u Rogoznici.

Za one koji nisu baš upoznati s jedrenjem i klasom IOM riječ je o radio upravljanim jedrilicama čija osnovna mjera je duljina trupa od jednog metra. Kod klase IOM, iako je riječ o vrlo malim jedrilicama, vrijede sva jednaka pravila kao i za jedrilice u kojima se jedri na Olimpijskim igrama, regatama krstaša i America's Cupu, samo što u ovom slučaju kormilari stoje na kopnu. Regatna polja potpuno su jednaka onima na kojima jedre i velike jedrilice, a poštivanje pravila u nekim slučajevima nadgleda čak i više sudaca nego kad su u pitanju ostale regate.

Također vrlo zanimljiv detalj je i to da ova klasa nema propisane gornje granice snage vjetra po kojoj se više ne bi smjelo jedriti! U skladu s tim profil natjecatelja je takav da mnoge posade na velikim jedrilicama oslanjaju na 'modelare' kad žele u svom sastavu imati vrsne taktičare i trimere. U ovoj klasi su aktivni i vrhunski hrvatski jedriličari Tonči Stipanović i Filip Jurišić, dok je u globalnim okvirima najpoznatiji Ken Read, aktualni CEO vodećeg svjetskog jedrara North Sailsa i višestruki pobjednik Volvo Ocean Racea te priznati talijanski pomorski arhitekt Giovanni Ceccarelli koji je bio angažiran na brojnim America's Cup projektima.

Sustav natjecanja je takav da će flota biti podijeljena u pet skupina čiji sastavi će se mijenjati tijekom svih jedrenja. Prvi natjecateljski dan bit će subota 29. listopada, a na Rogozničkoj rivi natjecanje se može pratiti od 10 ujutro, pa do zalaska sunca.

Više informacija može se pronaći na službenim web stranicama www.2022iomworlds.com.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!