Nogomet

Hajduk dolazi na Rujevicu oslabljen, Rijeka želi prekinuti negativan niz doma s velikim rivalom

Krešimir Milić • nedjelja, 16.04.2023.
Hajduk dolazi na Rujevicu oslabljen, Rijeka želi prekinuti negativan niz doma s velikim rivalom
Foto: FaH

Splićani danas ne mogu računati na Livaju i Krovinovića zbog kartona. Rijeka ima cilj iskoristiti tu situaciju za učvrstiti svoju poziciju među onima koji se bore za europska natjecanja...

Loš start i još gora polusezona stvorili su protekle jeseni na Rujevici turobnu atmosferu iz koje se bilo teško izvući. Nakon godina borbe za europska natjecanja i visokih pozicija u Kupu prošle polusezone, dogodila se drugačija priča. U takvoj situaciji malotko se nadao da bi Riječani mogli uspjeti izboriti se za više od sredine tablice.

Igraj na Rijeka - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Među onima koji su vjerovali da mogu i više bio je Sergej Jakirović koji je preuzeo klupu Rijeke ove godine. Njegovim dolaskom atmosfera na Rujevici bitno se promijenila. Od tmurne i turobne do sunčane zore i početka nove priče povratka tamo gdje su bili prijašnjih sezona.

Jedna od većih frustracija za Riječane proteklih godina porazi su od Hajduka u Jadranskim derbijima na Rujevici. Posljednjih šest utakmica odigranih u Rijeci slavili su Splićani pa je jedan od glavnih ciljeva u današnjem Jadranskom derbiju prekidanje tog niza.

Rijeka će u 29. kolu SuperSport HNL-a ugostiti oslabljeni Hajduk koji dolazi na Rujevicu bez Marka Livaje i Filipa Krovinovića. Izostanak dva ponajbolja igrača izazov je u pripremi ove utakmice bio za oba trenera.

Ivan Leko na konferenciji za medije bio je zakopčan do grla u najavi mogućih zamjena za ponajbolji dvojac momčadi, a tko su opcije za zamijeniti ih je pitanje koje je zadavalo i Jakiroviću glavobolje.

Nekoliko je opcija koje ima Leko za Rujevicu. Jedna je ulazak Nikole Kalinića i Marca Fossatija na pozicije Livaje i Krovinovića. U drugoj može rotirati momčad pa prebaciti Jana Mlakara na centralnog napadača, Rokasa Pukštasa na mjesto Krovinovića, a na krilima zaigrati s Agustinom Anellom i Emirom Sahitijem. Razne su opcije koje ima Leko, a ono što sve zanima hoće li odabrana postati recept za dobar rezultat prilikom izostanka Livaje.

Još ga nijedan trener u eri Livaje u Hajduku nije pronašao. Zato je ova utakmica prilika Leki za dokazivanje svog trenerskog pedigrea, a dokazivanje je i na momčadi da pokaže koliko stvarno ovisi ili je neovisna o najboljem igraču.

Ove sezone Rijeka i Hajduk susretali su se tri puta u prvenstvu. Hajduk je slavio u prva dva, dok je treći pripao Riječanima na Poljudu. Prva dva su bila relativno lagana za Splićane, a dolaskom Jakirovića na klupu Rijeke stvari su postale malo drugačije.

Stoga se danas na ispunjenoj Rujevici očekuje standardno tenzijama i rivalstvom ispunjen Jadranski derbi u kojem pobjeda nosi svakome više od tri boda.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Rijeke: "Mislim da nema favorita u ovoj utakmici i da je to sve 50-50. Mi smo u dobrom stanju, dobro se igra. Pobjeđujemo i uhvatili smo priključak što je najvažnije. Hajduk se plasirao u finale Kupa, a otežavajuća okolnost im je sutra ne igranje kapetana Livaje i Krovinovića koji imaju veliki upliv u njihovoj igri. To ne znači da će biti lagano. Igra se Jadranski derbi i dobit će netko drugi priliku, kao i u našoj momčadi. Očekuje se onda da se taj igrač pokaže i dokaže da se na njega može ozbiljnije računati."

Ivan Leko, trener Hajduka: "Mi dobivamo ove godine gdje gubimo godinama. Volio bih da smo gubili pet godina. Jedna od težih utakmica nas čeka jer je Rijeka jedna od najboljih momčadi u 2023. godini. Mladi su, poletni igraju dobar nogomet i imaju dobrog trenera. Mi dolazimo oslabljeni i to je teško gostovanje za nas, ali na nama je da pokažemo da smo momčad da možemo odoljeti pritisku."

Mjesto, vrijeme, suci

Rijeka, Rujevica, 18:00

Suci: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), Ivan Mihalj (Velika Gorica), Anto Marić (Zagreb), Toni Dadić (Zagreb) VAR: Fran Jović (Zagreb) AVAR: Luka Pušić (Zagreb)

Nedostaju

Rijeka: Bogojević (ozljeda)

Hajduk: Livaja, Krovinović (žuti kartoni), Lovre Kalinić, Anthony Kalik, Dominik Prpić, Josip Elez, Marko Capan (ozljede)

Zadnji susret

Zadnju Jadranski derbi igrao se na Poljudu, a slavila je Rijeka s 2:1. Zabijali su za Rijeku Ampem (65.) i Frigan (83.), a Hajduk je imao priliku izjednačiti iz dva jedanaesterca. Jedan je realizirao Livaja u 90. minuti, ali nije onaj u šestoj minuti sudačke nadoknade pa se Rijeka prvi put ove sezone okitila s tri boda protiv Splićana u toj utakmici.

Prognoza

S obzirom na izostanak dva ponajbolja igrača u redovima Hajduka i dosadašnje rezultate Splićana bez njih u sastavu, posebice Livaje, status favorita može preskočiti na stranu Rijeke.

Igra doma, ima dodatni motiv prekinuti crni niz na domaćem terenu u Jadranskom derbiju, a cilj je učvrstiti se među putnicima u Europu. S druge strane imaju i Hajdukovci motiv za pokazati što mogu kad nema Livaje i kako nadomjestiti njegov izostanak. Gledajući sve parametre, možda je najbliže procjeni trener domaćih u najavi kad je rekao da danas nema favorita i da su šanse 50-50.

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!