Nogomet

Odluka o prvaku Hrvatske? Dinamo na Maksimiru traži još veće odvajanje na ljestvici

Branimir Korać • nedjelja, 26.02.2023.
Odluka o prvaku Hrvatske? Dinamo na Maksimiru traži još veće odvajanje na ljestvici
Foto: FaH

Dinamo i Hajduk sastaju se na Maksimiru u sklopu 23. kola SuperSport HNL-a. Dinamo već ima značajnu prednost na ljestvici i nova pobjeda bi ga dodatno odvojila na vrhu i približila obrani naslova prvaka...

Dugo očekivani dvoboj između Dinama i Hajduka dogodit će se danas na Maksimiru, a vremenske prilike nisu se smilovale igračima jedne i druge momčadi. Uvjeti su bili idilični u prethodnim danima, ali najavljena promjena vremena itekako će im otežati posao.

Igraj na Dinamo - Hajduk na SuperSport.hr (18+)

Subota u Zagrebu bila je kišovita, a u noći sa subote na nedjelju kiša je prešla u snijeg koji se zadržao na tlu te već uzrokovao odgode nekih utakmica nižih liga u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Na Maksimiru ne bi trebalo biti baš onih ekstremnih problema, travnjak je dobar, ima i sustav grijanja te bi uvjeti trebali biti zadovoljavajući. No do početka susreta ima dovoljno vremena, moguće su i nove padaline.

Dinamo u ovaj susret ulazi u znatno boljem stanju. Ante Čačić potvrdio je kako je jedini izostanak onaj Petra Bočkaja koji je ozlijeđen, Dario Špikić nije teže stradao u Varaždinu i spreman je već za današnji dvoboj kao i svi ostali.

S druge strane u Hajduku je veća gužva u ambulanti nego u svlačionici. Ono što u Splitu sve najviše zanima je hoće li igrati Marko Livaja. Livaja je bio pod virozom, nije niti trenirao s ostatkom momčadi, a i jučer je odvojeno putovao za Zagreb. Hoće li nastupiti, odluka će tek biti donesena, ovisno u kakvom će stanju biti on, a i kakvi će biti uvjeti.

Jasno je da je to najveći hrvatski derbi i da bi Livaja pod svaku cijenu želio nastupiti, ali Splićani moraju razmišljati i o tome kako ih sljedeći tjedan očekuje kup dvoboj protiv Osijeka koji je također iznimno bitan.

U ovaj dvoboj Dinamo ulazi s osam bodova prednosti i utakmicom manje. U slučaju pobjede protiv Hajduka i pobjede u zaostalom dvoboju protiv Istre, pobjegao bi na ogromnih 14 bodova razlike i praktički riješio pitanje prvaka Hrvatske. Međutim, poraz od Hajduka i eventualni poraz od Istre potpuno bi zakomplicirali prvenstvo i Modri to jako dobro znaju. Prošle sezone su se doveli u situaciju da strahuju do predzadnjeg kola i to žele ovdje izbjeći.

Što su rekli

Ante Čačić, trener Dinama: "Ovdje bodovi vrijede dvostruko, ovo je utakmica koju su oduvijek smatrali derbijem. Tu nema autsajdera. Imali smo neke poteškoće, no igrači su se oporavili. Želim da budemo svoji, da se nametnemo igrom. Žao mi je ako nam vrijeme ne bude išlo u prilog, ali tu se ništa ne može. Svaki nas bod približava tituli. Utakmica s Hajdukom ima značaj dvostrukih bodova, ali još je puno do kraja. Bit ćemo bliže, ali to ne znači da smo time prvi. Mi želimo dominirati i kontrolirati utakmicu. Bez obzira na formu, svi su ishodi mogući. Moramo napraviti sve kako bismo vladali situacijom. Hajduk će imati svoje trenutke i moramo biti koncentrirani. Hajduk je dobar u prekidima i preko Livaje jako brzo mogu stvoriti opasnu situaciju. Sve je moguće, no nas zanima samo da igramo bolje nego ranije."

Ivan Leko, trener Hajduka: "Lijepa utakmica, najljepša za igrati i pripremati. Imaš priliku na velikoj sceni pokazati koliko si dobar, ne treba te motivirati, svi se jako veselimo tome. Druga stvar je situacija kakva je kod nas, treniramo, pokušavamo se pripremiti, sigurno ćemo imati dovoljno igrača, moramo biti dobri, hrabri, odlični i pokazati korak naprijed. Iznenadio bih se da nam se prilagođavaju, ako su najbolji i dolazi im ranjeni Hajduk, ne vidim razloga zašto bi nam se prilagodili. Ne očekujem neke velike promjene kod njih."

Mjesto, vrijeme, suci

Zagreb, Maksimir, 15:00

Suci: Dario Bel (Osijek), Goran Pataki (Đakovo), Marjan Tomas (Vladislavci). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Kristijan Novosel (Valpovo)

Nedostaju

Dinamo: Bočkaj (ozljeda)

Hajduk: Lovre Kalinić, Elez, Sahiti, Grgić, Prpić, Awaziem, Borevković, Kalik (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Hajduk i Dinamo susreli su se u 14. kolu na Poljudu gdje je upisan remi 1:1. Sredinom prvog poluvremena Marko Livaja zabio je za vodstvo, a u drugom dijelu Bruno Petković poravnao je iz kaznenog udarca.

Prognoza

Dinamo je favorit u ovom dvoboju zbog puno faktora, ali u dvobojima Dinama i Hajduka ne pobjeđuju uvijek favoriti. To su specifični susreti u kojima je uvijek sve moguće bez obzira u kakvim sastavima i u kakvoj formi igraju jedni i drugi.

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!